Efirbet

Петър Курдов пред Efirbet: Краев за опашката и вън, такива като Живко Миланов ги разнасях като пръскачка из лозе

Видяно 43 пъти
Петър Курдов говори пред efirbet

Петър Курдов е легенда на български футбол и на Левски. Трикратният шампион на България със „сините” винаги е откровен и това не се харесва на много хора. Именно заради чепатия си характер Курдов смята, че никой не го търси в родния футбол за работа, защото всички президенти търсят послушни треньори. Големият голмайстор даде интервю пред Efirbet.com, в което говори за Левски, сина си Атанас Курдов, националния отбор и БФС.


Да започнем с темата Левски. На какво отдаваш спада във формата след трите поредни победи?

– Аз не съм видял възход, за да говорим за спад. Левски е на едно много ниско ниво. Треньорът непрекъснато намира оправдания, а Наско Сираков си мисли, че може да управлява еднолично клуба, но не става. Трябва да бъде заобграден от футболни хора, да се вземат правилни решения. Той мисли, че може сам, но така не става. Не може да се оправдават и с липсата на пари, при положение, че раздават по 10 000 лева заплати. Че те по-високи дават в 2–3 клуба, останалото е много по-ниско. Събрали играчи, които уж са левскари, но като гледам как играят, явно нямат представа къде са. На всичко отгоре феновете направиха чудеса, за да спасят клуба, а получават това. С цялото ми уважение към Георги Петков, но на един 40-годишен вратар трябваше да му вкарат 2-3 гола минимум. Гледам ги срещу Славия – нямат никаква представа за какво са на терена.

Смяташ ли, че кредитът на доверие от страна на феновете е изчерпан?

– Отдавна трябва да е изчерпан. Аз се чудя и друго – как някой позволява футболисти на Левски да играят с червени бутонки? Как е възможно това? Вие знаете ли, че навремето изхвърлиха един играч от Герена, защото дойде в студеното с червена грейка. Директно го изкараха от стадиона. А сега ги търпят! Виждали ли сте някой от ЦСКА да играе със сини бутонки? Не, и няма да видите!

Мислиш ли, че е правилно отношението към Станислав Иванов?

– Ще кажа първо положителните неща – без Левски, Станислав все още щеше да е в Габрово и никой нямаше да е чувал за него. Левски го изгради, даде му шанс да стигне дори до националния отбор. А той ми излиза с червени бутонки. Обаче от друга страна – някой чу ли мнението на Иванов? Той е пълноценен човек и футболист, има право да решава за себе си. Трябва да се потърси най-доброто и за клуба, и за играча. Да се разберат, той да осъществи трансфера, който иска, а Левски да прибере добра сума за него. Сираков не може да взема така решения вместо Станислав Иванов.

Нали знаеш, че много хора ще кажат, че критикуваш Левски, защото не взеха сина ти Атанас Курдов, който беше на проби?

– Който иска да ми каже нещо за Наско, да заповяда. Аз ще извадя статистика колко гола е вкарал за родния си клуб, колко се е раздавал, колко мача има. Тези сега в клуба не са виждали толкова голове взети заедно. И искам да попитам какво прави Валери Божинов в Левски? С какво помага? Аз не виждам нито една причина да е там. Ако някой има претенции за Наско Курдов, ще му извадя една статистика и да ми кажат кой друг последните 30 години има толкова голове за Левски? На недоимъка, който е в Левски, под мое давление Наско щеше да играе без стотинка за клуба. Казах на Сираков и Тодоров: „Той идва да играе без да иска нито една стотинка, без пари! Не желае никакви пари!…” И даже на това намериха кусур. Сложиха контрола, на която Божинов се хвана за крака. И за да не се сравнява играта на Валери с играта на Атанас, го вкараха на негово място и после го сготвиха, като накараха, сигурен съм, никой да не му подава. Накрая този „талантлив гений” Живко Миланов, отива и му казва: „Ти мислиш, че можеш да играеш в Левски ли?”. Такива като Миланов едно време ги носех като пръскачка из лозе. Щях да го нося като луда крава – теле. Той, ако не спи с дъщерята на президента на футболния съюз, не знам какъв рекордьор ще е.

