Още футбол в Европа: Фарьорските острови дават начало на своя шампионат

Футболът на Фарьорските острови

Светът лека полека започва да се раздвижва. Това важи и за най-масовия спорт – футбола. Единствено в Беларус не спряха мачовете си, а от този уикенд още една европейска държава ще даде старт на своето първенство. Това е малката островна държава Фарьорски Острови.

Фарьорските острови са автономна област на кралство Дания, а разположението им е между Норвегия и Исландия. Официалният език е датски. По последни данни населението на страната е скромните 52 000 души. Състои се от 18 острова, 17 от които са обитаеми. Торсхавн е столицата и най-голям град. Но стига толкова с географските факти. Време e да се насочим към футбола в тази интересна и нетипична държава.

Фарьорите не бяха сериозно засегнати от Covid-19 кризата и имат под 200 заболели, а все още няма нито един смъртен случай на територията им от тази зараза. Това е и основната причина да бъде взето решение футболното първенство да стартира от 9 май. Иначе то трябваше да започне преди два месеца. Множество залози и за този шампионат предлага 1XBet и те са достъпни на интернет сайта на букмейкъра. Разбира се, тук също ще се прилагат определени мерки за провеждането на мачовете, а ние събрахме основните от тях.

Очаквано мачовете засега ще са без публика по стадионите. Головете ще се празнуват по различен начин, като е забранено обичайното прегръщане след отбелязване на попадение. Плюенето и издухването на носа на терена по време на мач също са забранени. Всички топки трябва да бъдат дезинфекцирани преди началото на мача. Футболистите трябва да са измили ръцете си преди и след мачовете. Играчите няма да могат да разменят бутилки с вода и всеки ще трябва да ползва своя отделна такава.

История и провеждане

Шампионатът на Фарьорските острови има не малка история и се провежда от 1942г. Първият шампион тогава става тимът на Клаксвик. Това е и настоящият първенец, който триумфира и в последния сезон. Засега обаче е втори по брой спечелени титли и има 18 такива към момента. Рекордьор по отличия е отборът на ХБ Торсхавн, който е печелил 23 пъти първенството. През миналият сезон обаче той финишира на четвърто място. Поне спечели купата на страната, а в началото на март загуби от дузпи двубоя за суперкупата от Клаксвик след 1:1 в редовното време.

Отборите в първенството са с полу-професионален статус. Шампионатът е съставен от 10 тима. По време на сезона те играят три пъти един срещу друг, като това се пада по 27 мача за всеки състав. Шампионът получава правото да играе в квалификациите на Шампионската Лига, започвайки от първи кръг. Завършилите на второ и трето място почват в квалификациите на Лига Европа, където участва и спечелилият купата на страната. В края на всеки сезон два отбора изпадат и други два от по-долния ешелон имат възможност да заемат тяхното място в елита. Ако няма нови непредвидени обстоятелства, започващият нов сезон трябва да приключи през ноември.

Първи кръг

Стана ясно, че тази събота на 9 май започва първи кръг от новия сезон. В този ден ще се изиграят и всичките срещи от кръга. Те са пуснати и на сайта на Efbet за залагане и се предлагат различни типове залози за тях. Първите две ще започнат в 17:00. Следват по един мач от 18:00 и 19:00ч. Последният двубой от този първи шампионатен кръг ще се изиграе в 21:00ч. На фона на ситуацията, в която се намираме, със сигурност ще прегледаме вариантите за залог в тези мачове и ще следим развоя на шампионата, който засега също изпъква на преден план на европейската сцена.

Петър Борисов

Автор Петър Борисов

Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Публикувано на 08 май 2020
Публикувай мнение

    Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!


X