Българският спорт в наши дни – какво се случва?

спортът в България

Всеки българин помни знаменитите постижения, които нашите гордости в света на спорта са бележили. За щастие, когато говорим за успехи в различните спортни дисциплини, България има много с какво да се похвали. Какво обаче се случва днес? Как се развиват днешните спортисти? Има ли причини за застоя на българския спорт и какво се е случило във времето, предстои да проследим и обсъдим в тази публикация, посветена на развитието на България в спорта през послените няколко години.

Ще започнем с обзор на това защо е от толкова голямо значение за една страна да има постижения в различните спортни дисциплини. Следва преход и пътуване в миналото, когато страната ни има своите спортни герои от най-разнообразни дисциплини. Ще им отдадем заслуженото време, в което да си припомним тези влики моменти, пред които няма българин, който да остане равнодушен. Ще се върнем и към днешна дата, за да видим къде се намираме сега в това отношение. Разбира се, няма да пропуснем коментар за това какво е нашето мнение и смятаме ли, че има надежда България отново да се прочуе из цял свят с някой велик спортист, който да ни накара да се гордеем.

Относно спорта в България

Футбол, тенис, бокс, волейбол, баскетбол – това са само част от дисциплините, в които нашите национали се стремят да завоюват челни позиции. Все повече чужди надежди се включват към нашите отбори в различните спортове. Това от една страна допринася много, защото се грижим за това съставите ни да се попълнят с още нови лица, които да играят за нас. От друга страна възниква въпросът къде са нашите играчи. Онези, които малки и големи знаеха и обичаха. Онези, които всички следяха от малкия екран и се надяваха и този път победата да е тяхна. Едни от топ имената в едни от най-популярните спортове започват своята кариера оттук, но към днешна дата са част от отборите на други държави и играят за тях. Имаме ли повод за притеснение?

Темата за наши спортисти, играещи за чужди отбори е действително деликатна. Не малко запалянковци биха нарочили бившите си вече фаворити за изменници. Въпросът тук е защо са бивши любимци и имаме ли право да съдим тези хора? Какви са причините те да вземат това решение за себе си? Лесно ли е да илезеш на терена пред многобройната публика, носещ фланелка с името на отбор, който не е същият този, който те е изградил? И същата ли е радостта от победата, когато знаеш, че си спечелил, но химнът, който звучи преди стартът на играта не е този на страната ти? Все въпроси, чийто отговори ние не може да знаем със сигурност. Просто, защото не сме на тяхно място и няма как да си представим какво е.

От друга страна се появява въпросът каква е причината тези спортисти, без значение футболни играчи или друг тип надежди, да предпочетат да заминат и играят за друга страна. Дали става дума единствено за финансовата страна на нещата и това, че в чужбина трудът им бива възнаграден в пъти повече, или има и друго. Дали пък навън не получават много повече внимание и уважение, което тук им липсва? Много са питанията, а проблемът е, когато професионали играчи биват оставяни да си тръгнат. Инвестираното време в обучаването им е най-ценният ресурс, който не може да бъде оценен. Треньорите, които дават най-доброто от себе си, за да подготвят един играч виждат как същият този талант бележи неимоверни успехи, но не за България. Звучи тъжно, но е факт. Факт, който всички ние знаем, но не правим нищо по въпроса за разрешаването на този сериозен проблем. А защо това е нещо, на което трябва да обърнем спешно внимание, предстои да разгледаме.


Защо са толкова важни спортните постижения за една страна?

На първо място, спортът дисциплинира и учи на много. За да си успешен атлет не се изисква единствено и само добра физика. Необходими са много усилия, труд, постоянство, време и отдаденост. Наградата за тези пет неща е национална гордост. Нещо, което е по-скъпо от всички пари взети заедно. Ето защо, когато спортът в една страна не е приоритет, много често и народът негодува от това. И не би трябвало да има нещо, което да ни изненадва. Днешните примери за нас и младите хора са личностите, постигнали нещо значимо не само в своя живот, но и допринесло за страната им. А какво по-хубаво от това родината да се прослави из цял свят с велик спортист, отгледан, отрасъл, тренирал и развил качествата си благодарение на подкрепата, която държавата му оказва. И всичко това в името на спорта.

На второ място, спортните постижения дават самочувствие, че щом веднъж си успял да отбележиш даден рекорд, значи можеш не само да го напрвиш отново, но и да го подобриш. Тази спорна амбиция е изключително важна и се възпитава единствено и само в такъв тип среда. Това не е нещо, с което се раждаш или го носиш у себе си като даденост. Тъкмо обратното, необходимо е да се усъвършенства непрестанно.

