Всичко за диагнозата „Хазартна зависимост“

Диагнозата „Хазартна зависимост“, не е нито рядка болест, нито ново откритие в наука, като психологията. Никой не е застрахован от риска да бъде поставен пред тази диагноза, дори и да не иска да си го признае. Това обаче не означава, че залагането и покера имат черната слава, която винаги ги е преследвала! Всъщност, всички зависимости си приличат в общи линии, независимо какви са те. И тютюнопушенето, и наркотиците, и алкохолизма, в това число и хазарта, намират пробойна, слабо място в мозъка ни и се загнездват там, като невидима болест. Защо имаме нужда да сме зависими? В много от случаите причината е, че сме нещастни, недооценени, контролирани по някакъв начин, искаме да избягаме от реалността на по-добро място, дори и за кратко.


хазартна зависимост

Какво представлява Хазартната зависимост?

Както всяка болест, защото да си зависим от каквото и да било, си е болест, така и този проблем има своето описание, характеристика, симптоми и методи за лечение. Според Европейските директиви за патологичните състояния, липсата на контрол върху този навик е анормално състояние. Наред с наркоманията, и злоупотребата с хазарта е описана, като смущение на контрола в нервните импулси на човешкия мозък. Това становище е международно признато и се включва във формуляра ICD-10. Ето и преразказана извадка от определението на това патологично състояние – „ Силна нужда за повтаряне на залозите, която поема контрола над живота на индивида. Постепенно се размиват стойности, като социалност, материализъм и семейство, а ангажирането на вниманието с нещо друго е невъзможно. Състояние на силна фикция и превъзбуда.“

Както всички заболявания на ума и съзнанието, и това е свързано с рязка промяна на настроенията. От силна радост и възбуда се преминава безпричинно към силна меланхолия и потиснатост. Всичко това се описва като маниакална нужда от направа на залог. Хората, пристрастени към хазарта, не се интересуват от социалните си задължения, семейни връзки, трупането на негативни кредити и затъването в дългове. Те не мислят трезво, а чрез гласа на фикцията си, която ги разколебава и дори подлудява.


Симптоми на Хазартна зависимост

За една маниакална и патологична пристрастеност е важно да се признае съществуването й. Колкото повече тайте в себе си пристрастието към нещо, толкова повече го усилвате. Нека сме откровенни, иска се голяма смелост да се признае, че си пристрастен. Със самото признаване, донякъде започва и процеса на лечението или поне волята, за такова. Ето и издайническите симптоми на хазартна зависимост, за които да следите у себе си или у околните ви:

 • Неуморимост, постоянна нужда от заетост с нещо. Когато има налична фикция, мозъкът е превъзбуден и активността е повишена;
 • Придаване важност на парите, повече от колкото е нормално. Този симптом е малко спорен, тъй като много фикции са свързани с изражението му;
 • Нужда от съревнование, първенство. Спортният хъс е едно, а постоянната нужда от съревнование и победа, да натриеш носа на другите, клони към пристрастяване;
 • Постоянна нужда от направа на залог и увеличаване безразсъдно сумите на залозите, рязко;
 • Раздразнителност, рязка смяна на настроенията и концентриране на мислите в залагането;
 • Набавяне на пари за залагания, независимо по какъв начин са придобити. Тук се включват престъпления като кражби, обири, финансови измами; Взимане на бързи кредити или такива от познати и приятели;
 • Афект от загуба и постоянни опити да я възстановиш безразсъдно;
 • Проблеми в семейството, заради липсата на пари;

Това са едни от най-ярките симптоми на хазартна зависимост, но има и още много по-дребни, които ги съпътстват.


Кои хора са податливи към зависимост?

Преди да очертаем профила на податливия към хазарта човек, е важно да споменем, че професионалния хазарт и социалния такъв са напълно различни понятия. Професионалните залози се правят от професионалисти. Те имат стратегии, които следват. Социалният хазарт е характерен за свободното време и забавлението с приятели. Той е в ограничен период от време и с поставени парични граници, които да не прекрачваш. И сега забравете всичко описано до тук, защото зависимостта у човек престъпва всичко и всички и няма правила, а само афект и действие.

