Залози на баскетбол – правила и съвети за успех

Ръководство за залози на баскетбол

Баскетболът е един от най-харесваните спортове в световен мащаб. Той се радва на много почитатели в Америка, но е известен и в Европа, където милиони фенове следят най-големите баскетболни сблъсъци, първенства и турнири. Немалко са хората, които залагат на баскетбол, за да се опитат да спечелят пари от погледа, който имат върху тази интересна и атрактивна игра.

В това ръководство ще разгледаме какви са правилата на играта, както и някои печеливши стратегии за баскетбол, с чиято помощ да извлечете максимума от залаганията на този спорт. Няма да пропуснем да споделим и някои любопитни факти, които може би няма да срещнете на друго място, а със сигурност ще ви бъдат от полза, за да опознаете по-добре баскетбола.

У нас баскетболът също е на почит. Българите следят както родното първенство, така и горещите двубои от Евролига, NBA и куп още надпревари. Всички лицензирани букмейкъри в България предлагат залози на баскетбол и програма на събитията, така че винаги да бъдете информирани за актуалните мачове. Нека започваме и навлезем по-навътре в дебрите на баскетболната игра.


Кои са най-добрите букмейкъри за залози на баскетбол?

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Bet365 Начална Промоция за Спортни Залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
550 лв. + 100 FS
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Няма уважаващ себе си букмейкър, който да не предлага баскетболни залагания. Разбира се, във всеки сайт за спортни залози, присъства раздел „Баскетбол“, където играчите могат да залагат реални средства на най-известните шампионати в световен мащаб. В лицензираните български онлайн платформи ще видите различни коефициенти и опции за залози, така че може да прецените къде е най-добре да играете. За да направите сравнение, ще дадем няколко примера, които могат да ви бъдат полезни, и да се насочите към сайт, който ще удовлетвори желанията ви.

Ако се насочите към сайта на Efbet, ще можете да залагате на баскетбол от България, Италия, Австрия, Русия, Германия, Гърция, Сърбия и много други държави. Букмейкърът не е пропуснал и големите първенства и турнири, сред които се отличават NBA, Евролига, Евро Купа и други. Коефициентите също са на високо равнище, така че си заслужава да залагате в този уебсайт. На потребителите се дава и достъп до статистика, където могат да видят изиграните срещи на отборите, програма за мачовете, резултати и всичко най-интересно в помощ на залагащите.

В никакъв случай не бива да забравяме и един от най-популярните букмейкъри, а именно лицензираният у нас Bet365, който предоставя огромни възможности за залагане на баскетбол. В едноименния сайт ще откриете баскетболните първенства на различни държави, както и срещи от Евро лигата, Националната баскетболна асоциация, Евро купата и още множество турнири. И тук не е пропусната статистиката, която дава справка за програма, резултати, състояние на отборите и други интересни неща. С помощта на статистическите данни ще имате повече шанс за печалби.

Напоследък се появи и още един букмейкърски сайт, с чиято помощ можете да печелите от залози на баскетбол. Става дума за платформата на Palms Bet, където баскетболът не е забравен. Редом до големите шампионати на различните държави, ще можете да видите срещи от NBA, Евролига, Адриатическа лига и прочие. Всички те идват при вас с топ коефициенти и куп опции за залози.


Информация за баскетбола и правила на играта

Баскетболът е спорт, който се играе с топка, като в него взимат участие 2 тима с по 5 състезателя. Те се срещат на игрище във формата на правоъгълник, чийто размери са 28 х 15 м. Главната цел на отборите е да вкарат топката в противниковия кош, което им носи точки. Кошовете, които стоят от двата края на игрището, са с размер 45.72 сантиметра, а височината им е 3.05 метра.

Баскетболният двубой е разпределен на 4 четвъртини, като в европейския баскетбол всяка една от тях е с трайност 10 минути, а в американския баскетбол продължават 12 минути. Продължителността на всяка една от атаките е 24 секунди, а за изнасянето на топката от личното поле отборите имат по 8 секунди. Стартът на атаката е даден, когато нападащият тим докосне топката. За край на атаката се счита моментът, в който топката се допре до пръстена на коша, напусне рамките на полето за игра или бъде усвоена от противниковия отбор.

В случай, че времето за атака бъде нарушено, както и времето за изнасяне на топката, последната се предоставя на противниковия тим. Това са основните неща, които се следят от баскетболните рефери.

За да бъдат отбелязани точки, топката трябва да премине през мрежата на коша. Отборът, който отбележи най-много точки, печели баскетболния двубой. Придвижването на топката от играчите на двата тима става чрез тупкане по земята, което е познато под наименованието „дрибъл“. Другият вариант за движение на топката е посредством пасове между съотборниците. Ако играч от двата отбора хване топката и я носи, без да дриблира или подава, се отсъждат т.нар. крачки, което е нарушение на правилата.

