Надбягвания с хрътки – ръководство за залози

Залози на надбягвания с хрътки

Състезанията с хрътки са част от огромна индустрия за залагания. Щом са замесени пари, неизбежно съществуват и строги правила и разпоредби. Тъй като състезанията с хрътки са официален спорт, ръководните органи гарантират, че кучетата се отглеждат изключително внимателно и се конкурират в духа на честната игра.

Географски и исторически, състезанията с хрътки се развиват в англоезичните държави. Първоначално е създаден като спорт в Англия, но се ползва само от определен брой хора, тъй като Законите за горите позволяват само благородници да ловуват с хрътки.

В Съединените щати спортът започва да се практикува в началото на 20-ти век. През 1919 г. Оуен Патрик Смит организира първата състезателна среща в Калифорния. Този господин е смятан за основател на съвременните състезания за хрътки. Той е изобретил революционната механична примамка, която пресича пътя на надбягващите се кучета.

Днес по-голямата част от залозите за състезания с хрътки се случват във Великобритания. Има ежедневни срещи с участието на стотици кучета в цялата страна. Преди да започне състезанието, хрътките се поставят в падока. Те се оценяват и тестват за всякакви болести, инфекции или злоупотреба с наркотици.

След като бъдат обявени за годни и породисти, те се поставят в отделни клетки. Състезанието започва и хрътките трябва да преследват изкуствена примамка, която се поставя поне на 10 метра пред стартовия капан. Хрътката, която първа пристигне на финала, печели състезанието.

Хрътки под 15-месечна възраст не могат да участват в състезание. Дължината на името на кучетата не трябва да надвишава 16 букви.


Онлайн букмейкъри, където може да се залага на хрътки

Бонус
Процент
Мин. Депозит
Мин. Коеф.
Ревю
Efbet
9.8
200лв
100%
10лв
1.50
Вземи 200лв бонус
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly
Winbet
9.5
200лв
50%
10лв
2.00
1xbet
9.1
200лв
100%
2лв
1.40
Betfair
6.9
€100
€10
1.50
Вземете €100 бонус
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly

В България залаганията за хрътки не са толкова известни. Този спорт се следи най-вече във Великобритания, Австралия, Ирландия, Испания, САЩ и някои други страни. Що се касае до букмейкърите, предоставящи залози за състезания с хрътки у нас, то те са малко, но качествени.

За начало започваме с предложенията на Bet365, в чиято спортна секция съществуват хрътките като опция. В платформата ще можете да сложите пари на кучета от Великобритания, Ирландия, Нова Зеландия, Австралия и други локации. Коефициентите са много добри, така че ако харесвате този спорт, със сигурност трябва да разгледате офертите на компанията. Най-хубавото е, че освен реалните събития с хрътки, може да залагате и на виртуални игри.

Надбягвания с хрътки има и в Betfair, където този спорт е на почит. И тук присъстват най-известните събития от различните държави, а ставките са много примамливи, както може да се уверите и сами. На хрътки можете да залагате и в спортната борса на сайта, където получавате възможността да предлагате свои коефициенти, с които опонентите ви трябва да се съгласят.

Към актуалния момент интернет платформите на Efbet и Winbet не предлагат опцията за залози на хрътки, но това може би ще се промени с времето.

Ако обаче търсите алтернатива на горните сайтове и искате да получите още по-интересни пазари и коефициенти, то не се притеснявайте да разгледате какво предлага руският букмейкър 1xbet. Сайтът предлага залози на този интересен спорт и дава високи стойности на коефициентите за всички привърженици.


Информация за надбягвания с хрътки и важни правила

Правила за отглеждането на състезателни хрътки

Хрътките се състезават на разстояние не по-малко от 210 метра и не повече от 1105 метра. Съществуват различни категории състезания, включително открити състезания, степенувани състезания, състезания с интертрак. Пистата за хрътки се състои от овална или кръгова състезателна пътека, заградена отвън, и парапет, който се движи отвътре.

Механичната примамка е разположена близо до черния път. Пътеката има няколко кабини точно на стартовата линия, наречени „каси”. Там стоят кучетата точно преди състезанието. Кучетата са мускулести и номерирани, за да се различават помежду си.

Размерът на пистите варира. Няма общи размери, но приблизителните са както следва: основни дължини: 275, 325, 480 и 515 метра.

Правила за обучение на хрътки

През първите три месеца кученцата се пазят, ваксинират се и не се преместват от мястото, където са се родили. Между четвъртия и шестия месец те се маркират на ушите за проверка. На този етап кученцата се отглеждат и обучават. Те се държат на открито, което им позволява да тичат и да се научат да галопират.

Започвайки от седмия месец до една година, малките хрътки се поставят на диета и изпълняват различни упражнения, докато станат годни да бъдат обучени специално за пистата. Този период в живота на кучетата се нарича още „разбиване”.

Хрътките са обучени да живеят в клетки и да се движат с други хрътки. След достигане на 16-месечна възраст, собственикът може да посочи и регистрира кучето си за състезания. Обикновено хрътките са способни да се състезават на най-високо ниво до четири години, след което те или се пенсионират, или се използват за развъдни цели.

