Технологичният напредък на бетинг индустрията позволи на играчите да разширят кръгозора си и да се възползват от най-разнообразни опции за залози. Подобна възможност ще откриете в сайта на Betfair. Брандът се отличава от останалите водещи букмейкъри с това, че предложи първата по рода си спортни борси в света. Ако все още не сте запознати с принципа на работа на този тип платформи, нашият текст е тъкмо за вас. В следващите редове ще разгледаме какво представляват залозите ЗА и СРЕЩУ и как да играете с тях.

Важно съобщение:

Към настоящия момент сайтът на Betfair не приема залози от български играчи. Компанията преустанови дейността си заради неуредени отношения с Държавната комисия по хазарта. Брандът остави на клиентите си пълен достъп до сметките им, така че да могат свободно да разполагат с наличността в акаунтите си.

За момента българските играчи могат изпробват уменията си при някои от достъпните за страната ни платформи:

1xbet
Efbet
Bet365
Palms Bet
Winbet
Pinnacle
Още букмейкъри
Tipbet
Betfair
Bwin
William Hill
Unibet
Netbet
10bet
188Bet
Ladbrokes
Titanbet
Marathonbet
SBObet
Sportingbet
Национална Лотария
MELbet
Betway
BetVictor
Bet-at-Home
PlanetWin365
Skybet
Евробет
Betfred
Betdaq
Еврофутбол
888sport
Dafabet
Стартов бонус
€100
Рейтинг
9.0
Процент
-
Минимум Депозит
€10
Врътки
x5
Залози на живо
Live Streaming
Кешаут
Вход в Betfair
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly
Стартов бонус
200лв
Рейтинг
9.8
Процент
100%
Минимум Депозит
10лв
Врътки
3x
Залози на живо
Live Streaming
Кешаут
Регистрация
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly
Стартов бонус
200 лв.
Рейтинг
9.5
Процент
50%
Минимум Депозит
10лв
Врътки
x6
Залози на живо
Live Streaming
Кешаут
-
Вход в Winbet
18+ T&C apply
Стартов бонус
222 лв.
Рейтинг
8.9
Процент
100%
Минимум Депозит
20 лв.
Врътки
x7
Залози на живо
Live Streaming
Кешаут
Вход в Bwin
18+ Важат условия | begambleaware.org | Играйте разумно.
Стартов бонус
110лв
Рейтинг
9.6
Процент
100%
Минимум Депозит
10 лв.
Врътки
x5
Залози на живо
Live Streaming
Кешаут
-
Регистрация
18+ Важат условия | begambleaware.org | Играйте разумно.

Какво представлява спортната борса на Betfair?

Повечето от вас знаят, че Бетфеър предлага и стандартна спортна секция, в която може да поставяте залозите си срещу букмейкъра, както е в останалите сайтове за игра. Заедно с това обаче, компанията е разработила и страхотна спортна борса. Най-общо казано, в нея играчите мерят сили помежду си, търгувайки с предположенията си.

Обърнете внимание, че тук Betfair е само посредник, а вие се обзалагате с други реални играчи. Компанията печели комисиона от всеки уреден залог. Тя представлява процент от печалбата на успешните играчи, което означава, че ако прогнозата ви се окаже грешна, вие няма да дължите такса на букмейкъра.


Какво са back and lay залозите в Betfair?

Back and Lay Залози

Back (ЗА) и lay (СРЕЩУ) са двата типа залози, които може да поставите в спортната борса.

Терминът back („подкрепям“) се използва за случаите, когато сте уверени, че даден мач ще приключи по точно определен начин и искате да заложите на конкретната развръзка. Както забелязвате, този тип игра е същата като в стандартните спортни секции на букмейкърите.

За да се осъществи залогът ви, трябва да се намерят играчи, които да поставят lay за вашето предположение. В английския глаголът lay означава „полагам“, но в контекста на спортните прогнози той се свързва със ситуациите, когато се играе СРЕЩУ дадена развръзка.

Добре е да знаете, че тези термини не са свързани единствено с Betfair, а се използват във всички спортни борси. Важно е да запомните, че back залозите наподобяват играта в стандартните спортни секции, а при lay залозите вие влизате в обувките на букмейкърите.


Разлики между back and lay залозите и стандартната игра

Нека дадем конкретен пример и предположим, че искате да играете за краен резултат на срещата Манчестър Юнайтед – Челси. Ако подкрепите Манчестър със сумата от 100 лв., за да е валиден залогът ви, трябва да се намерят играчи, които да инвестират поне 100 лв. в предположението, че Манчестър няма да вземат мача.

