Всичко за диагнозата „Хазартна зависимост“

Диагнозата „Хазартна зависимост“, не е нито рядка болест, нито ново откритие в наука, като психологията. Никой не е застрахован от риска да бъде поставен пред тази диагноза, дори и да не иска да си го признае. Това обаче не означава, че залагането и покера имат черната слава, която винаги ги е преследвала! Всъщност всички зависимости си приличат в общи линии, независимо какви са те. И тютюнопушенето, и наркотиците, и алкохолизма, в това число и хазарта намират пробойна, слабо място в мозъка ни и се загнездват там, като невидима болест. Защо имаме нужда да сме зависими? Ами защото сме нещастни, недооценени, контролирани по някакъв начин, искаме да избягаме от реалността на по-добро място, дори и за кратко. Зависимостта е, като въздуха, без нея умираме бавно, ако не премахнем нуждата от нея в съзнанието си!

 

хазартна зависимост

Какво представлява Хазартната зависимост?

Както всяка болест, защото да си зависим от нуждата, да залагаш си е болест, така и хазартна зависимост има своето описание, характеристика, симптоми и методи за лечение. Според Европейските директиви за патологичните състояния, хазартната болест е анормално състояние. Наред с наркоманиите и пристрастяването към определени неща, хазарта е описан, като смущение на контрола в нервните импулси на човешкия мозък. Това определение е международно признато и се включва в формуляра ICD-10. Ето и преразказана извадка от определението на това патологично състояние – „ Силна нужда за повтаряне на залозите, което поема контрола над живота на индивида. Постепенно се размиват стойности, като социалност, материализъм и семейство, а ангажирането на вниманието с нещо друго е невъзможно. Състояние на силна фикция и превъзбуда.“ Както всички заболявания на ума и съзнанието, и това е свързано с рязка промяна на настроенията. От силна радост и възбуда се преминава безпричинно към силна меланхолия и потиснатост. Всичко това се описва, като маниакална нужда от направа на залог. Хората пристрастени към залагането, не се интересуват от социалните си задължения, семейни връзки, трупането на негативни кредити и затъването в дългове. Те не мислят трезво, а чрез гласа на фикцията си, която ги разколебава и дори подлудява.

 

Симптоми на Хазартна зависимост

За една маниакална и патологична пристрастеност е важно да се признае съществуването й. Колкото повече тайте в себе си пристрастието към нещо, толкова повече го усилвате. Нека сме откровенни, иска се голяма смелост да се признае, че си пристрастен. Със самото признаване, донякъде започва и процеса на лечението или поне волята, за такова. Ето и издайническите симптоми на хазартна зависимост, за които да следите у себе си или у околните ви:

  • Неуморимост, постоянна нужда от заетост с нещо. Когато има налична фикция, мозъка е превъзбуден и активността е повишена;
  • Придаване важност на парите, повече от колкото е нормално. Този симптом е малко спорен, тъй като много фикции са свързани с изражението му;
  • Нужда от съревнование, първенство. Спортния хъс е едно, а постоянната нужда от съревнование и победа, да натриеш носа на другите, клони към пристрастяване;
  • Постоянна нужда от направа на залог и увеличаване безразсъдно сумите на залозите, рязко;
  • Раздразнителност, рязка смяна на настроенията и концентриране на мислите в залагането;
  • Набавяне на пари за залагания, независимо по какъв начин са придобити.
   *Тук се включват престъпления като кражби, обири, финансови измами;

Взимане на бързи кредити или такива от познати и приятели;

 • Афект от загуба и постоянни опити да я възстановиш безразсъдно;
 • Проблеми в семейството, заради липсата на пари;

Това са едни от най-ярките симптоми на хазартна зависимост, но има и още много по-дребни, които ги съпътстват.

 

Кои хора са податливи към зависимост?

Преди да очертаем профила на податливия към хазарта човек, е важно да споменем, че професионалния хазарт и социалния такъв са напълно различни понятия. Професионалните залози се правят от професионалисти. Те имат стратегии, които следват. Социалния хазарт е характерен за свободното време и забавлението с приятели. Той е в ограничен период от време и с поставени парични граници, които да не прекрачваш. И сега забравете всичко описано до тук, защото хазартна зависимост у един човек престъпва всичко и всички и няма правила, а само афект и действие.

