Покер съвети и основи

Покерът е една от най-популярните и разпространени игри, която се практикува ежедневно от милиони хора по света. Ако в началото, покерът е бил възможен само в казината и в други определени места, то в наши дни, покер може да играете дори от вкъщи, с помощта на онлайн букмейкърските компании, които предлагат всички разновидности на покера. В началото, може да ви се стори трудно да разберете играта, но положите ли основите, тя ще ви се стори много интересна и завладяваща.

Много от вас, може би, са наясно с правилата и особеностите на играта, но ви обещаваме в тази статия да намерите изключително полезни покер съвети и дори такива от професионалисти! Що се отнася до начинаещите играчи, то за вас сме подготвили стъпките, по които трябва да поемете, за да се изградите като истински покер играч, а не просто поредният, който се опитва да играе покер! Екипът на Efirbet подготви за вас най-важните съвети и стъпки, които са необходимо знание за всеки покер почитател!


Какво е покер?

Покерът е игра на стратегия! Тази стратегия може да бъде научена и прилагана от играещите, което ще им донесе много дивиденти. Разбира се, не съществува общоприета стратегия, която да работи за всеки един играч и той да печели с нея! Правилната стратегия е съвкупност от умения, знания и усет на самия играч! Ако придобиете тези качества и знаете кога да играете и кога не, то вашият успех няма да бъде далеч. Най-хубавата част на покера е, че всички тези качества могат да бъдат научени и дори да нямате капка знания и умения в тази игра, то ако положите определени усилия, ще имате шанса да сядате със самочувствие на онлайн покер масите. Освен всичко обаче, трябва винаги да имате едно на ум, че както при всяка една игра, и тук не можете винаги да побеждавате! Затова е важно да знаете и да преценяте правилния момент, в който да спрете.

Самата игра има много разновидности, сред които Texas Hold’em, Omaha, Стъд, Бадуги и други видове, които може да играете в различните онлайн букмейкъри. Има хора, които се занимават професионално с покер и живеят, като печелят на покер. Това е един вид тяхна работа. Важно е да определите сами за себе си, каква е вашата цел, играейки покер – забавление или начин да изкарате допълнителни пари? Или пък да се изхранвате, печелейки на покер? За последното ще ви трябва доста голям опит, но пък той идва с постоянната практика, така че може да започнете да играете покер за забавление и когато станете достатъчно добри, да се опитате да припечелвате определена сума, а защо не по-късно да се пробвате и при професионалистите. Пътят до там е дълъг, но апетита идва с яденето, така че нека не се бавим и да пристъпим към основата на покера, която е играта Тексас Холдем!


Последователност и сила на ръцете

Основният начин да придобиете начални знания за покера е да стартирате с изучаването на играта Тексас Холдем. Това е най-популярната разновидност на покер игрите и е идеална за покер за начинаещи играчи. Като цяло, покерът се играе с карти и независимо коя разновидност играете, целта е да държите 5-те най-добри карти! Стандартното тесте карти е съставено от 52 броя, разделени на 4 цвята. Асото е най-силната карта, но в покера различните цветове нямат определена класация, т.е. всички те са равни!

покер карти

Ето и каква е последователноста на картите по сила:

Основната начална стъпка, която трябва да научите, за да разбирате покера е да разбирате ръката, която държите! Има няколко разновидности на ръцете, които ще обясним:

 1. Силата на високата карта – ако в ръката си поне двамата играчи на масата държат 5 карти, между които няма повтарящи се, то тогава печели тази ръка, която държи по-високата карта! Например, ако държите 2, 4, 8, J и A, а противникът ви има 3, 6, 8, 10 и K, то в този случай първата ръка печели, понеже има по-високата по сила карта! В случай, че и двете ръце съдържат еднаква по сила карта, се гледа втората или следващата по сила карта.
 2. Чифт (двойка еднакви карти) – това е втората по сила ръка в покера. Ако имате чифт, а опонента ви например има някоя от горните ръце, то вие печелите! Ако и двете ръце съдъжат чифт, то в такъв случай, се гледа кой чифт е по-силен. Дори да държите 2 чифта в ръката си, ако те са по-слаби от единия чифт на опонента, то вие губите! Винаги се гледа най-силният чифт! Например, ако едната ръка дъжи 5, 7, 10, K, K, а другата има 2, 6, 8, J, J, то печели първата ръка, защото има по-силен чифт!
 3. Два чифта + кикър – Ако в двете ръце има по два еднакви чифта, то печелившата ръка е тази, при която петата карта е по-силна. В този случай петата карта се нарича кикър! Например, ако първа ръка държи 2, 2, 7, 7, Q, а втората ръка има 2, 2, 7, 7, K, то втората ръка печели, понеже има по-силния кикър!
 4. Три еднакви карти (тройка) – Ако и двете ръце имат три еднакви карти, то печели тази ръка, чиито еднакви карти са по-силни! При разновидностите на покера, може да се случи, че и двете ръце да държат еднаква тройка от карти, като в този случай, печелившата ръка се определя от по-силният кикър или тази ръка, в която се държи по-силната от останалите две карти! Например, ако първата ръка има 3, 5, J, J, J, а втората има 9, Q, A, A, A, печели втората защото асото е по-силно от валето.
 5. Пет поредни карти (стрейт) – това е следващата по сила ръка! Ако и в двете ръце има стрейт се гледа кой от тях е по-висок. Добре е да отбележим, че при стрейта няма значение от каква боя са картите, важното е да са поредни. Също така, стрейт съществува единствено при 5 поредни карти! 3 или 4 поредни карти не ви вършат работа. Ако една ръка държи 5, 6, 7, 8, 9, а другата има поредица от 7, 8, 9, 10, J, печели втората ръка, понеже има стрейт до вале, а първата стрейт само до 9-ка! Другото изключително важно нещо, което трябва да отбележим е, че картата асо може да се използва в стрейт като най-ниска карта! Правилото важи единствено за тази карта! Например, ако държите карите A, 2, 3, 4, 5, то имате стрейт, но е по-слаб и ще загуби срещу горните 2 стрейта, понеже последният стрейт е до 5-ца, а другите бяха до по-силни карти!
 6. Флъш (5 карти от една и съща боя) – следващата по сила ръка! При случай, в който и двете ръце съдържат флъш, то се гледа най-високата карта и този флъш печели! При този случай не е нужно да имате поредни карти, а просто те да бъдат от една боя и задължително всичките 5 карти да отговарят на условието! Ако двете най-високи карти съвпадат се гледат втората или следващите по сила карти. Ако пък приемем, че и 5-те карти са еднакви по сила в двете ръце, то тогава потът се дели. Например, ако едната ръка държи 2, 5, 7, 9 и A спатия, а другата ръка има 4, 10, J, Q и K пика, то печели първата ръка понеже държи по-високият флъш!
 7. Фул хаус (три еднакви карти и чифт) – това е следващата по сила ръка в покера! Ако и двете ръце държат тройка + чифт, то се гледа коя тройка е по-силна! Ако тройките са еднакви по сила, то тогава се гледа кой чифт е по-силен и определя победителя! Например, ако едната ръка съдържа картите 7, 7, 7, J, J, а другата ръка държи 9, 9, 9, 2, 2, то печели втората ръка, понеже има по-високата тройка!
 8. Четири еднакви карти (каре) – следващата по сила ръка в покера е съставена от 4 еднакви карти! Тази ръка по принцип се среща рядко в покера, а още по-рядко и в двете ръце да има каре! При този случай, печели тази ръка, която има по-силното каре! Например, ако първата ръка държи 6, 6, 6, 6, A, а втората има K, K, K, K, 2, то печели втората ръка заради по-силното каре! При някои разновидности на покера, където се играе с общи карти, може да се стигне до ситуация при която и двамата играчи да имат еднакви карета. В този случай, решаваща е петата карта (кикър), чиято по-висока сила определя печелившата ръка.
 9. Стрейт флъш (5 поредни карти от една боя) – това е най-силната ръка в покера! Това е ръката, при която държите 5 поредни карти от една и съща боя! Ако и двете ръце съдържат стрейт флъш, то печели тази ръка, която има по-високата поредица! Картата Асо и тук може да се използва за стрейт флъш, като най-ниска карта! Например, ако едната ръка държи 6, 7, 8, 9 и 10 купа, а втората ръка държи A, 8, 9, 10, J каро, то последната печели, понеже има стрейт флъш до вале, а първата ръка само до 10-ка! Припомняме още веднъж, че в покера, различните бои нямат класация и в случай на две еднакви стрейт флъш-а от различни бои, но с еднакви поредици, потът се разделя! Най-силната поредица се нарича Роял флъш и съдържа картите 10, J, Q, K и A! Роял флъш ръката е най-силната възможна в покера и се характеризира като непобедима!