Кои са най-известните породи състезателни хрътки?

В света на състезанията с хрътки се използват породи, които се отличават със своята сила и издръжливост. В повечето случаи става дума за английските хрътки (Уипет), станали известни с развитата си мускулатура и скоростта си.

Мъжките кучета са високи от 47 до 57 сантиметра, докато женските екземпляри са високи от 44 до 55 сантиметра. Хрътките тежат между 9 и 19 килограма и са масово използвани за състезателни цели в Европа и други точки на света.

Тук не можем да подминем и Африканската хрътка, която се отличава със страхотна грациозност и енергия. Това куче също може да се види по състезателните площадки, тъй като движението е характерно за него и неговия живот. Цената на тази порода хрътки надвишава 5000 лева, а стопаните са длъжни да полагат специални грижи, ако искат кучето да расте живо и здраво.

Италианската хрътка също участва в състезания. Това четириного е много пъргаво и изисква от стопаните си да полагат специални грижи. Въпреки всичко тя също се подвизава по терените и прави впечатление не само със своята енергичност, но и със скоростта, която развива.

Има и други породи хрътки, които участват в състезания, но това са основните видове. Тези кучета стават обект на огромни състезания и спортни залози, така че трябва да ги познавате и да имате ориентир на какво залагате. В мрежата ще намерите още няколко породи, участващи в подобни спортни събития, така че не се колебайте да потърсите допълнителна информация.


Възможности за залог на гонки с кучета

Така наречените пазари или опции за залог на гонки с кучета са най-разнообразни, което ви позволява да се докоснете до по-високи коефициенти, отколкото съществуват при стандартния залог. Разбира се, трябва да имате предвид, че състезанията с хрътки не са никак лесни за залагане, така че е добре да си изградите предварителна стратегия, преди да стартирате.

Стандартният тип залог за хрътки се нарича Победител в даден етап от състезанието. Това е залагане на кучето, което ще финишира на първо място в една от надпреварите. Дава ви се възможност да селектирате кучето с най-голям шанс да завърши на първо място, но това понякога може да се окаже много сложна мисия, особено ако не сте запознати с хрътките-участници в надпреварата.

Не на последно място прибавяме и пазара Залози без фаворит. При тях играчът печели, ако избраното от него куче завърши на второ място, след като бъде определен победителят в състезанието. Тази опция присъства за по-големите гонки с кучета и не може да бъде намерена за всяка надпревара, но когато е налична, коефициентите са наистина интересни.

Имате опцията да залагате на състезания от типа Едно срещу друго кучета. В този случай ще спечелите, ако избраната от вас хрътка се класира по-напред от опонента си. И тук ставките не са малки, както бихте могли да забележите, когато видите предложените по-горе букмейкъри.

За хрътките се предлагат и Антепост залози, при които избирате фаворит, преди да започне дадено състезание. На ваше разположение е лист с участващите кучета, а вие избирате хрътката, която смятате, че има най-големи шансове да спечели състезанието.

Залагащите могат да се възползват от т.нар. Форкаст залози, при които се определят първите две печеливши места. С други думи, трябва да направите прогноза за кучетата, които ще се класират на първо и второ място. Този пазар е труден, но пък носи солидни печалби.

И на последно място поставяме Трикаст залозите, където е нужно да се прогнозират първите три печеливши кучета. Сложността тук е още по-голяма, така че трябва да имате много добри познания и виждания за този спорт, ако искате да реализирате максимално точни прогнози.


Водещи състезания с хрътки

В наши дни се провеждат множество състезания с хрътки, но има такива, които правят разлика със сериозни наградни фондове, изключително дисциплинирани кучета и много фенове, които наблюдават събитията на живо. Ние няма да се впускаме в най-тънките подробности за съществуващите надпревари, но ще споменем основните от тях, за да бъдете информирани.

Greyhound Derby – АнглияЛогото на English Greyhound Derby

Английската надпревара с хрътки “Greyhound Derby” датира от 1927 година. Първото издание на състезанието се провежда на White City Stadium, който е построен за Олимпийските игри в Лондон през 1908 година. Първият награден фонд за треньор на куче е в размер на 1000 паунда. След 1970 година паричните награди за шампионите в игрите са увеличени драстично, като стигнаха до 35,000 паунда през 1980 година, а след това продължават да растат.

Английското дерби с хрътки е преместено на стадиона на Уимбълдън и се провежда там от 1985 до 2016 година. Един от най-големите спонсори между 1998 и 2016 е букмейкърът William Hill, който налива много пари в тези състезания. И в наши дни хазартният оператор предлага залози на хрътки в сайта си, като коефициентите за победителите са наистина солидни.

Последните най-добри треньори, които печелят надпреварата, са Seamus Cahill през 2017 година и Kevin Hutton през 2018 година. Остава да видим какво ще ни предложи дербито с хрътки и в бъдеще, като сме сигурни, че събитието ще остане много оспорвано.