Податливи към зависимост от хазарт са противно на очакванията, най-малко свързаните с хазарт професионално. Хората, които търсят бърза печалба, затворените в себе си хора и тези, които търсят оценка от другите, признание. Податливи на всякакъв вид пристрастяване, не само в хазарта са слабите хора, без лична реална самооценка и тези, които твърде дълго са били обект на опора, а в един момент мозъкът им превключва на друга вълна. Търсачите на силни усещания от всякакъв вид са силно застрашени от пристрастяване към хазарт. Търсенето на онази, тръпка, очакване и момент на кулминация, винаги преследва залагащия безразборно човек.

Обикновено мъжете на около 30 годишна възраст от големите градове – мегаполиси, са най-податливи. Жените на средна възраст също. Говорейки в проценти около 2% до 3% от населението на земята страда от проблеми със залозите, а 1% проявяват, така нареченото анормално поведение към хазарта.

 

Последици от Хазартна зависимост

( престъпления, кражби, семейни проблеми и т.н.)

Последиците от всяка една зависимост са тежки. Не може с лека ръка да се изтрие или премахне нещо, което ви е контролирало и управлявало, може би с години. Също, както децата са удивени от въртележките, когато ги пробват, тийнейджърите от алкохола, така и залагащият е удивен от силата на действията си, когато печели или губи. Достатъчно е само една печалба и един единствен залог, да отключи у всеки един от нас дремещата рутина на фикцията. Печелим 1000 лева и фантазията ни заработва – ще си купя кола, къща, ще отида в чужбина, все лъскави и трудно осъществими с лека ръка неща. А, като лавина зад ъгъла дебнат последиците, безпаричие или наличие на много пари, разпитване и подпитване от близки и приятели, още по-силна фикция и афект. Един пристрастен към хазарта човек би направил буквално всичко, за да има пари да играе. Водите са много дълбоки и колко ще нагазим си е наша воля, може би! Дребни кражби, семейни скандали, затъване в дългове, сценарии добре познати на мнозина може би, но всичко се оправдава и обяснява с една единствена дума „ЗАЛОГ“. Думата сама по себе си е равносилна на „НУЖДА“, много остра и подлудяваща нужда, над която контрола е изгубен някъде по пътя, незнайно кога. Както и предупрежденията върху цигарените кутии – „Тютюнопушенето може да увреди сериозно вашето здраве“, така и предупрежденията – Внимавайте с хазарта, нямат значение за податливите на патологичното пристрастяване. Те бавно и сигурно потъват в дебрите на страха, несигурността и най-вече отричането на пристрастието си! Постоянно гоните печалбата, а тя бяга. Това състояние в покера се ознаменува с термина „ състояние на тилт“.

 

Как да се преборим с хазартната зависимост?

За да ви отговорим на този въпрос е нужно да отговорим на следните въпроси:

 1. Как да превъзмогнем грешната самооценка?
 2. Как да преодолеем страха от обвързване?
 3. Как да контролираме неконтролируемата си превъзбуда?

Това са трите състояния, които ни подтикват и ни правят податливи към зависимостта. Ако се справим с тях ще успеем да превъзмогнем една хазартна зависимост. Зависи, колко дълбоко сме потънали в дебрите на зависимостта! Процеса никога не е плавен и лесен, напротив пътя на преодоляването е трънлив и има успехи, и нови падения. Страшната истина е, че повече от 25% от зависимите, от хазартна зависимост търсят помощ твърде късно. А още по стряскащо е, че комарджиите проявяват разстройства на личността, при лечение. Така преградата и препятствието, пред лечението е твърде голяма.

Или спираш да играеш, при силна зависимост, или губиш контрол отново и потъваш още повече. Та, как да се пребориш с нещо, което е по-голямо от самия теб, от чувството ти за реална самооценка и от волята ти. С признаване на пристрастието е отговора! Това е първата и най-голяма стъпка за успешно лечение. След нея следват редица изкушения, изпробване на волята и решението, никога повече да не залагаш. Защото заложиш ли, ще отвориш „Кутията на Пандора“ и всички онези страхове и афекти ще те връхлетят в десеторен размер! Пътят на лечението от зависимост, била тя хазартна или не, никога не следва права линия, а много криволичещи пътечки. Няма формула за успешно лечение, както няма и формула за бягство от пристрастяването. За да се преборим с хазарта трябва да признаем присъствието и обсебването му, така може би ще го победим!