Накрая, но не и последно по значимост, спортистите са хора, които знаят, че с много труд може да се постигне всичко и това дава пример и за останалите. Когато следиш професионалното развитие на един човек, виждаш колко много усилия е вложил за да стигне до мястото, на което се намира в момента. И ако и за миг се отпусне, виждаш как бива изместен от друг, който полага повече старание. Спорът възпитава у младите качества, които е важно да имат, за да станат добре изградени личности, които не очакват нещата да се случват на готово. Показва им реалността такава, каквато трябва да бъде.

И след като спортните постижения дават едни толкова ценни уроци най-логичното би било да се инвестира именно в спорта. Страна, която уважава и подпомага спортистите си, бива възнаградена само с успехи, които карат народа ѝ да се чувства успешен и изпълнен с гордост.


Пътуване назад във времето – Златните години в българския спорт

златните години на българския спорт 

Нямаме машина на времето, но това не ни пречи да се върнем във времената, в които България бележи велики успехи. Всички тези постижения не са забравени и не могат да бъдат. Те са пример, който трябва да ни води и днес – какви рекорди сме поставяли и колко славни времена сме имали. И както споменахме по-рано, щом веднъж сме успели да го направим, значи можем да го повторим, а защо не и подобрим. Предлагаме ви да се върнете назад и да си припомните топ три на най-големите постижения в различни спортни дисциплини, които България е имала преди двехилядната година.

ТОП 3 Спортни постижения преди 2000 година

Стефка Костадинова
Стефка Костадинова

Снимка (източник): Athletic Jumps

Датата е 30 август, а годината 1987. Най-добрата ни лекоатлетка е едва двадесет и две годишна. Отивайки на Световното първенство по лека атлетика, което тогава се провежда в Италия и по-конкрено Рим, тази дама поставя рекорд, който света помни и до днес. Стефка Костадинова предодолява феноменалните 209 сантиметра, с което оставя голяма следа в света на спорта. Нейният рекорд остава ненадминат, а тя успява да подобри собствените си рекорди цели 6 пъти. По този начин българката показва своя спортен хъс, характер и воля за победа, което я поставя начело на нашата класация за велики български спортисти.

Христо Сточков
Христо Стоичков

Снимка (източник): Facebook

След дамите е ред и на господата, като тук неминуемо изплува незабравимата 1994 година, когато на Световното първенство по футбол в Съединените Американски Щати се случва нещо, за което цял свят говори, а България – ликува. Легендарният Христо Стоичков е част от тогавашния български национален отбор, който прави успешна серия от четири поредни победи, които донасят на България престижното четвърто място, което остава най-добрият ни рекорд и до ден днешен.

Екатерина Дафовска
Екатерина Дафовска

Снимка (източник): Eurosport

През февруари 1998 година, на знаменития девети ден от месеца, биатлонистка номер едно – Екатерина Дафовска – заслужено получава златен олимпийски медал, който остава една от големите гордости на България. Зимните олимпийски игри имат своя лидер в лицето на Дафовска, която бележи своя звезден миг в индивидуалния старт на петнадесет колометра. Това е успех, който напълно заслужено влиза в нашата класация за топ 3 на спортистите, прославили страната ни през деветдесетте години на миналия век.


ТОП 3 Спортни постижения след 2000 година

Започваме с най-скорошните постижения и това е и начинът, по който ще ги подредим.

Григор Димитров
Григор Димитров

Снимка (източник): Facebook

Разбира се, че на първо място ще застане известният ни тенисист Григор Димитров, известен сред почитателите си с прякора – Гришо. Носителят на шампионски титли, така желани от най-добрите легенди в тази дисциплина, е една от най-големите ни надежди за последните няколко години. Датата 07.07.2014 г. е емблематична. Тогава за първи път българинът успява да достигне топ десет на световната ранглиста, а най-добрият му успех е престижното трето място.

Кубрат Пулев
Кубрат Пулев

Снимка (източник): Facebook

Най-добрият ни професионален боксьор, който за момента може да се похвали с цели 27 победи и едва една единствена загуба. Неговото име е Кубрат Пулев, популярен още с прозвището Кобрата. Впечатляваща е биографията на спортиста и това, че има цели 14 победи с нокаут и нито един двубой, завършил с равенство. Международната боксова федерация отдава заслужената чест, почит и внимание на българина, който с всяка следваща среща на професионалния ринг, кара всички в залата и пред малките екрани със затаен дъх да следят развоя.