След като вече сте наясно с едно от най-основните правила в покера – познаването на ръцете, можете да се поупражнявате, да тествате своите умения, да се опитате да определите коя ръка е по-силна от друга. Още веднъж повтаряме, че казаните комбинация са за покер игрите, които се провеждат по системата за силата на високите карти! Такива игри са Hold’em, Omaha, Seven Card stud и Five card draw. Други разновидности на покера, като Omaha Hi-Lo, Стъд Hi-Lo, Бадуги, 2-7 single draw и 2-7 triple draw, използват съвсем различни системи за определяне на по-силната ръка! Важното е да овладеете основите на Холдем и да се упражнявате, за да поемете по правилният път на развитието си в света на покера!


Основните стъпки при покера

 1. Добийте опит – това е първото, което е нужно да направите! Учете се, трупайте знания и ги прилагайте в игри. В Интернет има много безплатни софтуери и симулатори на покер игри, с които да се упражнявате, преди да започнете да играете с реални суми!
 2. Добийте умения – нужно е да си изградите поне основни умения, преди да започнете да залагате при онлайн букмейкърите и да играете покер при тях. По-добре ще бъде да се упражнявате по-дълго време и когато можете с лекота да надделявате над софтуера срещу който играете, да се впуснете в реалния покер!
 3. Изберете най-добрия за вас букмейкър – основната стъпка преди да започнете да играете с вашите пари е да изберете най-доброто място, където да го правите. Затова, опознайте букмейкърите и какви са техните покер предложения, понеже ако някой не предлага играта, която вие най-обичате да играете, няма логика да го изберете.
 4. Започнете с малки суми – не се хвърляйте с големи суми в началото. Да играеш срещу други хора не е като да играеш срещу компютър, така че не започвайте с големи суми. Опипайте почвате и залагайте малки суми първоначално!
 5. Не се поддавайте на емоциите си – дори да претърпите няколко провала в началото, то не се ядосвайте, понеже емоциите ви могат да ви докарат до още по-големи загуби!
 6. Играйте умно – както вече споменахме в началото, покера е стратегическа игра, която изисква добро следене и мислене върху играта. Затова, когато играете покер се съсредоточете единствено върху него, без да мислите за нещо друго. Умната игра и отдадеността, когато стане на въпрос как да играем покер, са сред най-важните принципи, които всеки печеливш покер играч има!
 7. Знайте кога да спрете – винаги бъдете внимателни, когато дойде време да спрете. Усещайте този момент и го използвайте! Независимо дали сте на печалба или загуба, то важното е да определите някакви нива за самите вас и когато ги достигнете, просто спрете! Ако нямате ден днес, просто спрете и продължете утре.

Списък с важни покер съвети

Има няколко изключително важни аспекта, на които всеки един покер играч трябва да обръща внимание. Те са свързани със самата игра и начина ѝ на протичане, така че съветваме ви да ги запомните добре и да ги изградите като навик, по време на вашата игра! Бъдете сигурни, че всички покер професионалисти са научили добре тези съвети, преди да се превърнат в гурута в тази област!