Сериозното предимство тук е фактът, че вие сами може да определите коефициентите на Back залога си. В този смисъл, вие избирате как да търгувате предположението си. Разбира се, за да бъде играта ви успешна, трябва да се намери кой да се обзаложи срещу вас и да е съгласен с предложените стойности.

Именно тази свобода се харесва много на играчите. В случая Betfair участва единствено като посредник, осигуряващ онлайн средата, в която се договарят облозите. Това често пъти предполага много по-изгодни коефициенти в сравнение със стойностите в стандартните спортни секции.

Коефициенти в Betfair Спортна секция
Коефициентите в Спортната секция на Бетфеър за мача Ман Юнайтед – Челси

За да добиете представа, ви предлагаме да погледнете двете снимки, на които ще видите как вървят коефициентите за една и съща среща в спортния раздел и в спортната борса.

Коефциенти в Betfair борса
Коефициентиет за Ман Юнайтед – Челси в Спортната борса на Betfair

Другата важна разлика е, че срещу вас не стои екипът от анализатори на компанията, а реални играчи. Това значително увеличава шансовете ви за печалба, особено ако имате опит с прогнозите за избрания спорт.

В случая на посочения горе пример, вие ще спечелите, единствено ако Манчестър завоюва трите точки. Тези, които са играли срещу вашето предположение пък, ще имат успех, ако мачът завърши с равен или Челси бие.


Пет полезни съвета за back and lay залозите

Съвети за спортните борси
  • Бъдете реалисти, когато предлагате залога си. Истина е, че спортните борси ви дават шанс да се възползвате от по-изгодни стойности, но все пак, за да сте на печалба, трябва да има кой да посрещне предлаганите от вас коефициенти.
  • Внимавайте да не се подведете по нереално високи стойности. Ако даден играч е предложил прекомерно високи стойности, твърде вероятно е той да разполага с информация, която не е известна на вас.
  • Възползвайте се от шанса да играете едновременно ЗА и СРЕЩУ дадена развръзка. Това е изключително любопитна възможност, която ще откриете в сайта на Бетфеър, както и при други букмейкъри, предлагащи спортна борса. В известен смисъл, по този начин ще може да подсигурите залога си и да сведете възможните загуби до минимум.
  • Разглеждайте и стойностите, предлагани от самите букмейкъри. Преди да се договорите за някой залог на борсата, би било добре да хвърлите един бърз поглед върху коефициентите, които бетинг сайтовете предлагат за конкретния пазар. Това ще ви спести евентуални грешки. Също така имайте предвид, че спортните борси не гарантират на 100% най-изгодните стойности. Сайтове като Efbet, например, често предлагат доста близки коефициенти, а там няма нужда да се чудите, дали залогът ви ще бъде посрещнат.
  • Проверявайте много внимателно въведените данни, преди да пуснете залога си на борсата. Даваме ви този съвет неслучайно, тъй като има играчи, които дебнат да се възползват от грешките на новобранците.

Кои букмейкъри предлагат спортна борса

Както споменахме, в момента Бетфеър не приема залози от български играчи. Ако все пак сте фенове на спортните борси и предпочитате да играете точно по този начин, ще се радвате да научите, че има и други сайтове, които предлагат back and lay залози. Започваме с бранда Matchbook, който е сред основните конкуренти на Betfair на английския пазар. Компанията е основана през 2004 г. и има лиценз от Комисията по хазарта на Острова. Макар че няма разрешително да оперира на нашия пазар, тя приема регистрации на играчи от България.

Друг сайт, където ще откриете спортна борса е платформата на Ladbrokes – букмейкърът с дълголетна история и отлична репутация. За съжаление обаче британската компания не приема регистрации на български играчи.

Същото е положението и с Betdaq и Smarkets. Двата сайта са изключително популярни сред феновете на залозите в спортните борси, но към момента не предлагат опция за регистрация на български играчи.


В заключение

Може би вече сте се убедили, че back and lay залозите са страхотен начин да разнообразите прогнозите си. Както всяка игра, те също имат своите специфики, за които се постарахме да ви информираме. Добрата новина е, че всеки сайт, който предлага спортна борса, има и раздел, в който ще откриете повече подробности за тънкостите и принципите на прогнозите ЗА и СРЕЩУ.

Ако обърнете достатъчно внимание на подготовката, със сигурност ще може да се възползвате от спортните борси. Техният основен плюс е, че мерите уменията си със способностите на други играчи. Ето защо тук уменията, бързата реакция и задълбочените спортни познания са от ключово значение.

Автор Елица Мартинова

Ели се занимава се с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.
Публикувано на 05 август 2019

0 коментара за “Какво означава back and lay при Betfair?

Публикувай коментар

    Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!