Надбягвания с хрътки – ръководство за залози

Залози на надбягвания с хрътки

Състезанията с хрътки са част от огромна индустрия за залагания. Щом са замесени пари, неизбежно съществуват и строги правила и разпоредби. Тъй като състезанията с хрътки са официален спорт, ръководните органи гарантират, че кучетата се отглеждат изключително внимателно и се конкурират в духа на честната игра.

Географски и исторически, състезанията с хрътки се развиват в англоезичните държави. Първоначално е създаден като спорт в Англия, но се ползва само от определен брой хора, тъй като Законите за горите позволяват само благородници да ловуват с хрътки.

В Съединените щати спортът започва да се практикува в началото на 20-ти век. През 1919 г. Оуен Патрик Смит организира първата състезателна среща в Калифорния. Този господин е смятан за основател на съвременните състезания за хрътки. Той е изобретил революционната механична примамка, която пресича пътя на надбягващите се кучета.

Днес по-голямата част от залозите за състезания с хрътки се случват във Великобритания. Има ежедневни срещи с участието на стотици кучета в цялата страна. Преди да започне състезанието, хрътките се поставят в падока. Те се оценяват и тестват за всякакви болести, инфекции или злоупотреба с наркотици.

След като бъдат обявени за годни и породисти, те се поставят в отделни клетки. Състезанието започва и хрътките трябва да преследват изкуствена примамка, която се поставя поне на 10 метра пред стартовия капан. Хрътката, която първа пристигне на финала, печели състезанието.

Хрътки под 15-месечна възраст не могат да участват в състезание. Дължината на името на кучетата не трябва да надвишава 16 букви.


Онлайн букмейкъри, където може да се залага на хрътки

4.8/5
Рейтинг
  • Реномиран Букмейкър
  • Сигурна платформа за игра
  • Разнообразни оферти
Нов Клиент
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
  • Cash out опция
  • Добри начални бонуси
  • Интересни казино предложения
Подаръци за нов клиент
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
  • Отлични коефициенти
  • Сигурна платформа за игра
  • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

В България залаганията за хрътки не са толкова известни. Този спорт се следи най-вече във Великобритания, Австралия, Ирландия, Испания, САЩ и някои други страни. Що се касае до букмейкърите, предоставящи залози за състезания с хрътки у нас, то те са малко, но качествени.

За начало започваме с предложенията на Bwin, в чиято спортна секция съществуват хрътките като опция. В платформата ще можете да сложите пари на кучета от Великобритания, Ирландия, Нова Зеландия, Австралия и други локации. Коефициентите са много добри, така че ако харесвате този спорт, със сигурност трябва да разгледате офертите на компанията. Най-хубавото е, че освен реалните събития с хрътки, може да залагате и на виртуални игри.

Към актуалния момент интернет платформите на Efbet и Winbet не предлагат опцията за залози на хрътки, но това може би ще се промени с времето.

Ако обаче търсите алтернатива на горните сайтове и искате да получите още по-интересни пазари и коефициенти, то не се притеснявайте да разгледате какво предлага руският букмейкър 1xbet. Сайтът предлага залози на този интересен спорт и дава високи стойности на коефициентите за всички привърженици.


Информация за надбягвания с хрътки и важни правила

Правила за отглеждането на състезателни хрътки

Хрътките се състезават на разстояние не по-малко от 210 метра и не повече от 1105 метра. Съществуват различни категории състезания, включително открити състезания, степенувани състезания, състезания с интертрак. Пистата за хрътки се състои от овална или кръгова състезателна пътека, заградена отвън, и парапет, който се движи отвътре.

Механичната примамка е разположена близо до черния път. Пътеката има няколко кабини точно на стартовата линия, наречени „каси”. Там стоят кучетата точно преди състезанието. Кучетата са мускулести и номерирани, за да се различават помежду си.

Размерът на пистите варира. Няма общи размери, но приблизителните са както следва: основни дължини: 275, 325, 480 и 515 метра.

Правила за обучение на хрътки

През първите три месеца кученцата се пазят, ваксинират се и не се преместват от мястото, където са се родили. Между четвъртия и шестия месец те се маркират на ушите за проверка. На този етап кученцата се отглеждат и обучават. Те се държат на открито, което им позволява да тичат и да се научат да галопират.

Започвайки от седмия месец до една година, малките хрътки се поставят на диета и изпълняват различни упражнения, докато станат годни да бъдат обучени специално за пистата. Този период в живота на кучетата се нарича още „разбиване”.

Хрътките са обучени да живеят в клетки и да се движат с други хрътки. След достигане на 16-месечна възраст, собственикът може да посочи и регистрира кучето си за състезания. Обикновено хрътките са способни да се състезават на най-високо ниво до четири години, след което те или се пенсионират, или се използват за развъдни цели.

Кои са най-известните породи състезателни хрътки?

В света на състезанията с хрътки се използват породи, които се отличават със своята сила и издръжливост. В повечето случаи става дума за английските хрътки (Уипет), станали известни с развитата си мускулатура и скоростта си.

