Мария Костадинова

Ще продължи ли приказката на Исландия?

Видяно 4 пъти
Ще продължи ли приказката на Исландия?

Исландия прави фурор на Евро 2016, който се разчу навсякъде. Исландците за пръв път са на еврофинали и едва ли са си мечтали за подобно представяне. Исландия премина през много перипети, за да стигне до мача от четвъртфиналите на турнира с Франция и ще направи всичко възможно да продължи своята приказка, като напише още една част. Дали тази част ще е финалната за тима на Евро 2016 или ще е продължение на историята досега, ще разберем след края на мача между Франция и Исландия.

Исландия разполага с двама треньори. Единият е Ларс Лагербак, по-опитният, по-известният. Лагербак беше начело на националния отбор на Швеция през периода от 2000 до 2009 година и за това време класира отбора си на 5 поредни големи шампионата! Това си е доста добро представяне. Другият начело на исландския тим е по-безизвестния Хеймир Халгримсон. Той е на 49 години и има титлата доктор, понеже по професия е зъболекар. Истинската му страст, обаче е футбола и има кариера с продължителност 21 години, но в аматьорския футбол на Исландия. Той е бил треньор в Исландия на два женски тима по футбол и на 2 мъжки тима, като вторият е точно националния отбор на Исландия. Очаква се след края на Евро 2016, Лагербак да се оттегли и Халгримсон да остане едноличен наставник на тима. Каквито и истории да имат двамата, колкото и да са различни в развитието си във футбола, те доказаха, че са голям тандем начело на Исландия.

Приказката на исландците започна с мач срещу Португалия на това първенство, където те измъкнаха равенството, след което допуснаха късен автогол срещу Унгария, за ново равенство, което можеше и да бъде победа. В третия мач се видя големият дух на исландците, когато в последните секунди отбелязаха за 2-1 в тяхна полза срещу Австрия, макар че и равенството им вършеше работа. Те завършиха групата си на второ място и играха с Англия на осминафинал. След победата над англичаните, приказката придоби много важна част, понеже победата за исландците в този мач не беше от най-очакваните неща на Евро 2016. Забелязва се една много добра ефективност в мачовете на Исландия, що се отнася до точните удари и головете. В първия мач Исландия е отправила 4 точни удара и бележи веднъж. В мача с Унгария исландските футболисти са стреляли точно 2 пъти и са отбелязали 1 гол. В третия мач точните изстрели са 3, а головете 2. И в мача срещу Англия от 5 точни удара, Исландия е отбелязала 2 гола. Като сбор нещата стоят така – 14 точни удара и 6 гола! Това е изключително ясен знак за следващия съперник на Исландия, който ще бъде домакина Франция.

Срещу Франция, исландците са изявения аутсайдер, но след това, което показаха срещу англичаните, едва ли домакините ще ги подценят. Това ще е най-трудният сблъсък до тук на първенството за Исландия и несъмнено ще се получи истинско шоу. Ако исландците бъдат подценени, те ще ударят право в целта. Дали приказката ще види своя край или все още има място за повече – това ще разберем след края на мача на Исландия с Франция!

Мария Костадинова

Експерт Мария Костадинова

Мария е един от авторите на статии, новини и ревюта в Efirbet.com. Работата ѝ, освен писане, включва още и оформяне на материалите в сайта, за да достигнат до вас в напълно завършен вид.
Публикувано на 01 юли 2016, последна промяна на 23 август 2016
Публикувай коментар

Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!