Какво представлява баскетболното игрище?

Баскетболни игрище

Баскетболното игрище е изградено на твърда и равна основа, която не създава препятствия за състезателите на двата отбора. Размерът му е 28 метра дължина и 15 метра широчина, като измерването се прави от вътрешната страна на линиите, които служат за граници. Линиите са очертани ясно и видимо с бял цвят.

Граничните линии на игралното поле се състоят от крайни и странични линии. Тези линии не се включват към баскетболното игрище. Те имат задача да държат треньорския щаб и скамейката на разстояние от игрището. Същото важи и за всички останали препятствия извън игралния терен.

Средната линия е начертана паралелно на крайните линии, между възловите точки на страничните линии, като се разпростира с по 15 см извън тях. Средният кръг е очертан по средата на игрището и е с радиус 1,80 метра, който се мери до външната страна на дадената окръжност. Налице са и специални линии за изпълнение на наказателни удари от двата отбора.

Каква е системата за точкуване?

Ако играчът отбележи кош пред линията за три точки, се присъждат две точки. Попадение от линията или зад нея се награждава с три точки. При извършени нарушения в полето, което се намира непосредствено преди линията за три точки, се дава право на отбора да изпълни два фала от линията предвидена за изпълнението на наказателни удари. В случай, че нарушението е извършено зад линията за 3 точки, се изпълняват 3 стрелби към противниковия кош. Реализираните стрелби, дошли след нарушение на един от отборите, носят по една точка.

Какви видове нарушения има в баскетбола?

В баскетбола съществуват два основни вида нарушения – лични и отборни. Лично нарушение може да бъде отсъдено, ако налице е груба игра срещу противников състезател. По своя преценка реферът може да даде нарушение за непристойно поведение, което включва обида към него, треньорския щаб, публиката или състезател на игрището. Ако даден играч има пет лични нарушения, то той бива изгонен и няма право да продължи участието си в баскетболния двубой.

Що се касае до отборните нарушения, то те се определят на база общите нарушения на играчите, както и други видове нарушения при нарушаване на добрия тон на мача. Отборно нарушение се дава, ако треньорът на един от съперниците и играчите на скамейката си позволят непристойно поведение по време на срещата. При извършването на пет отборни нарушения за една част от мача, противниковия тим получава възможност да изпълни два наказателни удара.

Единственото изключение са фаловете при атака, които също са отборни нарушения, но при тях не се свирят наказателни удари, а се дава притежанието на топката на противника, който я вкарва в игра.

Друго нарушение се отсъжда, след като налице има дрибъл на играч, който получава право на две крачки, преди да стреля. При положение, че състезателят направи повече крачки, това нарушение се нарича „крачки“ и топката се връчва на противниковия тим, за да стартира играта.

На последно място, но не и по важност, е нарушението „върната топка“. То може да бъде присъдено, когато играч на един от отборите направи връщане на топката зад линията, която маркира средната част на игрището. В този случай топката отива във владение на противника.


Позиции на играчите в баскетбола

 • Център – това е един от най-високите състезатели на игрището, който разчита на своята височина, за да отбелязва кошове. Той има и много добри възможности при отбрана.
 • Леко крило – има задачата да отбелязва кошове, като разчита на бързина и ловкост, за да пробие защитата на противниковия отбор. Той се бори за всяка отскочила топка от таблото, като се стреми да я овладее и да стреля от близка или средна дистанция.
 • Тежко крило – неговата мисия е да играе под коша и да осигурява възможности за пробив на лекото крило, борейки се с противниковата защита. Другите задачи са блокиране на тежкото крило на противниците, както и да спира стрелбите към коша на лекото крило на другия отбор. Това е човек с възлови функции в баскетбола, на който се разчита много.
 • Плеймейкър – той се отличава със своята бързина и издръжливост. Захранва с точни пасове своите съотборници по време на мач. Освен това трябва да изпълнява стрелби от далечна или средна дистанция, а след това да се върне много бързо в защита.
 • Атакуващ гард – това е човекът, който най-много стреля към коша на съперника. Стрелбите се извършват най-вече от далечно разстояние. Той има и основна функция в защитата, като пречи на противниците да стрелят към коша на неговия отбор.