Човешкия ум е сложна система, комбиниран с хаоса на чувствата, едно лечение е комплексен процес – социален, семеен и дълбоко личностен. Възможностите за лечение са две – външна и вътрешна. Има се предвид, че може да се лекувате със сеанси при психотерапевт, ако сте в начален стадии на зависимост или в специализирана клиника по зависимости.

 

Има ли центрове в България за помощ при хазартна зависимост?

Специализирани програми за хазартна зависимост в страната все още няма. За съжаление тази фикция на ума по хазарта е все по разпространена и набира повече жертви. Дали, защото химерното ни привлича или защото имаме нужда от друг по нестандартен живот е строго индивидуално, но жестоката истина е, че все повече хора залагат анормално.

Каква е алтернативата за лечение на зависимостта от хазарта?

В страната към центровете за пристрастяване и наркомании (официален сайт: NCN-BG.ORG) има създадени психо-социални рехабилитационни програми. Чрез тях се лекуват и хазартните зависимости. Колко трудно е обаче, сам пред себе си да признаеш зависимостта, а пред друг често пъти невъзможно! Един съвет от нас – овладейте фикцията в началото, защото всяка минута е от значение. Една патологична пристрастеност ви увлича тотално и често пъти безвъзвратно!

 

10 съвета от Efirbet.com, за да избегнете Хазартна зависимост!

 1. Играйте социален хазарт – срещайте се с приятели, спорете, залагайте и се забавлявайте!
 2. Превърнете своя интерес в професионално занимание – ако забележите увлечение, съвсем и малко дори, превърнете хазарта в професионално занимание, а не асоциално;
 3. Винаги се информирайте – колкото повече, четете и знаете, толкова повече избягвате зависимостта. Важно е да сте реален играч, а не измислен герой;
 4. Поставете парични ограничения – винаги и при любителския и при професионалния залог, поставяйте граница – сума, която сте готов да загубите, без да се афектирате;
 5. Учете се от професионалисти – знанието е сила, както споменахме. Професионалистите изграждат стратегии, следват определени правила и винаги са уравновесени. Учете се от тях!
 6. Никога не играйте афектирани – чистият и спокоен разум е ваш най-добър съюзник в залога. Хазартна зависимост се появява в състояние на несигурност и афект. Никога не залагайте в тези състояния, опасно е!
 7. Не поставяйте залаганията пред семейството и социалния си живот – хазарта е за забавление или професионална печалба. Кое ще изберете си е ваш избор, но и в двете ситуации, семейството и социалния ви живот са по-важни. Поставите ли хазарта на първо място, значи сте на крачка от пристрастяването;
 8. Не преследвайте печалба на всяка цена – успеха и шанса са мимолетни, подгответе се и за загуби. Дори и най-добрите в тази сфера губят. Ако преследвате печалбата, тя ще ви бяга все повече;
 9. Приемете загубата спокойно – когато загубите сте ядосани, дори и да отричате. Нормално е! Затова успокоите ума си и си дайте почивка от играта, така не рискувате да попаднете в затворен и омагьосан кръг;
 10. Хазарта не на всяка цена се счита за порок – както алкохола, така и хазарта могат да бъдат средство за социализация и забавление, а не порок. Играйте явно, спокойно и не се срамувайте от това. Все пак живеем в 21 век и повечето категоризирани за пороци неща, съвсем не са ни чужди!

Диагнозата Хазартна зависимост е реална. Тя е човешка слабост и действителност. Не самата игра ни изкушава, а смисълът който всеки от нас влага в нея. Да залагаш и да искаш да спечелиш е човешко. Да мечтаеш за материалното също, но поставянето на граници е задължително! Реално стъпил на земята, никой не може да изпадне в химерна зависимост. Само ние контролираме волята и емоциите си, когато и както желаем. Така, че не самото залагане е проблем, а това което ни тласка към него. Ако играете социален или професионален хазарт, никога няма да сте зависими, защото имате цел, стратегия и практика, която понякога печели, понякога губи.

Има купища информация в мрежата за хазартната зависимост, с много термини, определения и съвети, но истината е, че универсална рецепта няма за нищо, дори за хазартна зависимост. Човешкия индивид е сложно устроен, душевно най-вече. Спотаените стремежи и гняв се обръщат срещу нас със страшна сила. Затова признайте първо пред себе си, какъв сте, за да го направите и пред другите! Не бъдете зависим, не ставайте жертва, която търси изкупление! От всичко в живота търсете радостта, търсете я и в хазарта, защото я има, когато е споделено действие.