Ръководство за залози на американски футбол

Ръководство за залози на американски футбол

Вън от всякакво съмнение, американския футбол е най-гледаният и харесван спорт в Съединените американски щати. Този спорт е смесица от европейски футбол и ръгби, но правилата при него са различни, както ще се уверите от нашето ръководство. В САЩ има милиони фенове на този спорт, които посещават мачове, стискат палци за любимите си отбори и залагат в букмейкърските къщи.

По традиция американският футбол е мъжки спорт. От скоро обаче феновете могат да се насладят и на американски футбол, който се играе от жени. Правилата на играта са същите, каквито са при мъжете и отново се играе със стандартна топка, като разликата е, че в мачовете има много повече красота и всеки двубой се превръща в истинско зрелище за привържениците.

В България този спорт не е чак толкова популярен, тъй като българските спортни запалянковци предпочитат европейския футбол, който в Америка наричат soccer. Въпреки всичко има хора, които следят изявите на най-популярните тимове, и дори правят залози в сайтовете на известните букмейкъри. Това ни провокира да създадем нашето специално ръководство, посветено на американския футбол. А сега нека не губим време, а да разгледаме какво представлява играта, какви термини се използват, кои са основните правила и начините за залог на този спорт.


Кои са най-добрите букмейкъри за залози на американски футбол?

5.0/5
Рейтинг
 • Бранд с добра репутация
 • Много слотове с любопитна тематика
 • Интересни казино игри на живо
100% до 300 лв. Бонус
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

На първо време, трябва да напишем, че ще коментираме най-добрите букмейкъри за залози на американски футбол в България. Този спорт набира популярност в цяла Европа и все повече хора залагат на него. Това е причината да му обърнем специално внимание в тази публикация. На практика всички лицензирани букмейкърски къщи у нас предлагат възможности за залагане на американски футбол, но от тях малко могат да се похвалят с добри коефициенти и опции за игра.

Веднага се сещаме за Efbet, които предлагат залагания на американски футбол от НФЛ, НКАА и Канада. Букмейкърът предоставя различни пазари за залог и добри стойности на коефициентите.

Добавяме и още един хазартен сайт, където американският футбол е на почит. Става дума за Winbet, който се е устремил сериозно към залозите на този не толкова популярен спорт в Европа.

На американски футбол може да се залага и в онлайн платформата на bwin, като на играчите се пада възможността да сравнят коефициентите и функциите за залози на всички споменати сайтове. Напомняме, че е добре да следите и за специални бонуси и промоции за този спорт.

У нас все още американският футбол разчита на малко фенове, но пък те са доста активни в сайтовете на букмейкърите. Разбира се, това е една много атрактивна игра, която намира симпатизанти от всички краища на света и никога няма да остане без нужното внимание от спортните запалянковци. Последните имат на разположение цял куп варианти за залози.


Информация за американския футбол и правила на играта

Правила на американския футбол

Двубоите в американския футбол противопоставят два отбора с по 11 играчи. Отборите имат очертани линии и полета, които трябва да защитават. Главната цел на играта е специално предназначената топка да премине крайната линия на противниковия тим, което се нарича “touchdown” и носи шест точки. Футболистите могат да ритат, носят и подават топката на съотборниците си.

За победител се обявява този отбор, който реализира най-много точки за времетраенето на мача, което е 60 минути, разделени на 4 части по 15 минути. Ако в редовното време двата отбора не се победят и мачът завърши с реми, се назначава продължение от 10 минути (в някои случаи е 5 минути), а този състав, който отбележи точка в добавеното време, се счита за краен победител в срещата.

В Националната футболна лига (NFL) на САЩ има правило, което гласи, че ако резултат остане равен и след продължението, мачът приключва наравно. Не така стоят нещата при плейофите, където е задължително да се появи краен победител и се назначават продължения, докато един от отборите не спечели мача. Това е най-общото, което трябва да знаете за американския футбол.

Какво представлява игрището за американски футбол?