Видове залози на баскетбол

В различните сайтове може да се натъкнете на различни опции за залози. Общото обаче е, че повечето предлагат комерсиални пазари, с които да печелите повече заради по-високите коефициенти. По-долу ще изброим някои от известните пазари предлагани от по-голямата част букмейкъри. Имайте предвид обаче, че освен тях могат да съществуват и допълнителни опции:

 • Резултат за четвърт – тук прогнозирате какъв ще бъде резултатът в дадената четвърт, като на ваше разположение са няколко варианта, на които да залагате.
 • Резултат на полувремето – правите предвиждане за това какъв ще бъде резултатът на полувремето. Ставките са високи, така че ако имате повече късмет, може да достигнете до добра печалба.
 • Каква е печелившата разлика за отбор – дава ви се възможност да прогнозирате печелившата разлика за победителя в мача.
 • Най-резултатната част от мача – определяте коя ще бъде най-резултатната част от баскетболния сблъсък.
 • Победител в двубоя (Money Line) – търси се победител за целия период на двубоя.
 • Хендикап – обикновено се дава преднина на аутсайдера в дадения мач + брой точки.

Не е изключено букмейкърът да предложи пазари за най-резултатен играч, кой отбор ще спечели дадено първенство, колко фалове ще има в срещата и тем подобни. Според сложността на вида залог се определя стойността на коефициента. Обикновено по-завързаните пазари предоставят високи коефициенти, така че ако прогнозата ви се сбъдне, да приберете по-голяма сума пари.

Ако се питате как да печелим пари от залози на баскетболни мачове, то отговорът може би се крие във видовете залози, за които споменахме по-горе. Стандартният залог на знаци 1, Х и 2 също може да ви донесе печалба, но последната ще бъде много по-голяма, ако се насочите към някой интересен пазар. Разбира се, ако нямате опит в този тип залози, по-добре не си правете експерименти.


Кои са най-популярните баскетболни лиги?

Нека разгледаме и най-известните баскетболни шампионати в световен мащаб, за които винаги се предлага най-солидна информация.

NBA (НБА) – Национална баскетболна асоциация

NBA лого Едва ли има някой, който се съмнява, че NBA е най-популярната баскетболна лига в световен мащаб. Националната баскетболна асоциация започва своя път през далечната 1946 година.

Тогава, на 6 юни, в Ню Йорк се създава „АБА“ – Американска баскетболна асоциация, която е преименувана на „НБА“ три години по-късно, след като налице е съединението с Националната баскетболна лига на Съединените щати „НБЛ“.

В Националната баскетболна асоциация влизат 29 отбора от Съединените американски щати и 1 отбор в Канада. NBA се разделя на две конференции – Западна и Източна, като всяка от конференциите е разделена на три дивизии. Една дивизия се състои от пет участващи отбора.

Всички отбори играят по 82 мача на разменени гостувания. В края на месец април започват плейофите, като за тях се класират осем тима от всяка една конференция. Следват четвъртфинали във всяка от двете конференции, а победителите играят втори кръг на плейофите или така наречените полуфинали. Най-добрите отбори стигат финалната фаза на състезанието.

Националната баскетболна асоциация се състои само от мъжки отбори, но отделно САЩ има боеспособен национален отбор по баскетбол за жени, който носи радост на привържениците. В страната съществува и женска баскетболна лига, която обаче е съставена от доста по-малък брой отбори.

Евролига

Евролига логоЕвролигата е сочена за най-популярния европейски турнир по баскетбол. Преди създаването на лигата, баскетболните тимове в Европа играеха за т.нар. Купа на европейските шампиони, която е учредена през 1957 година.

През 2001 година двете основни федерации УЛЕБ и ФИБА влизат в спор относно правата за КЕШ и по този начин се раждат два нови турнира – Евролига (УЛЕБ) и Супролига (ФИБА). През 2002 година много отбори обявяват бойкот на Супролигата и се състезават е Евролига, която се гледа и харесва от милиони фенове на баскетбола чак до наши дни.

Регламентът на състезанието гласи, че в него могат да вземат участие 38 отбора от Европа. 16 тима влизат в квалификационна битка за две места в групите на турнира. Всяка една от четирите групи се състои от шест участващи отбора, които играят всеки срещу всеки на разменени визити.

Първите четири отбора от всяка група получават право да играят във втория етап на състезанието. Последната фаза се състои от плейофи, като първият тим с три победи отива на финалите. Следват полуфинали и финал, който определя кой ще бъде първенеца в европейския турнир Евролига.

Евролигата предлага мъжки и женски баскетбол, като гореописаните правила важат в пълна сила за всеки пол. Повече информация за резултати на баскетбол жени можете да намерите в сайтовете на букмейкърите, които ще ви предоставят всичко най-важно относно този спорт.

Евро купа (Еврокъп)

Еврокупа лого Евро купа е вторият по големина баскетболен турнир в Европа. До 2008 година той носи името „Купа Улеб“. В турнира взимат участие членуващите в УЛЕБ отбори, които не са се класирали за Евролигата.

