Петър Борисов

Сръбското първенство се завръща – исторически факти и други интересни неща за него

Видяно 12 пъти
Подновяването на Сръбската футболна Суперлига

В съседна Сърбия футболното първенство се подновява този петък. Това ще стане със срещата от 16:00 между ФК Инджия и Спартак Суботица. От 18:00 е Войводина – Чукарички, а от 20:30 играят Рад Белград и Цървена Звезда. В събота има още три, а в неделя още два мача от кръга на сръбската Суперлига.

Лидер в момента е Цървена Звезда, който има преднина от 11 точки пред съперника Партизан. Третото място е за Войводина, който така и не може да стигне нивото на двата гранда, въпреки че се справя добре с конкуренцията на останалите отбори в лигата. На дъното е Мачва, а зоната на изпадащите се допълва от Рад Белград и ФК Инджия.

От началото на сезона са се изиграли 26 кръга и остават още 4. Цървена Звезда може и на теория да стане още след този кръг шампион при победа.

Партизан и Цървена Звезда – хегемоните в Сърбия

Партизан и Цървена Звезда доминират изцяло още от времето на бивша Югославия. През 1923г. се е провел първия футболен сезон, в който първенец става несъществуващият вече отбор Югославия, който тогава печели два пъти отличието. Отново по онова време и преди създаването на двата гранда 5 пъти шампион е БСК/ОФК, който също вече го няма. Две титли има отборът на Войводина от 1966 и 1989г. Едно отличие печели и Обилич през 1998г. С тези общо 6 отбора, два от които вече не съществуват, се изчерпват сръбските шампиони.

Този сезон няма промяна и отново Цървена Звезда и Партизан са на първите две места в класирането. Така от години единствено това е спорът за шампионската титла – кой от двата гранда ще я спечели. Войводина понякога успява да обърка нечии сметки, но остава далеч от нивото на столичните два топ отбора. Надпреварата между Звезда и Партизан е сериозна. Цървена Звезда има общо 29 титли в исторически план, а Партизан е с 27. В последните два сезона Звезда печели отличието, а сега дори е на път да го направи за трети пореден път. На този етап „звездашите“ докосват титлата с комфортната си преднина от 11 точки на върха. Макар да има още мачове, едва ли ще изпуснат питомното, а дори още този петък могат да подпечатат титлата си.

В този кръг Цървена Звезда гостува на Рад Белград в петък от 20:30ч. Рад е предпоследен в класирането и победата на гостите тук сякаш не буди съмнение. Партизан е домакин на Младост, който е осми в подреждането. И тук би трябвало да няма изненада. Двата мача ги има и в 1Xbet за залагане. Коефициентите за успех на грандовете са доста ниски, но от букмейкъра предлагат и много други опции за избор на залог.

* Същевременно се разбра, че власите в Сърбия ще допускат фенове по стадионите. Това обаче няма да стане още в този кръг, а от следващия. Привържениците ще са задължени да спазват социална дистанция от поне метър помежду си и други определени мерки при влизане и излизане от спортното съоръжение. Така Сърбия ще стане и първата страна след Covid-19 кризата, която да позволява присъствието на публика.

Петър Борисов

Експерт Петър Борисов

Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Публикувано на 27 май 2020, последна промяна на 30 май 2020
Публикувай коментар

Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!