Irish Greyhound Derby – ИрландияЛого на Irish Greyhound Derbi

Ирландското дерби с хрътки започва неофициално през 1928 година, когато носи името “National Derby”. Домакин на събитието е теренът Harold’s Cross, а първият победител е треньорът Billy Quinn. През 1932 година излиза алтернатива на състезанието, която носи името “Irish Greyhound Derby” и се провежда на трасетата на Шелбърн Парк. С годините Ирландското дерби за хрътки придобива официален статут и е най-престижното състезание в страната.

В наши дни “Irish Greyhound Derby” и английското дерби с хрътки са двете най-популярни надпревари с кучета в Европа и не само. Наградните фондове са огромни и в събитията взимат участие най-добрите и издръжливи породи хрътки.

За последно през 2018 година дербито в Ирландия е спечелено от треньора Джеймс Робинсън, който постига най-добри резултати.

Спонсор на Ирландското дерби с хрътки е известният в Ирландия букмейкър BoyleSports, който продължава да бъде верен партньор на събитието и да предоставя свежи пари за този спорт.

Други състезания с хрътки

По-горе ви посочихме двете топ събития с хрътки, които се провеждат на територията на Стария континент. Разбира се, към тях можем да добавим и Ladbrokes Gold Cup – златната купа, която в миналото е носила името Midlands Gold Cup. Това е още един форум, който носи наслада от гонки с кучета и се провежда на стадион „Монморе Грийн“. Зад организацията на това събитие стои британската компания Ladbrokes Corl Group, която спонсорира Златната купа с хрътки.

Интересен факт е, че Ladbrokes е организатор и на още едно събитие с хрътки, а именно “Kent Derby”, което се играе на Central Park Stadium, който се появи на бял свят през 2000 година. Състезанието е ежегодно, провежда се в две категории и в него взимат участие известни със своята бързина и елегантност породи хрътки. Това е поредното голямо надбягване в Англия.


Важни неща, на които да обърнете внимание при залозите

Ясно е, че залаганията на хрътки не са кой знае колко известни в България. Въпреки това има играчи, които не крият пристрастията си към този спорт и залагат немалки суми на него. Ако тепърва “прохождате“ в залозите за надбягвания с хрътки, ще е добре да прочетете нашите съвети по-долу, с чиято помощ значително ще увеличите шанса за печалба от игрите.

1. Намерете информация за представянето на избраното от вас куче в минали състезания. Такава статистика можете да откриете в интернет платформите на букмейкърите или в различните спортни сайтове. От голямо значение е да разберете каква е възрастта на хрътката, какво е моментното ѝ състояние и дали се е надбягвала на даденото трасе.

2. Разнообразете пазарите за залог. Обикновено играчите се хвърлят на най-сложните маркети, с цел да грабнат по-големите коефициенти. Имайте предвид, че опции като форкаст и трикаст не са никак лесни за прогнозиране, така че можете да се пробвате с нещо далеч по-елементарно, от сорта на опцията един срещу друг.

3. Обърнете внимание на времето, тъй като то е много важно за това как ще се представят кучетата. В дъждовно и студено време по пистите се появяват редица капани, които могат да подействат негативно. От особена важност е да следите, дали вашите фаворитите се справят добре на лошо време, или по-често губят позиции.

4. Ако дадена хрътка не се е състезавала дълъг период от време, то има риск от това да не е във форма. По-добре е кучето да вземе участие в няколко надпревари, за да възвърне старата си енергия и потенциал за победа. Не подценявайте този важен фактор.

5. Съблюдавайте за настроенията на кучетата преди състезания. Това може да стане, ако следите преките предавания от гонките с кучета. В случай, че хрътката е будна и енергична, това ще проличи на екрана и е знак за нейната добра форма. По-приглушените кучета, които не дават признаци на живот, могат да загубят битката.

Общо взето, това са най-важните съвети за състезания с хрътки. Вън от всякакво съмнение всички тези напътствия показват, че трябва да имате опит и да се интересувате от този спорт. Ако все пак не сте от хората, които следят постоянно турнирите с кучета, може би е по-добре да не рискуват със залози. Другият вариант е да заложите скромна сума пари, разчитайки на късмета си. Всички тези наши размисли идват от опита, който имаме със залагания на хрътки.


Мнението ни за залози на хрътки

В Англия, Ирландия, Австралия и други точки на света съществуват много играчи, които са запалени по залозите с хрътки. Наблюдава се интересна тенденция този спорт да придобива популярност и в Източна Европа, където залаганията се увеличават.

В България също има хора, които обичат да залагат на хрътки, като този факт ни провокира да създадем това подробно ръководство за вас. В него разгледахме основната част от този спорт, запознахме ви с видовете залагания, хвърлихме едно око на най-популярните състезания и ви дадохме ценни съвети.

Ако не сте наблюдавали състезания с хрътки, можете да го направите по интернет, тъй като глобалната мрежа предоставя солидна информация за състезанията, както и ви дава възможност да гледате видео от големите надпревари. Силно се надяваме, че съветите ни ще бъдат полезни за вас и с наша помощ, ще получите по-големи приходи от залозите си.

Вашето ревю

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *