Залози на волейбол – ръководство за успешни прогнози

Ръководство за волейболни залози

Волейболът е сред най-обичаните спортове в световен мащаб, който се слави с богата история през годините. Този атрактивен спорт възниква в САЩ през 1895 година, а за негов създател е обявен Уилям Морган, който го нарича „Минтонет“.

Една година по-късно, професор Алфред Халстед става официален кръстник на играта като дава днешното ѝ име – волейбол. Интересно е да отбележим, че освен класическия волейбол, който се играе в зала, съществува и плажен волейбол. И двата варианта се играят както от мъже, така и от жени.

Волейбол (Volleyball) означава удар по летяща топка. Този спорт предоставя огромни емоции за състезателите и публиката. В него се разчита на височина, сила, издръжливост и майсторство. Сред качествата на играчите са висок отскок, добро блокиране на противника и агресивна игра в атака. В наши дни има няколко водещи турнири за мъжки и женски волейбол, за които ще споменем по-долу в материала. Тези събития са посещавани и гледани от множество фенове.

Най-запалените волейболни привърженици често залагат на любимия си спорт в букмейкърските къщи и интернет. По-долу в това ръководство ще предложим някои ценни съвети, с чиято помощ ще подобрите значително шансовете ви за печалби, ако изградите внимателно стратегията си.


Кои са най-добрите букмейкъри за волейболни залози?

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Нов Клиент
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
550 лв. + 100 FS
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Волейболът в България също получава заслужено внимание от фенове и букмейкъри. Букмейкърските къщи като Efbet бяха сред първите, които предложиха щедри коефициенти на играчите, които се възползват от тях и до ден днешен. В голямата надпревара за нови клиенти се включиха и други хазартни оператори, като всички тези имена формират най-добрите места за залагане. Разбира се, в играта се включиха и още много сайтове от различни държави.

Всеки от споменатите букмейкъри предоставя възможност за залагания на волейболни срещи с мъже и жени.

Скоро у нас се появи и нов уебсайт за залози в лицето на Palms Bet, където волейболът също присъства като спорт. При този оператор се наблюдава желание да предлага високи стойности за волейболните срещи, така че ако искате да намерите добро място за арбитражни залози, то тази система може да ви допадне, заради коефициентите и голямото разнообразие от пазари.

Не можем да обявим с категоричност кой е най-добрият букмейкър, но пък всички посочени сайтове и къщи за залагане ви осигуряват достъп до големите волейболни първенства в световен мащаб, за да можете да залагате на любими играчи и отбори. Освен това в онлайн платформите ще откриете програма за двубоите, статистика, резултати и най-различни полезни помагала.

Предприемчивите играчи могат да сравнят коефициентите на букмейкърите и да залагат там, където са най-високите стойности. Конкуренцията наистина е голяма, така че може и да се затрудните, но пък със сигурност ще откриете вашето място за залагане на известната игра.


Информация за волейбола и правила на играта

Волейболът се играе от два отбора на игрище, което е разделено в средата от мрежа. Мачът започва с изпълнението на сервис (начален удар). Основната цел е топката да прехвърли мрежата и да падне на земята в противниковото поле. За създаването на атака се позволяват максимум три удара на топката.

Играта се провежда в три до пет гейма, в които се гони победата. Правилото е, че един от отборите трябва да събере 25 точки, за да спечели дадения гейм, но задължително това трябва да стане с две точки разлика от противника.

В случай, че се стигне до равен резултат (2-2), се играе пети гейм или познатия на всички тайбрек. Последният изисква от отборите да достигнат до 15 точки, като отново важи правилото за две точки разлика от съперника. Ако резултатът в петия гейм е изравнен с по 14 точки, срещата се играе, докато един от двата тима не постигне необходимата разлика от две точки. За победител във волейболния мач се обявява тимът, който е спечелил първите три от пет гейма.

Какво представлява игралното поле във волейбола?

Размерите на игралното поле за волейбол са: 18 метра дължина и 9 метра широчина. Цялото поле се обгражда от свободна зона, която е над три метра широка от всички страни на игрището. Височината на мрежата при мъжкия волейбол е 2.43 метра, а при женския 2.24 метра. Игралното поле се разделя посредством средна линия на две равни части по девет метра. Крайните и странични линии играят ролята на ограничителни линии, като широчината на всяка от тях е 5 сантиметра.