Мъжките кучета са високи от 47 до 57 сантиметра, докато женските екземпляри са високи от 44 до 55 сантиметра. Хрътките тежат между 9 и 19 килограма и са масово използвани за състезателни цели в Европа и други точки на света.

Тук не можем да подминем и Африканската хрътка, която се отличава със страхотна грациозност и енергия. Това куче също може да се види по състезателните площадки, тъй като движението е характерно за него и неговия живот. Цената на тази порода хрътки надвишава 5000 лева, а стопаните са длъжни да полагат специални грижи, ако искат кучето да расте живо и здраво.

Италианската хрътка също участва в състезания. Това четириного е много пъргаво и изисква от стопаните си да полагат специални грижи. Въпреки всичко тя също се подвизава по терените и прави впечатление не само със своята енергичност, но и със скоростта, която развива.

Има и други породи хрътки, които участват в състезания, но това са основните видове. Тези кучета стават обект на огромни състезания и спортни залози, така че трябва да ги познавате и да имате ориентир на какво залагате. В мрежата ще намерите още няколко породи, участващи в подобни спортни събития, така че не се колебайте да потърсите допълнителна информация.


Възможности за залог на гонки с кучета

Така наречените пазари или опции за залог на гонки с кучета са най-разнообразни, което ви позволява да се докоснете до по-високи коефициенти, отколкото съществуват при стандартния залог. Разбира се, трябва да имате предвид, че състезанията с хрътки не са никак лесни за залагане, така че е добре да си изградите предварителна стратегия, преди да стартирате.

Стандартният тип залог за хрътки се нарича Победител в даден етап от състезанието. Това е залагане на кучето, което ще финишира на първо място в една от надпреварите. Дава ви се възможност да селектирате кучето с най-голям шанс да завърши на първо място, но това понякога може да се окаже много сложна мисия, особено ако не сте запознати с хрътките-участници в надпреварата.

Не на последно място прибавяме и пазара Залози без фаворит. При тях играчът печели, ако избраното от него куче завърши на второ място, след като бъде определен победителят в състезанието. Тази опция присъства за по-големите гонки с кучета и не може да бъде намерена за всяка надпревара, но когато е налична, коефициентите са наистина интересни.

Имате опцията да залагате на състезания от типа Едно срещу друго кучета. В този случай ще спечелите, ако избраната от вас хрътка се класира по-напред от опонента си. И тук ставките не са малки, както бихте могли да забележите, когато видите предложените по-горе букмейкъри.

За хрътките се предлагат и Антепост залози, при които избирате фаворит, преди да започне дадено състезание. На ваше разположение е лист с участващите кучета, а вие избирате хрътката, която смятате, че има най-големи шансове да спечели състезанието.

Залагащите могат да се възползват от т.нар. Форкаст залози, при които се определят първите две печеливши места. С други думи, трябва да направите прогноза за кучетата, които ще се класират на първо и второ място. Този пазар е труден, но пък носи солидни печалби.

И на последно място поставяме Трикаст залозите, където е нужно да се прогнозират първите три печеливши кучета. Сложността тук е още по-голяма, така че трябва да имате много добри познания и виждания за този спорт, ако искате да реализирате максимално точни прогнози.


Водещи състезания с хрътки

В наши дни се провеждат множество състезания с хрътки, но има такива, които правят разлика със сериозни наградни фондове, изключително дисциплинирани кучета и много фенове, които наблюдават събитията на живо. Ние няма да се впускаме в най-тънките подробности за съществуващите надпревари, но ще споменем основните от тях, за да бъдете информирани.

Greyhound Derby – Англия

Логото на English Greyhound Derby Английската надпревара с хрътки “Greyhound Derby” датира от 1927 година. Първото издание на състезанието се провежда на White City Stadium, който е построен за Олимпийските игри в Лондон през 1908 година. Първият награден фонд за треньор на куче е в размер на 1000 паунда. След 1970 година паричните награди за шампионите в игрите са увеличени драстично, като стигнаха до 35,000 паунда през 1980 година, а след това продължават да растат.

Английското дерби с хрътки е преместено на стадиона на Уимбълдън и се провежда там от 1985 до 2016 година. Един от най-големите спонсори между 1998 и 2016 е букмейкърът William Hill, който налива много пари в тези състезания. И в наши дни хазартният оператор предлага залози на хрътки в сайта си, като коефициентите за победителите са наистина солидни.

Последните най-добри треньори, които печелят надпреварата, са Seamus Cahill през 2017 година и Kevin Hutton през 2018 година. Остава да видим какво ще ни предложи дербито с хрътки и в бъдеще, като сме сигурни, че събитието ще остане много оспорвано.