Станка Златева
Станка Златева

Снимка (източник): Facebook

Като за финал сме оставили една дама, която е не само българска гордост, но и световна шампионка по борба. Разбира се, че говорим за Станка Златева, която е почетен носител на два сребърни медала, V-кратна световна и VI-кратна европейска шампионка. Женската борба не е никак лесен спорт, но на нея ѝ се отдава сякаш от раз. Олимпийските игри в Пекин и Лондон ще запомнят нейното фантастично представяне, което за пореден път ни накара да се почувстваме горди, че имаме толкова добри спортисти.


Връщане обратно към настоящето – къде сме сега в света на спорта?

След успехите по-горе е доста трудно да поговорим за ситуацията в момента, но реалността е такава и не бива да затваряме очи и да се правим, че проблеми няма. Имайки предвид какви славни години и успехи е имала България преди, сега е период, в който за съжаление нямаме такива световни успехи, с които да се похвалим. Нека разгледаме кои са основните пречки, които ни дърпат толкова назад:

  • Базите, предназначени за тренировка – От една страна лошото състояние на материалните бази, в които тренират нашите бъдещи надежди е нещо, над което трябва да се помисли и подобри. В противен случай ситуацията е следната – изискваме добри резултати, без да осигуряваме стабилна основа, което не е никак правилно.
  • Финансова неорганизираност – В света на спорта думата ‘дисцпилина’ е водеща за всеки един успех. И това го знаят не само спортистите. Когато говорим обаче за подпомагане, свързано с парични средства, истината е, че парите, които се отделят за спорт са крайно недостатъчни. Изводът е, че искаме първо да получим, преди да дадем. Естествено, това не се случва, тъй като няма как без да вложиш в дадена сфера, да очакваш тя да пожъне успехи.
  • Липса на инициативност – Надеждата е в младите. Ако биват подтиквани да спортуват още от ранна детска възраст, в тях ще се възпита любов към спорта. Елемент, който е излючително важен и в основата на зараждането на успешен бъдещ спортист. Когато не се полагат основите от рано, в последствие няма каквито и да било резултати, или ако има – то те са по-скоро негативни.

Има ли надежда?

Краткият отговор на този въпрос е – да. Ако разгледаме нещата в дълбочина ще откирем, че макар и не световни, успехи всъщност не лиспват, което е добра индикация. Разбира се, има много какво да коригираме, докато възвърнем позициите, които сме имали. Естествено, че това няма да е никак лесна задача, но не бива да ни отказва. Ако има нещо, което със сигурност трябва да знаем от нашите спортни идоли, то това е, че никога не бива да се отказваме, докато не постигнем целта си.


Финален коментар

Ако погледнем в световен мащаб, ще видим, че можем да вземем много добри примери. Едни от най-известните букмейкъри влагат не само в платформите си, но и в спонсориране на най-добрите отбори. Ако българските букмейкърски къщи станат почетен спонсор и се погрижат за развитието на наш футболен клуб, това само би могло да подпомогне българския спорт, който има различни периоди. Някои от тях бележат високи успехи, а други са по-скоро периоди на затишие. И в двата случая едно е сигурно – имаме много какво да дадем на света. И като стана на въпрос за спонсориране, няма как да не отбележим, че букмейкърът Efbet ще бъде генерарен спонсор на бившата вече Първа професионална футболна лига. В момента името е efbet Лига, след като спонсорството мина в ръцете на българския букмейкър.

Разбира се, има още брандове, които спонсорират някои от нашите най-популярни тиймове. Така например Winbet е подпомогнал отбори като Ботев Враца, Дунaв Русе, Етър и ЦСКА София. Това се случва през сезон 2017/2018. Освен във футбола, букмейкърът влага и в Българската Федерация по баскетбол.

Като заключение, смятаме, че е важно да инвестираме както финансови ресурси, така и емоционални. Когато подхождаме с необходимото уважение, почит и внимание към нашите спортисти, помагаме им и ги насърчаваме да се развиват, те ще ни радват със своите многобройни успехи. Както не веднъж сме доказвали, спортните дисциплини са нещо, което ни се отдава изключително добре. Нужно е само да повярваме!

Автор Мария Костадинова

Мария е един от авторите на статии, новини и ревюта в Efirbet.com. Работата ѝ, освен писане, включва още и оформяне на материалите в сайта, за да достигнат до вас в напълно завършен вид.
Публикувано на 05 юли 2019, последна промяна на 30 юли 2019
Публикувай коментар

    Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!


X