imagebetting

В следващите редове ще поговорим малко за залагането, или както и в българския език все повече го наричат, т.нар. бетинг. Освен поглед над миналото и настоящето, ще видим и защо е важно да се мисли за бъдещето на бетинга.

Първият залог или случай на хазарт датира отпреди хиляди години назад във времето. Въпреки че от тогава са се променили много неща, все още има достатъчно място за още развитие и промени. Сега се опитваме да разсъждаваме върху въпроса:

Защо е важно да се мисли и за бъдещето на бетинга?

Основната концепция на повечето залагащи е „тук и сега“. И докато използването на исторически данни, в опит да се предскаже изходът от дадено събитие в бъдеще, е сериозен компонент в залаганията, то често може да ограничава участниците по отношение на това доколко те мислят напред.

Интересно е да се разбере историята на залаганията и как се е стигнало до мястото, докъдето са те сега, но това не означава, че това би ни дало някакво сериозно предимство. Все пак, мисленето във връзка с това и онова, което може да се случи в бъдеще, може да се окаже полезно за всеки, който се интересува и участва сериозно в залаганията. Един от ключовете за намиране на стойност при пазара на залаганията е използването на нещо, което букмейкърите все още не са в състояние да използват, разчитат на него или не са получили навременна информация, така че колкото по-скоро използваме тези и други фактори, толкова повече предимство да имаме пред тях. Независимо дали става въпрос за някаква нова технология, капитализиране на нови пазари или изцяло нови спортове, винаги има потенциал за намиране на предимство.


Начало и развитие на спортните залагания

начало и развитие на спортните залози 

Хазартът е изминал дълъг път от древността до наши дни, още от игрите на зарове в Китай около 2300г.пр.Хр. Опростените версии на залагания като зарове, състезания с колесници или гладиаторските битки в Древен Рим, с времето се превърнаха в далеч по-организирана дейност с появата на определени залагащи и букмейкъри.

Това, което след време започна с конни надбягвания, скоро се разпространи и в други спортове като тенис и футбол. След това букмейкърите се преместиха от писти и стадиони в пунктове за залагания, преди интернет да избухне на сцената с онлайн залаганията, които започнаха да навлизат в края на 20-ти век. Оттогава насам множество букмейкъри плъзнаха и развиха дейност из целия свят. Сега може да се залага на почти всякакви спортни събития, на различни конкурентни нива и в различни формати и пазари.

И докато методите на залагания са се променили значително с годините, има различни начини, по които подхождат хората към тях. Тези, които са се адаптирали по-бързо към новите методи и са открили различни възможности, са се възползвали най-добре от факта, че бетинга се променя постоянно.


Предположения и очаквания за бъдещето

предположения и очаквания за бъдещето 

Индустрията може да е конкурентно място за букмейкъри, но и самият пазар на залагания също е невероятно претъпкан и пълен с хора, които искат да постигнат една и съща цел. Това е добре за букмейкърите, тъй като прави предизвикателството още по-трудно за залагащите.

В днешно време е все по-трудно да се постигне постоянна печалба от спортните залагания. Освен огромният брой пазари и събития, които се предлагат, както в сайта на Уинбет, така и при други популярни букмейкъри, не на последно място и защото, ако веднъж откриете начин да го направите, букмейкърите започват да ограничават или дори да закриват сметки на свои клиенти. Също така, доста букмейкъри работят с определен процент допустими маржове. Това означава, че залагащите трябва да работят още по-усилено, за да намерят вратички или други ценни възможности за залагане и евентуална постоянна печалба.

Вместо да продължават да се развиват по отношение на качеството на предлаганите коефициенти и събития, повечето букмейкъри инвестират в други сфери на бизнеса. Ръстът на маркетинга и необходимостта да се открояват от конкуренцията означава, че букмейкърските компании ще харчат пари за пробутване на „безплатни“ залози, оферти и бонуси, големи рекламни кампании и друг. Целта е да достигнат до все повече нови клиенти.

