10LV Inbet
Efirbet

Ясен Петров пред Efirbet: Този национален тим има бъдеще и заслужава подкрепа

Видяно 150 пъти
Ясен Петров

Селекционерът на държавния тим по футбол Ясен Петров е изправен пред сериозно предизвикателство – да успее да надделеe над отбор, който участва на последното европейско първенство, за да завърши България първа в групата си в Лига на нациите.

В ексклузивно интервю за Efirbet.com Ясен Петров говори за настоящето на националния, за това какъв отбор се стреми да гради и при какви условия млади играчи ще попадат в тима и занапред.


Г-н Петров, какви цели си поставяте с националния отбор през тази година?

Да се класираме на първо място в групата ни от турнира Лига на нациите.

 

За него ще спорим със Северна Македония. Ще успеем ли да им се противопоставим?

Ако не си поставяме такава цел и ако не вярваме, че може да я постигнем, няма да успеем. Трябва да го свършим това нещо.

 

Към какви принципи се придържате, когато изпращате покана на даден футболист за националния?

Най-важно е да играе редовно, да е в игрова форма. Знаете, че основната ни цел е да подмладяваме състава и ще продължим да го правим. Вече казах, че искаме да станем първи в групата в Лига на нациите и това е допълнително нещо, с което се съобразяваме, когато каним в състава определени играчи.

 

Какво е основното, което изисквате от всеки футболист в държавния тим?

Да се впише в колектива и да се раздава.

 

Досега давахте шанс на доста играчи, да очакваме ли текучеството да намалява и да разчитате на една основна група от футболисти?

Точно това очаквайте. Досега давахме шанс на много футболисти във връзка с това да подмладим тима и да вкараме млади изпълнители, като го правехме внимателно и постепенно. Сега вече разполагаме с една група, към която може да се присъедини всеки, който показва с изявите си, че го заслужава. Но важното е, че разполагаме с основна група, което е радващо.

 

Ще има ли изненади в състава за първите две контроли за 2022-ра срещу Хърватия и Катар в края на март?

Може и да има, но няма да са много. Ще бъдат една или две. Предстоят интересни мачове в първенството и в тях може да излезе нещо интересно.

 

Доволен ли сте от моментното състояние на българите, които играят зад граница и влизат във Вашите планове?

Да. Следя изявите им и поддържаме постоянно контакт. Притеснително е само това, което става с Петко Христов в Специя. Той участва в едно от петте най-силни първенства, но в момента преминава през труден период. В началото играеше редовно, но в последно време не е на терена. Когато обаче играе, той винаги е показвал високо ниво, така че мога да направя градивен компромис, когато не играе постоянно в отбора си.

 

Колко мача в елита ще гледате напролет с Вашия екип?

Всяка седмица ще бъдем на стадионите.

 

От кои отбори са следващите таланти, които ще поканите?

За всеки един е отворена вратата на националния, стига да показва с играта си, че заслужава доверието ми и да играе редовно в клуба си.

 

Бихте ли взели в държавния тим натурализирани чужденци?

Не. Този въпрос не подлежи на обсъждане.

 

Получавате ли обаждания от мениджъри?

Те нямат шанс с мен и дори не си струва да го коментирам. Говоря с много хора, но няма как да ми повлияят при вземане на професионални решения.

 

Най-добрият комплимент, който сте получили за работата си в държавния тим?

В България не обичаме да правим такива. Каквото и да направиш, минава точно за 2-3 дни.

 

Оптимист ли сте, че под Ваше ръководство „лъвовете“ могат да имат едно по-добро бъдеще?

Ако не бях, нямаше да се захвана с тази работа. За мен това е кауза и уникално предизвикателство. Влагам цялата си енергия и страст от първия ден и ще продължа да го правя.

 

Когато един ден си тръгнете от националния, какъв отбор искате да оставите?

Аз съм сигурен, че ще оставя отбор с бъдеще, един добър отбор. В момента ние го правим този отбор и дано успеем да го доизградим.

 

Какво бихте казали на футболните фенове?

Нека да вярват и да подкрепят националния тим. Видяхте колко добре се представи той в мачовете със силни съперници, сред които бяха световният и европейският шампион. Абсолютно съм убеден, че този отбор има бъдеще и затова трябва да бъде подкрепян. Нека да подкрепяме българското и аз съм убеден, че който обича България, ще го прави.

 
Експерт Efirbet
Efirbet
Efirbet е вашият сайт за най-добрите съвети за спортни залагания, ревюта на букмейкъри и онлайн казина.
Коментирай