10LV Inbet
Петър Борисов

Катар 2022 – Скандален и нетипичен избор за домакин на Мондиала

Видяно 71 пъти
BoycottQatar

През 2010г. мнозина хора и фенове на футбола бяха изненадани от избора на Катар за домакин на световно първенство през 2022г. В годините преди това едва ли някой е очаквал точно тази държава да бъде избрана за провеждането на Мондиал. Редица известни футболисти, личности и фенове се изказаха и изказват против избора на ФИФА, а множество от тях открито призоваха за бойкот на започващото световно. Ето и голяма част от причините и мненията защо това първенство не трябваше да се провежда в Катар.

Катар и футбол?

Катар определено не е позната за футбола държава. Едва в последните няколко години започна да се появява по-често на футболната карта. Никога досега арабската страна не се е класирала на световно първенство. Най-вероятно и сега нямаше да го направи, ако не бе домакинството. За разлика от много други държави чак през 1970г. националния отбор на Катар изиграва своя първи официален футболен мач. Най-значимият му успех е спечелената през 2019г. Купа на Азия. Пустинният климат и обстановка на места също не са най-подходящи за футбол. Залежите на петрол обаче и парите направиха така, че Катар буквално си купи и домакинството на Мондиал, макар че определено не е футболна страна. В дните преди старта се появиха информации, че Катар дори ще си купи футболни фенове и ще плаща на хора да бъдат такива, покрепящи различни отбори. Все пак мачовете ще се изиграят, а в програмата на Palms Bet те са достъпни за залагане. Единствената държава дебютант на това световно ще е именно Катар.

Корупция

Корупцията на най-високо ниво във ФИФА е налице и това със сигурност допринесе доста за избора на Катар. В годините след избора 16 от 22-ма членове на ФИФА са били разследвани или обвинени в корупция и други схеми. Броени дни преди старта на Мондиала дори Сеп Блатер, който беше президент на ФИФА и основен застъпник за провеждането на турнира в Катар, призна, че избора на страната за домакин е било грешка. Лично Блатер се изтъкна като отговорен и призна още, че световното първенство и футболът са прекалено голямо нещо за Катар. Напомняме, че през 2015г. той бе свален от поста си като президент заради поредица от корупционни скандали. Членове на други местни футболни федерации също са били корумпирани за да дадат своя клас за Катар.

Sep Blatter

Инфраструктура

Колкото и богата държава да е Катар наистина тя е прекалено малка за провеждането на такъв голям форум. Страната има площ от едва 11 500 квадратни километра и е извън първите 150 подредени по площ държави в света. Климатичната обстановка също не е много благоприятна. Населението в последните години се увеличи, но остава по-малко от три милиона души, а повечето от тях са емигранти. Към момента на избирането за домакин Катар не разполага с необходимите стадиони и инфраструктура за провеждането на световен футболен шампионат. Те предстоят да бъдат изградени в следващите години. Започва спешен и усилен строеж на съоръженията и необходимата допълнителна инфраструктура. Днес ще ги видим завършени и в страхотен вид, но в следващите редове ще стане дума за цената на живота и какво коства всичко това.

Човешки права

За да постигне всичко започват да се наемат множество чуждестранни работници, идващи от бедни държави и региони. Те са използвани едва ли не като роби, подложени на нечовешки условия на труд, проблеми със заплащането, лишения и др. Според британската медия „Гардиън“, са загинали над 4 хиляди души за 10-те години на агресивно строителство. Според други жертвите са много повече, а има и хиляди с травми и други последствия. Катар признава само за около 280 жертви…

Отделно Катар си има свои правила, норми и закони, които няма да правят изключение дори за световното. Неспазването им се наказва от закона, а катарците се оправдават с религията и че всички посетители трябва да уважават нея и правилата в страната. Внасянето на алкохол в Катар по време на Мондиала е забранено. Алкохол ще се продава само на специално определени места. По време на мачовете бира няма да се продава. Това ще става три часа преди началото и поне час след края на мача.

Обърканата програма

За пръв път турнирът ще се проведе в този период на годината. Температурите в Катар са доста високи и това е причина да се избере период, когато те ще са по-поносими. Световно през ноември и декември обаче обърква цялата програма на първенствата и футболистите. Всички водещи клубни първенства и турнири се съобразиха със световното и направиха промени, което доведе и до по-сгъстен цикъл и повече мачове за по-кратък период от време. Много треньори, футболисти и други личности също се обявиха против това и цялостното разбъркване на футболния календар.

Boycott

Бойкот

Мнозина призовават за бойкот на предстоящото първенство, но поради една или друга причина такъв няма да се осъществи на практика. Футболните фенове и фен организации от различни държави също се обявиха против Мондиала. В последните седмици из доста стадиони в Европа феновете подканят за бойкот с транспаранти и специално подготвени хореографии от своите трибуни срещу, ФИФА, Катар и първенството.

Бойкотът на Дания

Националният отбор на Дания дори изготви специални екипи, с които да изрази протест срещу погазването на човешките права в Катар. Екипите ще са изчистени и титулярния ще е изцяло червен, а резервния изцяло черен. От марката, която облича датчаните, нарекоха екипа „цветът на траура“. Катар критикува остро датчаните и излезе с позиция относно това. Същевременно ФИФА наложи забрана на Дания да тренира с фланелки, прокламиращи защита на човешките права. Централата не е одобрила молбата на Дания да използва по време на тренировките си тениски, на които пише „Човешки права за всички“. Датчаните обаче не се спират дотук. В знак на протест националите ще пътуват без семействата си за Мондиала, с цел да намалят до минимум дейностите си и печалбите за Катар.

И въпреки всичко

Qatar2022

Въпреки всичко първенство в Катар ще има. Започва след броени дни и изглежда ще се проведе по план, в пълен блясък. Цените са набъбнали, но хотели и места за настаняване вече трудно се намират и интерес никак не липсва, билетите също са почти разпродадени. Все пак говорим за най-голямото футболно събитие в световен мащаб. Ние също ще следим развоя на събитията и мачовете от Мондиала. Дори отборът на Катар показа напредък в последните години и вече не е за подценяване, въпреки че едва сега ще дебютира на световно. Букмейкърската компания Betano дава коефициент 4.50 Катар да излезе от групата си. Бойкоти де факто няма и всички отбори ще пътуват за Мондиала, изигравайки мачовете по програма. А трябваше да има и то още през 2010г. и годините след това, а не в последния момент. Затова ще завършим с думите на Юрген Клоп по темата, в които има огромна доза истина:

„Ние, футболните хора, но най-вече вие, журналистите, сме виновни за това. Трябваше да говорим и да вдигаме шум по тази тема преди 12 години, а не в дните преди турнира, когато вече сме пред свършен факт. Разбира се, че е скандално да има Мондиал точно там.“
Типстър Петър Борисов
Петър Борисов
Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Коментирай