Една от съществените разлики между американския и европейския футбол е полето, което е разделено на точно определени размери. Дължината на полето за американски футбол е 120 ярда, като един ярд е равен на 0.9144 метра. Що се касае до широчината на полето, то тя е 53.3 ярда.

Крайната зона, наричана още “endzone”, се намира пред вратите и е с широчина 10 ярда.

По цялата си дължина полето се разделя на 3 равни сектора. Крайните зони са локализирани в краищата на футболното игрище, като общата им дължина е точно 10 ярда. Полето се разделя от 20 линии, като разстоянието им една от друга е 5 ярда.

Вратите в американския футбол, нямат нищо общо с тези на европейския. Те са високи 18.5 фута или малко над 5 метра. Притежават и напречна греда, която е поставена след 10-тия фут. Вратата в американския футбол е много важна.

Има ли нарушения в американския футбол?

На пръв поглед американският футбол е силов спорт, при който има доста здрави сблъсъци между играчите. Това обаче далеч не значи, че не съществува правилник, който ограничава грубата игра, която може да доведе до наранявания на състезателите. Отборите при американския футбол се наказват със загуба на ярдове. С петнадесет ярда се санкционират най-груби грубите фалове. По-леките нарушения на играта от сорта на “false start” пък биват наказвани със загуба на пет ярда.

Реферите свирят нарушения при грубо бутане на състезател, който се опитва да отнеме топката, стартирането на играч пред съдийски сигнал, засада, удари без топка срещу играчи на ключови позиции и така нататък. Правилата за нарушения включват още санкции за играчите, когато се стигне до бой на игрището, фалове извън игралното поле, нарушения при спряла игра и други.

Термини и система за точкуване

В американския футбол има специална система за точкуване и определени термини, с които ще ви запознаем по-долу. За разлика от т.нар. европейски „Soccer“, тук има конкретни правила, които един от двата отбора трябва да изпълни, за да излезе напред в играта, но нека разгледаме как се взимат точките:

 • Safety – носи две точки на един от тимовете. За целта защитникът трябва да повали нападателя на противниковия отбор в неговата ендзона.
 • Field Goal – може да донесе три точки на отбора, който атакува. Този гол се отбелязва, след като състезател изрита топката към противниковата врата и успее да я вкара през нея. За целта тази топка може да бъде задържана в изправено положение от негов съотборник.
 • Conversion – ще донесе 1 точка на атакуващия тим, след като се реализира “touchdown”. За целта е необходимо играч да изрита топката над напречната греда от втория ярд.
 • Touchdown – той носи най-много точки в мача. Отборът, който реализира тъчдаун, ще грабне 6 точки. Това може да стане, след като състезател навлезе с топка в ендзоната на съперника, или когато хване подаване в ендзоната.
 • Kickoff – с него започва всяко полувреме в мача. Може да бъде изпълнен от атакуващия отбор, след като бъде отбелязан „Field Goal” или „Touchdown”. Главната идея е топката да бъде изритана от тридесетия ярд на полето на един от отборите. Състезател от противниковия отбор ще се опита да хване топката и да я пренесе възможно най-напред, а от мястото където ще бъде спрян, стартира новата атака.

Какви са постовете на играчите в американския футбол?

Всеки играч в американския футбол играе на определени позиции, за които ще ви информираме. Както и в европейския футбол, тук също има защитници и нападатели, което може да се нарече сходство между двете игри. Разбира се, трябва да отбележим, че в NFL има и други позиции на играчите, така че прочетете следващите редове, за да разберете кой какъв пост заема на терена:

 • Quarterback (QB) – куотърбекът е водещата фигура в американския футбол. Освен да играе добре с топка, той трябва да води напред неговите съотборници. От него се изисква да тича сам с топка в ръка, да прави добри пасове и да разпилее защитата на противниковия тим. Това човекът с най-много отговорности на игрището.
 • Running Back (RB) – рънинг бековете също приспадат към отговорните позиции в американския футбол. Те са хората, които най-много тичат с топка. Тяхната задача е да пречат на състезателите на противниковия отбор, както и да улавят дългите подавания.
 • Fullback (FB) – главната му роля е да блокира противниковите състезатели. В много от случаите фул бекът е помощник на рънинг бека и помага с действията си.
 • Halfback (HB) и Tailback (TB) – ако един тим използва два рънинг бека, то единият ще бъде халф бек, а другият тейл бек. Те имат задължението да успеят да пробият с топка в противниковото поле.
 • Wide Receiver (WR) – това е една от отговорните позиции, при които трябва да се хване точното подаване от съотборник. В някои случаи се налага блокирането на противниковия играчи при контраатака. Този тип състезатели са разположени в двете странични линии на полето.
 • Tight End (TE) – тейт ендът е нагърбен със задачата да бъде офанзивен. В неговите задължения влизат откриване на пространства за рънинг бековете и куотърбека. Ролята му е да улавя пасове и да препречва пътя на противниковите нападатели.

Какви опции за залози съществуват?

Посочените по-горе онлайн букмейкъри предлагат различни опции за залози на американски футбол. Това са така наречените пазари, които се различават от стандартния вид залог със своите специфики и коефициенти. За да имате възможност да спечелите повече пари чрез залога ви, може да опитате да заложите на някоя от опциите, които се предлагат във водещите сайтове на хазартните компании с лиценз в България, като Efbet и Bwin. За да не бъдем голословни, ще разгледаме някои от основните маркети за залог на американски футбол.

 • Залог за полувреме – използвайки тази опция можете да посочите даден брой точки, с който ще свърши полувремето за един от двата отбора. В същото време имате опцията да направите прогноза за това дали полувремето ще приключи с четен или нечетен брой точки. Предоставя ви се шанс да дадете предвиждания за първо и второ полувреме.
 • Хендикап – тук по-слабият отбор получава определен брой точки от букмейкъра, които се прибавят към общия резултат и така се сумира крайният брой точки. Опцията е позната още под името “Спред линии“, което се използва в някои онлайн платформи.
 • Двоен шанс – това е опция, която съществува и при европейския футбол. Тя ви дава шанс да предвидите два знака за крайния резултат от мача в редовното време. Разбира се, коефициентите при даване на два печеливши знака са по-ниски, но това е нормално.
 • Победител в мача – този пазар също присъства в залаганията за американски футбол. По-горе написахме, че при редовните сблъсъци от NFL срещите могат да завършат с равен резултат, но при плейофите задължително трябва да се излъчи краен победител.
 • Залози за първа четвърт в срещата – прогнозират се точките за първата четвърт в двубоя.
 • Други – възможно е да откриете и други пазари за американски футбол в сайтовете на букмейкърите. Така например се сещаме за пазарите „Ще има ли продължение“ или „Най-резултатна четвърт“. Прегледайте всички варианти и заложете на най-удачния за вас.

Кои са най-известните шампионати?

Национална футболна лига NFLЛого на Националната футболна лига

Едва ли някой се съмнява, че най-популярното първенство по американски футбол се нарича NFL (Национална футболна лига). Тя е създадена през далечната 1920 година и в нея взимат участие 11 отбора. В наши дни броят на отборите е 32, като те са разпределени в 2 две конференции – Национална и Американска, а те се делят на четири дивизии за всяка конференция – Източна, Западна, Северна и Южна. Във всяка една от изброените дивизии се състезават по четири футболни отбора от САЩ. Челните позиции се решават, след като се изиграят плейофите и двата най-силни отбора се срещнат във финалната среща за титлата, която носи името „Super Bowl“.

Колежанска лига NCAAКолежанска футболна лига, лого

Друго много популярно първенство по американски футбол се провежда между колежански отбори и се нарича NCAA. В този шампионат взимат участие над сто отбора, които са представители на различните университети в САЩ. За тази надпревара се инвестират големи суми пари и играчите получават големи стимули, за да предложат най-доброто от себе си. И тази лига се радва на огромен интерес от страна на феновете, които имат своите любими колежански тимове и стискат палци за тях. Повечето букмейкъри предлагат залози и на колежанската лига.