Победителят и отборът на второ място в Еврокъп получават възможност да играят в следващото издание на Евролига, като за това важат определени условия към участниците.

В Евро купата се състезават 32 тима, които са разделени в осем групи от по четири отбора. На първо място е груповата фаза, където всеки тим се изправя срещу останалите от групата на разменени гостувания. Първият и вторият отбор се класират за осминафиналите в турнира. Последните също се играят на разменени гостувания, като победителите в осемте осминафинални срещи сформират финалната осмица. В последната мачовете се играят на неутрално игрище.

В турнира Евро купа се състезават както мъжки, така и женски баскетболни отбори. Всеки, който иска, може да открие мачовете за мъже и жени в добрите букмейкърски сайтове, където ще се запознае с програмата на срещите, статистиката, актуалните резултати и други интересни неща.


Важните неща, за които да внимаваме при тези залози

Ако търсите печеливши стратегии за баскетбол, то тук в това ръководство ще намерите няколко много полезни съвета, които могат да ви бъдат от полза, когато залагате на любимите си отбори и турнири. Разбира се, за да правите точни прогнози, е необходимо да познавате добре всички правила на този спорт и да следите редовно мачовете. В допълнение е желателно да опознаете най-добрите онлайн платформи, които предлагат високи коефициенти за баскетболните двубои.

Сравнете коефициенти в сайтовете за залози на Ефбет, Бет365, Уинбет, Палмс Бет и Бетфеър, за да откриете стойности, които си заслужават да направите залог. Някои букмейкъри предоставят високи ставки за различните пазари, от сорта на хендикап, парична линия, печеливша разлика и други. Разгледайте опциите, за да получите отговор на въпроса как се залага на баскетбол и кои са най-успешните тактики за играчите.

Не омаловажавайте възможностите на аутсайдерите. Както във всеки спорт, така и в баскетбола има фаворити и аутсайдери. Това обаче не означава, че по-слабите отбори не могат да поднесат изненадата в двубоя. За целта се снабдете със статистика, която да ви информира за отминали мачове между конкретните тимове. Нищо чудно да установите, че именно сочените за аутсайдери са имали множество победи над обявения фаворит.

Снабдете се с програма за мачовете, така че да ви бъде винаги под ръка. Не е необходимо да залагате на всяка среща, само заради тръпката. Търсете двубои, които предлагат по-високи коефициенти, от които можете да постигнете печалба. Не правете грешката да залагате на някой тим, само защото зад него има богато историческо минало. Гледайте обективно на нещата, за да получите по-ясна картина относно отборите с повече шансове.

Използвайте умело опцията хендикап. Големите букмейкъри, сред които е Efbet, могат да ви предложат изгодни условия за залози на хендикап. Ако сте сигурни във възможностите на фаворита, то можете да постигнете солидни печалби. За целта избраният от вас тим трябва да победи с по-голям резултат от този, който е предложен в пазара – хедникап.

В случай, че букмейкърът е предложил залог за спечелване на финала, трябва да бъдете много внимателни. В турнири, от сорта на NBA или Евролига, често се получават неочаквани обрати точно във финалната фаза. По този повод е добре да бъдете прецизни, да гледате предстоящите мачове от дадената програма, и да сте готови за изненади.

Въоръжете се със статистика, програма и резултати. В букмейкърските сайтове можете да видите статистически данни за различните мачове, актуална програма и резултати от изминали събития. Наблюдавайте тези подробности, тъй като те ще ви бъдат от полза.


Мнението ни за залози на баскетбол

Баскетболните залагания не са от най-лесните, но определено носят много емоции на играчите. Последните често се питат как да печелим от залози на мачове на баскетбол, а ние се опитахме да дадем важна информация и съвети, с чиято помощ да се сдобиете с печалба. Тук е мястото да напишем, че баскетболът е специфична игра с много равностойни отбори. Залозите невинаги са успешни, но пък ако влезете в ритъм, то можете да се радвате на добри парични постъпления.

За щастие в България има лицензирани уебсайтове за залози, където ще попаднете не само на високи стойности на коефициентите, но и на многобройни пазари за баскетбол. Всички известни лиги са на ваше разположение, така че няма да ви е трудно да откриете най-популярните отбори и играчи. Това, което ви остава, е да направите правилни прогнози, за да стигнете до крайния успех.

И в заключение ще напишем, че залозите на баскетбол, са просто един начин да се забавлявате, а не да изкарвате пари за прехрана. Хазартът крие рискове, така че ви съветваме да залагате разумно и да изпитате истинско удоволствие от баскетболната игра и истински добрите букмейкъри.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.