 • Съвет 1 – Не изигравайте всяка ръка Голяма грешка сред новаците в света на покера е да изиграват всяка възможна ръка. Този начин на игра е много аматьорски и показва, че нямате нивото на добрия покер играч! Изиграването на повече ръце няма да ви донесе повече печалби, даже обратното – ще ви докара до загуба, защото просто, когато нямате силна ръка е по-добре да се откажете, а не да се впускате в играта. Научете се да бъдете спокойни и да избирате добра начална ръка, понеже тя е в основата на всички по-напреднали и добри играчи на покер!
 • Съвет 2 – Залагайте повече, когато сте сигурни, че ще спечелите Когато държите силна ръка и сте уверени в успеха, се стремете да изкопчите възможно най-много от противниковите чипове! В покера няма как абсолютно винаги да имате силни ръце, така че, когато ви се отдаде възможност използвайте я! От друга страна, когато залагате, но имате не чак толкова сигурна ръка, се стремете да загубите възможно най-малко пари.
 • Съвет 3 – Не блъфирайте постоянно Когато няма нужда от блъф – не го правете! Блъфирането не е наука, то е по-скоро изкуство, което е тясно свързано с покера, но това не значи, че цялата ви игра трябва да е един блъф. Не блъфирайте просто ей така, а единствено в ситуациите, в които видите възможност, че блъфът ще ви помогне да спечелите! Запомнете, че не срещу всеки един играч блъфът помага, така че преценяйте добре кога да блъфирате и кога не.
 • Съвет 4 – Не оставайте в играта само, защото сте заложили Огромна грешка, която се наблюдава при начинаещите е, че когато веднъж са заложили, те играят до самия край, но не трябва, понеже, ако имате слаба ръка, то е по-добре да се откажете дори на по-малка загуба, отколкото да заложите всичко и да го загубите! Когато имате слаба ръка, просто се опитайте да не губите вашите пари.
 • Съвет 4 – Мислете за противника Винаги мислете за своя противник! Опитайте се да разчетете играта му и да предположите неговите следващи ходове! Това ще ви даде огромно предимство. Опитайте се да разчетете картите на опонента и мислете за тях, понеже ако сметнете, че вашата ръка е по-слаба от тази на противника, по-добре да се откажете.
 • Съвет 5 – Не играйте по един и същ начин Опитвайте се да разнообразявате своята игра с различни стратегии за покер. Също така, нагаждайте играта си по тази на опонента, когато това е възможно, за да измъкнете максимални ползи от играта! Използвайте дори изненадващи ходове, които вашият опонент не е очаквал и ударете, когато имате реална възможност!
 • Съвет 6 – Играйте срещу по-слаби съперници Ако попаднете на място, където сте спечелили с лекота, няколко поредни победи, то е твърде вероятно, срещу вас да седят слаби съперници, които не са от вашата класа. Това е добре за вас, понеже ще ви донесе повече печалби. Няма логика да се хвърляте в дълбокото и да играете срещу съперници, които всеки път ви побеждават, защото по този начин ще губите вашите пари!
 • Съвет 7 – Учете се от грешките си Успешният човек е този, който се учи от грешките си! Така е и в покера. Когато играете и спечелите или загубите, просто анализирайте вашето представяне, помислете дали нямаше по-добър ход, който щеше да ви измъкне от загубата. Търсете причините, които са ви докарали до загубата и ходовете, донесли ви победата, които да използвате и занапред. Времето, което отделите, за да направите този анализ, ще ви направи много по-добър покер играч, който няма да повтаря едни и същи грешки всеки път, когато седне на покер масата!

Покер турнири

Когато натрупате повече опит в покера и прецените, че вече сте готов за нещо повече, то покер турнирите са вашето място. Такива ще намерите при онлайн букмейкъри, като Bet365, Pokerstars и други, но наистина важното нещо е да се подготвите за тях! Когато участвате в някой турнир вече трябва да сте изградили вашите навици и отгоре на това да определите свои покер стратегии за турнири, които да са на база вашата игра! Едно от основните неща, които трябва да направите, когато се включите в някакъв покер турнир е да опознаете добре съперниците си, ако това е възможно. Съветът ни е да наблюдавате мачовете на противниците и да си направите изводи за начинът им на игра, които ще ви подготвят при евентуална среща с тях.

Друг важен момент, когато участвате в турнири е да оставите най-доброто за края, ако не се налага да го показвате по-рано. Не забравяйте, че вие също сте наблюдаван от вашите противници и ако няма с какво да ги изненадате, просто ще загубите. Съветът на много професионалисти в покера е да покажете по-агресивна игра в края на турнира, когато се решава шампиона, а преди това, в предварителните фази, срещу по-слабите опоненти, да играете по-предпазливо с цел да запазите най-доброто! Покер турнирите ще ви направят по-добри играчи, понеже опитът натрупан от тях ще бъде огромен, дори да загубите!

Покерът е страхотна игра, предоставяща ви доста разнообразни възможности. Най-важното е да овладеете основите и да не спирате да подобрявате вашите умения, защото само така ще продължитеда печелите. Интересувайте се от съвети на професионалисти, създавайте или научавайте чужди стратегии за кеш маси и други, при всички разновидности на покера! Открийте в коя сте най-добър и играйте по-често нея, за да бъде шансът ви за победа по-вероятен! Играта покер е изпълнена със стратегии, знания и умения, които ще придобиете само, ако практикувате. Поставете основите, определете стратегиите си и се впуснете сред най-добрите покер играчи, които са в турнирите на различните букмейкърски компании. Най-популярните от тях за страната ни, ще намерите в сайта на Efirbet.com с допълнителна информация за различните покер бонуси, които може да получите! Запомнете, че покера се нуждае от практика, за да се овладее напълно, така че учете се, трупайте опит и започнете да печелите!

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.