Зоните за атака се намират на 3 метра от двете страни на игрището, паралелно на мрежата. Тяхното продължение се състои от пет последователни линии, дълги 15 сантиметра, които се намират на 20 сантиметра една от друга.

Зоната за изпълнение на начален удар (сервис) е широка девет метра и е находяща зад всяка от крайните линии. В допълнение прибавяме и зоната за загряване 3 по 3 метра.

На последно място можем да споменем само зоната за наказани играчи, която се отличава с червена маркировка, широка пет сантиметра.

Видове грешки във волейбола

Правила във волейбола

Реферът на волейболния мач следи зорко за допускане на грешки от страна на отборите и ги санкционира, ако има такива. В следващите редове ще видим основната част от грешките, които се допускат в една среща, и които могат да бъдат забелязани от съдията на двубоя. Разбира се, въпросните грешки могат да доведат до връщане на притежанието на топката на противника или отчитане на точка в негова полза. Ето и малко по-конкретна информация за видовете грешки:

 • Грешка се отсъжда, когато състезател не се намира в зоната си;
 • За грешка се брои, когато топката докосне терена извън пределите на игрището;
 • В случай, че състезател от втора линия извърши блокада, също се отсъжда грешка;
 • Грешка е при изпълнение на сервис топката да се хвърли нагоре, и да се хване;
 • Когато играч пипне топката в противниковото поле, преди нанасяне на удар, е грешка;
 • Ако състезател пипне мрежата по време на мач, реферът отсъжда грешка;
 • В момент, когато има повече от 3 разигравания, преди нанасяне на удар в атака;
 • Грешка във волейбола се дава и когато състезател подпира друг състезател при удар;
 • Съдията дава грешка, ако топката не бъде подхвърлена нагоре при изпълнение на сервис;
 • Навлизането в игрището и излизането от полето за изпълнение на сервис е грешка;
 • …и други!

Това са най-честите грешки, които съдиите свирят. Играчите трябва да бъдат внимателни и да спазват правилата, за да не загубят топката и да се спасят от отсъждане на наказателни точки.

Играчи във волейбола

Волейболните тимове се състоят от 14 състезатели, като 6 от тях играят в мача, а останалите 8 стоят на резервната скамейка. В един гейм са позволени шест смени, като сменен състезател няма право да сменя друг играч освен този, който го е сменил. Ако някой от състезателите се контузи, а възможностите за смени са изчерпани, се предвижда смяна по изключение с всеки един играч. Когато състезател бъде изгонен и тимът е извършил всички смени, то това води до загуба на гейм.

Един от състезателите се явява като капитан на волейболния тим. Играч, играещ на поста либеро, няма право да носи капитанската лента. В следващите редове ще ви запознаем с постовете във волейбола, за да знаете кой състезател къде играе и какви са неговите задължения:

 • Посрещачи – тяхната задача е да посрещнат началния удар на противниковия състезател. Освен това този пост във волейбола изисква да играят нападателно, спазвайки зоните, в които са разположени. Тук се търси най-вече креативност, издръжливост и идеи в атака.
 • Диагонал – това също е една много отговорна позиция, която ще се опитаме да обясним по разбираем начин. Името на поста идва от факта, че този играч е локализиран диагонално на разпределителя (виж по-долу). Той атакува от зони 1 и 2, което налага да бъде един от най-високите играчи в отбора. При разиграванията той има и редица защитни функции. Препоръчително е диагоналът да разчита на своя силен удар.
 • Разпределител – още една ключова фигура във волейболния отбор. Разпределителят е играч, който докосва втори топката при организация на атаката. Той няма функцията да посреща противниковите сервиси. Той стои в средата на игралното поле и подава топките към съотборниците си. По този начин се изгражда ефективната атака на тима.
 • Центрове – те имат както защитна роля, така и нападателна. В единия случай са нагърбени със задачата да блокират набезите на противниковите нападатели, а в другия да поемат пасовете от разпределителя и да ги отиграват правилно в атакуващ план. Бързината, височината и гъвкавостта са препоръчителни качества за центровете.
 • Либеро– това е играчът, който защитава собственото си поле, като е позициониран на втора линия. Либерото трябва да спасява удари на противника и да посреща изпратените към него топки. Той може да играе на мястото на всеки един играч от втората линия на полето. Най-важната роля на този състезател е доброто посрещане на топките.

Какви видове залози на волейбол има?

След като вече отворихме тема за букмейкърите, които предлагат залози на волейбол, трябва да споменем и пазарите (опциите за залог), които те предлагат на клиентите си. Хубаво е, че и в този спорт не се залага само за победител в срещата, а можете да се насочите и към други маркети. По-сложните за прогнозиране опции ви предоставят по-високи коефициенти и шансове за печалба.

А сега е време да видим кои са топ пазарите, попадащи в полезрението на играчите. Ако живеете с волейбола и често правите точни прогнози, то това може да се превърне в едно доходоносно забавление за вас, защото видовете залагания са много интересни и носят положителни емоции.

Видове залози на волейболни мачове:
 • Залози за броя на сетовете;
 • Залози за краен резултат в мача;
 • Победител в първия сет;
 • Победител във втория сет;
 • Победител в третия сет;
 • Победител в четвъртия сет;
 • Победител в петия сет;
 • Залози за крайно класиране в шампионата;
 • Хендикап;

В отделни букмейкърски къщи и сайтове можете да откриете и допълнителни пазари, освен споменатите по-горе. Тези залагания са много вълнуващи, но ако нямате опит със залозите на волейбол, то по-добре опитайте да прогнозирате победителя в двубоя, вместо да рискувате с другите маркети.


Кои първенства и шампионати са най-известни?

Ако обърнем внимание на съвременната история на волейбола, ще забележим, че някои първенства и шампионати са гледани от милиони и се радват на огромно посещение от страна на феновете. Именно за тези големи събития ще отворим дума в следващите редове, за да получите представа кои са волейболните срещи, предизвикващи най-голям интерес у привържениците.

Световно първенство по волейбол Световно първенство по волейбол

Говорейки за големи и известни първенства, не можем да не стартираме със Световното първенство по волейбол за мъже и жени. То е първото международно събитие, което се слави с огромна популярност и се организира от FIVB.

За да научите повече за това събитие, ще напишем неговата кратка история, която със сигурност ще ви заинтересува, така че прочетете по-долу.

Първото международно събитие по волейбол за мъже стартира през 1949 година в бивша Чехословакия, град Прага, като в него участват само европейски отбори. През 1952 година пък се дава начало на първото Световно първенство по волейбол за жени. Първенствата започват да се провеждат на всеки четири години, като в тях се включват отбори и от други континенти.

При световното първенство взимат участие 24 тима. Домакините на събитието се класират директно, както и шампионите от предишните първенства. В предварителната фаза отборите се разделят на групи, а всеки един тим играе по веднъж със съперниците си. При стартиране на световното също присъстват групи, като се играят две фази, в които присъстват предварителните групи и финален завършек.

В днешната история на надпреварата се забелязват уникални резултати и наистина стойностни мачове. В първенството взимат участие тимове от Европа, Азия, Африка и Америка.

Световна купа по волейбол Световна купа по волейбол

Второто най-популярно състезание по волейбол е Световната купа, на която се дава начало през 1965 година и цели да уплътни времето между водещите турнири – Олимпийските игри и Световно първенство.

Първите два турнира са насочени към мъжкия волейбол, а от 1973 година в състезанието се включват и отбори от жени.

В началото, мачовете за Световната купа са се провеждали на различни места, но от 1977 нататък домакин на турнира става Япония. Мачовете от Световната купа са квалификации за Олимпийските игри, като първите 3 състава в класирането , независимо в коя от двете групи са, ще се класират за следващата олимпиада.

Отборите в турнира са разпределени в 2 групи и състезанието протича в 2 фази. В първата фаза се играят мачове всеки срещу всеки в групата по една среща. Във втория етап от турнира тимовете от първата група играят по един мач срещу тимовете от втората група. Двубоите се провеждат в разстояние на две седмици, като на два или три дни има почивка. Всеки ден има по 6 мача.

На финал отиват отборите, които са демонстрирали най-добри показатели (най-много точки, най-много победи, резултати в директни двубои и други). В турнира взимат участие максимум 12 играча, а смени не са позволени, дори при наличие на травми. Най-добрият отбор печели турнира.

Световна лига по волейбол Световна лига по волейбол

Световната волейболна лига е създадена през 1990 година от Международната федерация по волейбол. Лигата се провежда всяка година и в нея взимат участие 18 национални гарнитури от различни точки на света.

Участниците в лигата играят на принципа на размененото гостуване в груповата фаза, а само финалът на надпреварата се играе в независима държава домакин.

Турнирът се състои от две фази, като при първата се играят предварителни групи на разменено гостуване, а при втората се играят няколко турнира, чийто домакин е една или повече нации. В групите всеки отбор играе по 4 мача с всеки опонент, от които две домакинства и две гостувания. Всяка двойка от срещи се изиграва в рамката на 7 календарни дни, а след изиграването на двубоите първите отбори от всяка група продължават на финалните волейболни турнири.

Домакинът на финалните сблъсъци се класира директно за финалните кръгове. Във финалните сблъсъци отборите се разделят на 2 групи по три състава, които имат задължението да изиграят по 3 срещи. Следват полуфинални мачове, а спечелилите тимове стигат до финала на надпреварата.

Други първенства и турнири

Едно от състезанията, което се радва на голям интерес от почитателите на волейбола, е Европейската лига, която започва през 2004 година. В лигата участват мъжки и женски отбори по подобие на Световната лига по волейбол. България домакинства два пъти на състезанието – веднъж през 2013 г. на надпреварата за жени и веднъж през 2016 в мъжкия турнир.

Шампионската лига по волейбол на стария континент също е сред известните събития. В миналото турнирът носи името „Купа на Европейските шампиони по волейбол“. Организира се от Европейската конфедерация по волейбол и събира най-добрите клубни отбори. Стартът на Шампионската лига по волейбол се дава през 1959 година и мачовете се провеждат до наши дни.


Важни неща, за които да внимаваме при тези залози

Залагайки на волейбол, трябва да бъдете особено внимателни, тъй като в този спорт се случват множество изненади, които могат да доведат до загуби. Ето защо ще ви дадем няколко полезни съвета за залози на волейбол, с чиято помощ ще увеличите шансовете си за успех в залаганията на най-големите събития. Прочетете следващите редове, за да избегнете грешни залози и загуби.

1. Залагайте на волейболни първенства и турнири, от които имате лично впечатление. Това, че харесват този спорт не означава, че трябва да експериментирате със залагания на всички мачове, намиращи се в дадената програма на някой от букмейкърите. Насочете се към една лига, където да се развихрите и следете внимателно актуалното класиране и резултатите. По този начин ще можете да сте запознати с всичко, което се случва.

2. Забравете за пристрастията си. Някои играчи смятат, че щом заложат на любимия си отбор или на някой от силните отбори, то това ще им донесе успех. Това обаче е грешно мислене, защото ви пречи да бъдете обективни. Проследете играта на всички отбори, вижте какви резултати правят те и надникнете в историята им, ако искате да правите точни залози. За тази цел можете да си служите със статистиката в сайтовете на букмейкърите.

3. Вижте къде се намират най-добрите коефициенти. Така например може да сравните какво предлагат букмейкъри като Efbet, които са сред водещите на хазартната сцена в България. Разбира се, не пренебрегвайте ставките и на по-малките оператори, в лицето на Palms Bet или Winbet, защото те също могат да ви предложат високи стойности.

4. Правете регулярни залози на волейболни мачове за мъже и жени. Много хора пропускат възможността да залагат на женски волейбол, а там мачовете могат да бъдат много атрактивни и да ви донесат печалби. Още повече, че при женския волейбол има голяма вероятност да заложите на някои по-завъртени пазари и прогнозите ви да се сбъднат.

5. Много от играещите в онлайн сайтовете за залози допускат грешката да търсят най-тежките и сложни пазари, за да спечелят повече пари от високите коефициенти. Не допускайте тази грешка, тъй като тя може да ви излезе много скъпо в един момент.


Мнението ни за залози на волейбол

За да имате успех със залози на волейбол, трябва да сте запознати с тази игра. Опитите да улучите победителите в мачовете на случаен принцип няма да ви донесат успех. Разбира се, когато се интересувате от всички резултати и вперите поглед в класирането на любимото ви първенство за мъже или жени, тогава ще имате повече възможност да се поздравите с немалки приходи в сметката.

Волейболът е сред спортовете, които се гледат от милиони в световен мащаб, така че можете да прочетете и сравните мненията на запалянковците в интернет пространството. Това също би ви помогнало да бъдете адекватни. Ние сме от хората, които харесват волейбола и използваме различни стратегии, с чиято помощ да покорим върховете в залаганията на тази гореща игра.

По-горе ви информирахме за правилата на играта, предложенията на букмейкърите, най-интересните турнири и начините за печалба от волейболните битки. Надяваме се, че нашите напътствия ще ви бъдат от полза и ви пожелаваме успехи при волейболните залози.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.