Петър Курдов за сина си и пробите в Левски

Колкото до сина ми. Аз съм най-големият му критик и никога не съм му спестявал нищо. Имаше период, в който беше правил неща, които не са съвместими с професията му. Тогава три години не стъпи в нас и не се бяхме виждали, нито говорили…

В национални отбор ситуацията не е по-розова от Левски. Загубихме най-важния мач, имаме една победа в 19 мача. На какво отдаваш тези резултати и представяне?

– Това е отражение на всичко, което се случва в клубния ни футбол, в школите, в държавата. Затриха спортните интернати в големи областни градове и чакат някой да снесе златно яйце, но това не се получава. Трябва да се намеси държавата и да се работи в школите като едно време. Дотогава нищо добро не ни чака. Аз още преди 3-4 години казах, че ако зависи от мен, ще затворя българския футбол за минимум 3 години. Всичко това е защото загубихме порядките и уроците, на които ни учиха навремето нашите учители и треньори. Сега решихме изведнъж, че ще променяме нещо. Обаче в света се наливат милиарди за спорт, а тук чакаме някакви тъмнокожи играчи, които не знаеш къде са играли и на колко години са, да направят нещо. Това не носи добри пари, а на нас ни трябват много пари и намеса на държавата…

Слушах изказвания на селекционера Георги Дерменджиев, но по-добре да не го коментирам. В националния отбор се забелязва дългата ръка на разградчани, това е не само мое мнение. И на други президенти, които си налагат техни играчи, за да ги продадат и изкарат някой лев. Преди него някои други уж обясняваха как искат да се класираме, а накрая видяха, че няма да стане и започнаха да викат играчи, които никой не е и предполагал, че може да бъдат в националния отбор. Затова сме на този хал.

И си на мнение, че трябва да се изкорени и спре всичко, след което да се започне от нулата?

– Това не е само мое мнение. Много хора го казват и мислят. От доста години говорим едно и също. Аз говоря, ама луд ли съм, ненормален ли съм? Това ние сме го преживяли… Бях капитан на отбора, който стана европейски вицешампион през 79-а година. Бях голмайстор на първенството. Оттогава случило ли се е нещо? А някакви като Венци Стефанов ще ми показват някаква статистика! Аз бях там, участвах, носих успехите на този отбор – биехме англичани, шотландци и който дойде. А сега частни школи и други глупости… И стигаме до днес, когато Дерменджиев ми прави някакви изказвания. Той е добър човек, но родителите ми казваха: „Добър човек, ама не става за тази работа”.

От друга страна, трябва да дойде и да застане начело на футбола ни човек, който да направи тази тотална промяна. Кой ще е този човек?

– В националния отбор трябва да е някой с голям авторитет и да бъде куче. Такъв беше Стоичков, но те не го изтраяха, защото много му завиждат и изговориха много глупости за него. А на Стоичков цялата му същност е футболна. А Наско Сираков? Защо веднъж не пожела да стане треньор? Той не обича да е на пангара, а да бъде под орехова дебела сянка и да ръководи с тъмните очила отстрани. Това го може всеки. Когато имаш претенции, че си номер 1 и на Северния полюс, трябва да излезеш и да изявиш желание да станеш треньор на националния отбор. Да го видим колко може. Аз съм 32 години във футбола и имам знания. Мога да изляза и да кажа, че мога да направя еди какво си. Но е пълно с клакьори, които да кажат, че могат това и онова. Но те никога не са имали кръв по краката, лицето, не са им шили лица, крака, тела… Лесно се говори отстрани, но когато влезеш в същината на проблема нещата изглеждат по друг начин.

Петър Курдов за Божидар Краев

Ако примерно аз съм селекционер на националния отбор, този Божидар Краев няма да го изтрая и три минути. Директно за опашката и го изритвам. То бива нахалство и самочувствие, но това е много неподплатено. Трябват ни хора като Стоичков и Любо Пенев. А тези младите даже не знаят какво са постигнали двамата.

А кой да ги научи младите?

– Слушахме едно време как щяха да идват специалисти от чужбина и какво стана – никой не дойде. Ние искаме да не даваме пари, но да имаме най-добрите играчи в света. А в същото време и не искаме да работят школите. Как става това? Дайте да затваряме футбола, да се изградят школи, да се намеси държавата, да има спортни интернати. В момента сме свидетели на прически, обеци, чупки, стойки, но не и на футболни прийоми. Когато един като мен каже истината се започва: „Тоя Курдов говори така, защото не взеха сина му в Левски”. Аз съм си такъв цял живот. Водих Спартак (Варна), Беласица и Марица. Бях на прага на А група и три пъти ми спретнаха стачки. Защото им дадох да тренират така, както ние сме тренирали навремето. И даже им го намалих с 30%. Те им текоха по крачолите да не казвам какво. Най-лесно е да правят стачки и да се напиват. Имам такива случки – обаждат ми се вечерта приятели от „Тути Фрути” и казват: „Ела да ги видиш твоите играчи. 8 човека са”. Казах му само после да вземе сметката, да я видя. И на сутринта идва един Иван, мой играч, и казва, че е ял баничка и му се повръщало. Аз да не съм от вчера? Обичаме само лустрото, да се изказваме по заобиколен начин, да не обидим някой. Обаче дойде време разделно, някой трябва да промени футбола ни. Трябва да се намеси и държавата.

Имаме ли готов човек, който да дойде и да започне тези коренни промени?

– Разбира се, че имаме. Виждаме ги сега тези. Данчо Лечков излиза и пита каква вина имали те. Чакай бе, приятел, вие ли нямате вина? Водите толкова години футбола… Трябва да има мандатност в БФС 4 години. Наслушахме се на обещания как ще се класираме на всички първенства, но не се случи. Затова с достойнство трябва да признаят, че не са успели и да си тръгнат. А то нищо не се случва. Даже ДАНС влиза в БФС и ние се правим, че нищо не се случва. Раздавали фланелки на този, топки на онзи, а накрая всеки вика, че нищо не е получил от БФС.

Каза, че имаме човек. Кой е този човек?

– Ще кажа шеговито, че сега имаме един човек, попаднал много случайно във футбола – Христо Христов, който е президент на Марица. Ако го питате, не знае от колко човека е съставен стартовия състав на един отбор, но се е самозабравил и иска да става президент на БФС. Усещате ли докъде са ескалирали нещата. Онзи ден прочетох и какво има на идея Порточанов. Бил 30 години в нафталина и изведнъж излиза да става пак шеф на БФС. Трябва да се заложи на млади хора специалисти, да се махнат всички тези стари кримки. А държавата трябва да държи сметка на новите шефове на БФС.

Може ли Бербатов или Стилиян Петров да застанат начело на футбола ни?

– Какво му е на Бербатов? Защо да не се кандидатира? Има обаянието, уменията, знанието и интелекта, за разлика от много негови колеги, които не знаят къде се намират. Бербатов постигна сам всичко. Има и други хора с качества. А в същото време ми спрягат Загорчич за национален селекционер. Значи ние нямаме специалисти, за да вземем сърбина за треньор? Не го разбирам това… Обаче силните на деня ще правят каквото си искат, който и да е селекционер. Едните имат 50 милиона бюджет, а в същото време Левски и Ботев се чудят как да оцелеят. На тези с големия бюджет им пращат удобни рефери от съдийската комисия.. Затова мандатност трябва да има. Докато не се запсуваме и не си кажем нещата като мъже, забравете да се промени нещо. Лошото е, че висшестоящите обичат да имат хора без мнение и послушковци. Едно време Христолов така ми каза, че той давал парите и решавал какво ще става. Казах му: „Добре, чао, довиждане”. В България не се ли харесваш на президента, веднага ти намазват ските. Имахме синдикат на треньори, на футболисти.. Онзи хубавец Дончо Донев беше шеф. Той как защити някой играч или треньор? Никак… Но тази алабалистика, този гнилоч е навсякъде в България. Но, както Боби Михайлов беше казал за мен: „Този много може, обаче не слуша”. Затова стоя без отбор.

Кажете ми последните години някаква крупна сума, за която наш отбор е продал футболист в чужбина. Никой не се сеща. А Албания продава играчи за по 20 милиона. Ние тях не ги броихме доскоро за живи, а сега продават за милиони. Та ние нямаме един стадион нормален…

Експерт Efirbet

Публикувано на 21 октомври 2020, последна промяна на 09 март 2021
Публикувай коментар

Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!