Петър Борисов

За седми път френски отбор стига до финал в Шампионската Лига

Видяно 8 пъти
С ПСЖ за седми път има френски отбор на финал в Шампионска Лига

Финалът в Шампионската Лига ще се изиграе тази неделя 23.08.2020. До него този път стигнаха отборите на Байерн Мюнхен и Пари Сен Жермен. И докато Байерн има далече повече трофеи и успехи, то ПСЖ за пръв път стига до финал в тази надпревара. В последните години бяха наляти буквално милиарди в отбора и най-накрая това даде малко по-сериозен резултат. По принцип френските отбори продължават да са в сянката на другите популярни тимове в Европа и определено е по-рядко срещано явление тим от Франция да направи пробив в евротурнирите.

Историята на КЕШ/Шампионска Лига показва, че досега само шест пъти френски отбор беше стигал финала на най-престижния европейски турнир. За ПСЖ това е първи път и става едва петият френски тим, който ще участва на финал. Първо Реймс стига до финал през далечните вече 1956 и 1959г. През 1976г. до финалния двубой достига Сент Етиен. Марсилия го прави на два пъти – през 1991 и 1993г. За последно френски финалист имаше през 2004г., като тогава това бе Монако. От изброените единствено Марсилия има трофей от Шампионската Лига и го печели през 1993г. след успех с 1:0 над Милан.

Все пак ПСЖ има един финал в европейски турнир, който даже спечели. Това стана през 1996г. във вече несъществуващия турнир КНК. Във финала тогава парижани победиха Рапид Виена с 1:0. Иначе Марсилия беше последният френски отбор, стигнал до финал в Европа. Направи го през 2018г. в Лига Европа, когато загуби битката за трофея с 0:3 от Атлетико Мадрид.

Петър Борисов

Експерт Петър Борисов

Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Публикувано на 20 август 2020
Публикувай мнение

Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!