Irish Greyhound Derby – Ирландия

Лого на Irish Greyhound Derbi

Ирландското дерби с хрътки започва неофициално през 1928 година, когато носи името “National Derby”. Домакин на събитието е теренът Harold’s Cross, а първият победител е треньорът Billy Quinn. През 1932 година излиза алтернатива на състезанието, която носи името “Irish Greyhound Derby” и се провежда на трасетата на Шелбърн Парк. С годините Ирландското дерби за хрътки придобива официален статут и е най-престижното състезание в страната.

В наши дни “Irish Greyhound Derby” и английското дерби с хрътки са двете най-популярни надпревари с кучета в Европа и не само. Наградните фондове са огромни и в събитията взимат участие най-добрите и издръжливи породи хрътки.

За последно през 2018 година дербито в Ирландия е спечелено от треньора Джеймс Робинсън, който постига най-добри резултати. Спонсор на Ирландското дерби с хрътки е известният в Ирландия букмейкър BoyleSports, който продължава да бъде верен партньор на събитието и да предоставя свежи пари за този спорт.

Други състезания с хрътки

По-горе ви посочихме двете топ събития с хрътки, които се провеждат на територията на Стария континент. Разбира се, към тях можем да добавим и Ladbrokes Gold Cup – златната купа, която в миналото е носила името Midlands Gold Cup. Това е още един форум, който носи наслада от гонки с кучета и се провежда на стадион „Монморе Грийн“. Зад организацията на това събитие стои британската компания Ladbrokes Corl Group, която спонсорира Златната купа с хрътки.

Интересен факт е, че Ladbrokes е организатор и на още едно събитие с хрътки, а именно “Kent Derby”, което се играе на Central Park Stadium, който се появи на бял свят през 2000 година. Състезанието е ежегодно, провежда се в две категории и в него взимат участие известни със своята бързина и елегантност породи хрътки. Това е поредното голямо надбягване в Англия.


Важни неща, на които да обърнете внимание при залозите

Ясно е, че залаганията на хрътки не са кой знае колко известни в България. Въпреки това има играчи, които не крият пристрастията си към този спорт и залагат немалки суми на него. Ако тепърва “прохождате“ в залозите за надбягвания с хрътки, ще е добре да прочетете нашите съвети по-долу, с чиято помощ значително ще увеличите шанса за печалба от игрите.

1. Намерете информация за представянето на избраното от вас куче в минали състезания. Такава статистика можете да откриете в интернет платформите на букмейкърите или в различните спортни сайтове. От голямо значение е да разберете каква е възрастта на хрътката, какво е моментното ѝ състояние и дали се е надбягвала на даденото трасе.

2. Разнообразете пазарите за залог. Обикновено играчите се хвърлят на най-сложните маркети, с цел да грабнат по-големите коефициенти. Имайте предвид, че опции като форкаст и трикаст не са никак лесни за прогнозиране, така че можете да се пробвате с нещо далеч по-елементарно, от сорта на опцията един срещу друг.

3. Обърнете внимание на времето, тъй като то е много важно за това как ще се представят кучетата. В дъждовно и студено време по пистите се появяват редица капани, които могат да подействат негативно. От особена важност е да следите, дали вашите фаворитите се справят добре на лошо време, или по-често губят позиции.

4. Ако дадена хрътка не се е състезавала дълъг период от време, то има риск от това да не е във форма. По-добре е кучето да вземе участие в няколко надпревари, за да възвърне старата си енергия и потенциал за победа. Не подценявайте този важен фактор.

5. Съблюдавайте за настроенията на кучетата преди състезания. Това може да стане, ако следите преките предавания от гонките с кучета. В случай, че хрътката е будна и енергична, това ще проличи на екрана и е знак за нейната добра форма. По-приглушените кучета, които не дават признаци на живот, могат да загубят битката.

Общо взето, това са най-важните съвети за състезания с хрътки. Вън от всякакво съмнение всички тези напътствия показват, че трябва да имате опит и да се интересувате от този спорт. Ако все пак не сте от хората, които следят постоянно турнирите с кучета, може би е по-добре да не рискуват със залози. Другият вариант е да заложите скромна сума пари, разчитайки на късмета си. Всички тези наши размисли идват от опита, който имаме със залагания на хрътки.


Мнението ни за залози на хрътки

В Англия, Ирландия, Австралия и други точки на света съществуват много играчи, които са запалени по залозите с хрътки. Наблюдава се интересна тенденция този спорт да придобива популярност и в Източна Европа, където залаганията се увеличават.

В България също има хора, които обичат да залагат на хрътки, като този факт ни провокира да създадем това подробно ръководство за вас. В него разгледахме основната част от този спорт, запознахме ви с видовете залагания, хвърлихме едно око на най-популярните състезания и ви дадохме ценни съвети.

Ако не сте наблюдавали състезания с хрътки, можете да го направите по интернет, тъй като глобалната мрежа предоставя солидна информация за състезанията, както и ви дава възможност да гледате видео от големите надпревари. Силно се надяваме, че съветите ни ще бъдат полезни за вас и с наша помощ, ще получите по-големи приходи от залозите си.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.