Канадска футболна лига CFLКанадска футболна лига, лого

Канадската футболна лига CFL също предоставя мачове за зрителите. За нея има по-малко информация, но пък за сметка на това се предлагат залози за срещите. Интересен факт е, че канадската футболна лига е едно от десетте най-посещаваните събития за 2017 година, като статистиката сочи, че средната посещаемост на мач е 24 692 зрители. Правилата на играта са същите, а силите на различните отбори са изравнени, за да се получат зрелищни мачове.

Футболна лига за жениПрофесионална футболна лига за жени

По всяка вероятност най-атрактивната лига е тази по американски футбол за жени.

И тук не липсват грубите съприкосновения, желанието за победа и страхотните пасове, които можете да видите. Най-интересното е, че красиви жени се борят като зверове на игрището, за да радват феновете по трибуните. Разбира се, не можем да сравняваме NFL с женския футбол, но пък от гледна точка на атрактивност, тази лига надминава всички останали видове турнири.


Важни неща, за които да внимаваме при тези залози

Решихме да ви дадем няколко полезни съвета относно залозите на американски футбол. Все пак това е спорт, който крие специфики, така че е добре да си изградите някакъв план или стратегия, чрез която да стигнете до печалбите на букмейкърските къщи. За начало е добре да сте запознати с отборите и правилата, а след това вече идват конкретните неща, за които трябва да знаете:

1. Запознайте се с всички термини, които съществуват в американския футбол. По този начин ще ви бъде по-лесно да изберете подходящата опция за игра, която да ви донесе по-голяма печалба. По-горе в ръководството сме описали основните пазари, така че можете да ги разгледате и при желание да поставите залог на някой от тях.

2. В следващия момент е желателно да направите правилен избор на букмейкър. За целта просто вижте сайтовете на Efbet или bwin, за да сравните предложените коефициенти. Залагайте там, където се намират високите стойности, за да имате шанс да спечелите солидни суми със сравнително малък залог, който няма да ви натежи.

3. От голямо значение е да следите актуалното класиране на първенствата NFL, NCAAF и CFL, за да сте в час с всичко, което се случва на футболното игрище. В интернет можете да откриете статистики, с чиято помощ да видите как се представят различните отбори в таблиците на шампионатите. По този начин ще се насочите към победителите и отборите, които имат реален шанс да достигнат до финалната фаза на първенствата.

4. Търсете подходящите оферти и предложения на букмейкърите. Дори да сте запален по американския футбол, не бива да инвестирате парите си във всеки мач. Има мачове между отбори от средата на настоящото класиране, които не са чак толкова интересни, пък и коефициентите при тях са ниски. Търсете добрите ставки и разчитайте именно на тях.

5. Залагайте разумно. Преценете какви средства може да отделите за целия сезон на любимото ви първенство по американски футбол и бъдете скромни при залаганията. Тук пишем за спорт, при който са възможни всякакви изненади и обрати, така че не бива да се хвърляте на сляпо и да залагате големи пари. Ако искате да печелите, то винаги разчитайте на статистическата информация, класиране, новини около събитията и разумно залагане.


Мнението ни за залози на американски футбол

Хората, които следят и познават този спорт, със сигурност имат интерес да залагат на него. По всяка вероятност ще ви изненада фактът, че немалко българи знаят всички правила и термини в играта и залагат всяка седмица на различните отбори от NFL и другите надпревари.

Ясно е, че европейският футбол е много по-популярен у нас, но това не пречи да има интерес и към американския. Ако пък не сте запознати с тази толкова интересна и атрактивна игра, надяваме се това ръководство да ви бъде полезно, за да научите повече за американския футбол.

Нашето мнение е, че за да залагате на американски футбол, ще се нуждаете от солидни познания и адекватни наблюдения върху този спорт, както и от известна доза късмет. За ваше щастие има букмейкъри, които предоставят високи коефициенти и безброй опции за залози, с чиято помощ да достигнете до по-големите парични награди. Ако пък не сте наясно с играта и никога не сте се срещали с нея отблизо, не се опитвайте да залагате на късмет, тъй като има голяма вероятност да сгрешите.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.