Податливи към зависимост от хазарт са, противно на очакванията, най-малко свързаните с хазарт професионално. Хората, които търсят бърза печалба, затворените в себе си хора и тези, които търсят оценка от другите, признание. Податливи на всякакъв вид пристрастяване са неудовлетворените хора, без лична реална самооценка. Търсачите на силни усещания от всякакъв вид са застрашени от пристрастяване към хазарт. Търсенето на онази, тръпка, очакване и момент на кулминация, винаги преследва залагащия безразборно човек.

Обикновено мъжете на около 30 годишна възраст от големите градове – мегаполиси, са най-податливи. Жените на средна възраст също. Говорейки в проценти около 2% до 3% от населението на земята страда от проблеми със залозите, а 1% проявяват, така нареченото анормално поведение към хазарта.


Възможни последици от Хазартна зависимост

Последиците от всяка една зависимост са тежки. Не може с лека ръка да се изтрие или премахне нещо, което ви е контролирало и управлявало, може би, с години. Също, както децата са удивени от въртележките, когато ги пробват, тийнейджърите от алкохола, така и залагащият е удивен от силата на действията си, когато печели или губи. Достатъчно е само една печалба и един-единствен залог, да отключи у всеки един от нас дремещата рутина на фикцията. Печелим 1000 лева и фантазията ни заработва – ще си купя кола, къща, ще отида в чужбина, все лъскави и трудно осъществими с лека ръка неща. А като лавина зад ъгъла дебнат последиците, безпаричие или наличие на много пари, разпитване и подпитване от близки и приятели, още по-силна фикция и афект.

Един пристрастен към хазарта човек би направил буквално всичко, за да има пари да играе. Водите са много дълбоки и колко ще нагазим си е наша воля, може би! Дребни кражби, семейни скандали, затъване в дългове – сценарии, добре познати на мнозина и всичко се оправдава и обяснява с една единствена дума – „ЗАЛОГ“. Думата сама по себе си е равносилна на „НУЖДА“, много остра и подлудяваща нужда, над която контрола е изгубен някъде по пътя, незнайно кога.

Както и предупрежденията върху цигарените кутии – „Тютюнопушенето може да увреди сериозно вашето здраве“, така и предупрежденията да внимавате със залаганията, нямат значение за податливите на патологичното пристрастяване. Те бавно и сигурно потъват в дебрите на страха, несигурността и най-вече отричането на пристрастието си! Постоянно гоните печалбата, а тя бяга. Това състояние в покера се ознаменува с термина „състояние на тилт“.


Как да се преборим с хазартната зависимост?

За да ви отговорим на този въпрос е нужно да отговорим на следните въпроси:

 1. Как да превъзмогнем грешната самооценка?
 2. Как да преодолеем страха от обвързване?
 3. Как да контролираме неконтролируемата си превъзбуда?

Това са трите състояния, които ни подтикват и ни правят податливи към зависимостта. Ако се справим с тях ще успеем да превъзмогнем проблема си. Процесът никога не е плавен и лесен, напротив. Пътят на преодоляването е трънлив и има успехи, и нови падения. Страшната истина е, че повече от 25% от хората с подобен тип проблеми търсят помощ прекалено късно. А още по стряскащо е, че комарджиите проявяват разстройства на личността, при лечение. Така преградата и препятствието пред лечението е твърде голяма.

Или спираш да играеш, при силна зависимост, или губиш контрол отново и потъваш още повече. Та, как да се пребориш с нещо, което е по-голямо от самия теб, от чувството ти за реална самооценка и от волята ти. С признаване на пристрастието е отговора! Това е първата и най-голяма стъпка за успешно лечение.

След нея следват редица изкушения, изпробване на волята и решението, никога повече да не залагаш. Защото заложиш ли, ще отвориш „Кутията на Пандора“ и всички онези страхове и афекти ще те връхлетят в десеторен размер! Пътят на лечението от зависимост, била тя хазартна или не, никога не следва права линия, а много криволичещи пътечки. Няма формула за успешно лечение, както няма и формула за бягство от пристрастяването. За да се преборим с хазарта трябва да признаем присъствието и обсебването му, така може би ще го победим!

Човешкия ум е сложна система, комбиниран с хаоса на чувствата, едно лечение е комплексен процес – социален, семеен и дълбоко личностен. Възможностите за лечение са две – външна и вътрешна. Има се предвид, че може да се лекувате със сеанси при психотерапевт, ако сте в начален стадии на зависимост или в специализирана клиника по зависимости.


Има ли центрове в България за помощ при хазартна зависимост?

Специализирани програми за хазартна зависимост в страната все още няма. За съжаление тази фикция на ума по хазарта е все по разпространена и набира повече жертви. Дали, защото химерното ни привлича или защото имаме нужда от друг по нестандартен живот е строго индивидуално, но жестоката истина е, че все повече хора залагат анормално.

Каква е алтернативата за лечение на зависимостта от хазарта?

В страната към центровете за пристрастяване и наркомании (официален сайт: NCN-BG.ORG) има създадени психо-социални рехабилитационни програми. Чрез тях се лекуват и хазартните зависимости. Един съвет от нас – овладейте фикцията в началото, защото всяка минута е от значение. Една патологична пристрастеност ви увлича тотално и често пъти безвъзвратно!


8 съвета от Efirbet.com, за да избегнете Хазартна зависимост!

 1. Играйте социален хазарт – срещайте се с приятели, спорете, залагайте и се забавлявайте!
 2. Винаги се информирайте – колкото повече четете и знаете, толкова повече избягвате зависимостта. Важно е да сте реален играч, а не измислен герой;
 3. Поставете парични ограничения – винаги и при любителския и при професионалния залог, поставяйте граница – сума, която сте готов да загубите, без да се афектирате;
 4. Никога не играйте афектирани – чистият и спокоен разум е ваш най-добър съюзник в залога. Хазартна зависимост се появява в състояние на несигурност и афект. Никога не залагайте в тези състояния, опасно е!
 5. Не поставяйте залаганията пред семейството и социалния си живот – това е дейност за забавление или пък продесия. Кое ще изберете си е ваш избор, но и в двете ситуации, семейството и социалният ви живот са по-важни. Поставите ли хазарта на първо място, значи сте на крачка от пристрастяването;
 6. Не преследвайте печалба на всяка цена – успехът и шанса са мимолетни, подгответе се и за загуби. Дори и най-добрите в тази сфера губят. Ако преследвате печалбата, тя ще ви бяга все повече;
 7. Приемете загубата спокойно – когато загубите, сте ядосани, дори и да отричате. Нормално е! Затова успокойте ума си и си дайте почивка от играта, така не рискувате да попаднете в затворен и омагьосан кръг;
 8. Хазартът не на всяка цена се счита за порок – както алкохолът, така и хазартът могат да бъдат средство за социализация и забавление, а не порок. Играйте явно, спокойно и не се срамувайте от това. Все пак живеем в 21 век и повечето категоризирани за пороци неща, съвсем не са ни чужди!

Диагнозата Хазартна зависимост е реална. Тя е човешка слабост и действителност. Не самата игра ни изкушава, а смисълът който всеки от нас влага в нея. Да залагаш и да искаш да спечелиш е човешко. Да мечтаеш за материалното – също, но поставянето на граници е задължително! Реално стъпил на земята, никой не може да изпадне в химерна зависимост. Само ние контролираме волята и емоциите си, когато и както желаем. Така че не самото залагане е проблем, а това, което ни тласка към него. Ако играете социален или професионален хазарт, никога няма да сте зависими, защото имате цел, стратегия и практика, която понякога печели, понякога губи.

Има купища информация в мрежата за хазартната зависимост, с много термини, определения и съвети, но истината е, че универсална рецепта няма за нищо. Човешкият индивид е сложно устроен. Спотаените стремежи и гняв се обръщат срещу нас със страшна сила. Затова признайте първо пред себе си какъв сте, за да го направите и пред другите! Не бъдете зависим, не ставайте жертва, която търси изкупление! От всичко в живота търсете радостта, търсете я и в хазарта, защото я има, когато е споделено социално действие.

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.
Публикувано на 28 септември 2016, последна промяна на 26 август 2022