Този тип букмейкъри стоят на принципа на т.нар. квадратни клиенти – те ще се опитат да забранят и ограничат всеки, който успява да победи или надхитри системата. Залагащите обаче също започват да действат или да се движат по други начини. През последните години се наблюдава промяна в общността на спортните залагания и клиентите стават все по-информирани за предлаганите продукти и услуги, които получават.

Залагащите на спортни събития поставят под голямо значение коефициентите, на които залагат, сумата, която могат да заложат и спечелят, а също така обмислят повече от всякога как могат да победят букмейкъра. И като става въпрос за суми и добри коефициенти, не може да не споменем Палмсбет, които имат добро представяне по тези два показателя. В голяма част от сайтовете за залози на разположение е богатство от данни и информация, които да помогнат на залагащите да взимат по-информирани решения. Налице са и достатъчно ресурси, които могат да им помогнат да станат по-образовани в залаганията и да им помогнат с необходимото за успеха в дългосрочен план.

Допълнителна информация

Целта на това ревю не е да предвиди какво точно ще се случи в бъдеще или как това да се използва, за да имаме предимство пред букмейкърите. Вместо това, то е да насърчи хората да обмислят как нещата могат да се променят и да не бъдат „хванати“ , че имат предимство – ако букмейкърът има да „наваксва“, то тогава залагащият е този с предимството.

Данните не са новост в спортните залагания. Повечето залагащи могат да използват данни преди да направят залог. Това може да е толкова лесно, колкото да разгледаме мачовете на два отбора един срещу друг през годините или средният брой голове отбелязани на мач. Въпреки това, количеството данни, до което имаме достъп и качеството на тези данни, се променя.

Времето (дъжд, вятър, сняг и т.н.) е един добър пример да се използва в мисленето напред, за да се предрече изходът на определено събитие. Ние знаем, че то е важно в бейзболните залагания, но и в много други спортове (тенис, футбол и др.). След време обаче, когато повече хора започнаха да осъзнават неговата важност, то също започна да оказва влияние върху коефициентите и вече не е някакво толкова сериозно предимство, което може да използваме.

Залагащите обаче не трябва да мислят в краткосрочен план. Вместо да се опитват да намерят предимство за мачовете от Висшата Лига през уикенда, могат да помислят какво може да се промени в бъдеще, какви ще са следващите им цели, които да им помогнат в дългосрочен план. Разбира се, това може да не произтича само от един фактор, а да е комбинация от множество малки фактори. За целта могат да се следят залозите в някои популярни сайтове като Бет365, където можете да сте сигурни, че има едни от най-поулярните срещи. Хубавото е, че има разнообразие от спортни дисциплини, които можете да проследите.

Независимо дали става дума за биометрични данни, данни за проследяване или каквото и да е друго, което е част от тази нова вълна анализи и данни, първата стъпка към извличането на полза от тях е да се знае как те могат да подобрят способността ни да мислим вероятностно за дадено събитие. Има много свободни данни, с които могат да се започнат експерименти, а дори има бази с данни, за които може да се заплати.


Начинът, по който залагаме, постоянно ще се променя

В допълнение към промените в залаганията се въвеждат и различни регулации на местата, където те са разрешени. Има и относително нови разработки, които променят опита от залагането и дори начинът, по който залагаме.

Криптовалутите навлязоха в експлоатация през 2018-та. Има някои букмейкъри, които се занимават и с това. Пример за това беше Efbet, който за известно време приемаше валутата като част от разплащателните си методи. Към момента това не е така.

Нализането на криптовалутите е още един пример как внезапно могат да настъпят различни промени или да се появят интересни новости. Затова е хубаво да бъдем подготвени и да мислим и за бъдещето, а това, което може да се случи занапред, е от съществено значение, ако искаме да спечелим пари от залагания.

Бъдеще, настояще и минало на бетинга
Рейтинг 4.9 от 13 мнения

Автор Петър Борисов

Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Публикувано на 07 юли 2019, последна промяна на 16 юли 2019

Вашето ревю

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *