BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Бейзболни Залози – Правила и Стратегии

Ръководство за залози на бейзбол

Бейзболът е един от най-популярните спортове в САЩ, който се радва на впечатляващ брой фенове. Той е известен още в Панама, Венецуела, Куба, Пуерто Рико, Япония и Южна Корея.

Интересното е, че в наши дни съществува исторически спор за възникването на бейзбола. Едни твърдят, че за пръв път този спорт се появява в Англия, а други казват, че играта започва своя път в Северна Америка. По-стари исторически извори свързват появата на бейзбола с Франция.

Истината е, че Съединените американски щати са тези, които през 1950 година заявяват, че бейзболът е тяхна национална игра и забавление за целия американски народ. И, макар че този спорт не е толкова известен в България, трябва да отбележим, че ние също имаме Национален шампионат по бейзбол, в който участват отбори от различни точки на страната ни.

Българската федерация по бейзбол започва своя път през 1988 година. Интересен факт е, че появата на бейзболните игри у нас се дължи на 16 студента от Машинно-Електротехническия институт или днешния Технически университет в София. В наши дни има 11 отбора, които тренират активно и участват в шампионата на България, който се следи от немалко хора.


Къде ще намерим добри възможности за залози на бейзбол?

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Bet365 Начална Промоция за Спортни Залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad
Букмейкър на месеца
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
550 лв. + 100 FS
18+ Важат условия | Играйте разумно
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 200 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно
Букмейкър на месеца
5.0/5
Рейтинг
 • Starting Bonus
 • They have a mirror link
 • Various payments
Up to €130 Welcome Promo
18+ T&C apply | begambleaware.org | gamstop.co.uk | Play Responsibly

В България има няколко лицензирани сайтове за залагания на спорт, които ще ви дадат възможност да поставите залози на бейзбол, ако това е вашият любим спорт.

В началото можем да надникнем в кухнята на Efbet, които предлагат залагане на международни мачове, игри в САЩ, Австралия, Доминиканска Република, Мексико, Куба, Южна Корея и Япония. Коефициентите не са никак ниски, както ще се уверите, ако отворите онлайн платформата на едноименния букмейкър.

Бейзболни мачове ще откриете още в Bet365 и Winbet. При тези два букмейкъра също се наблюдават чудесни ставки за двубоите, както и много интересни пазари, до които имате достъп. В уебсайтовете на споменатите хазартни оператори също ще откриете повече от един шампионат, на който да залагате. Не е пропуснат нито един известен турнир или национален шампионат.

Ако търсите нещо по-различно, то можете да обърнете внимание на бейзболните залози в Betfair. От една страна ви се дава възможността да залагате в спортния раздел на сайта, но за да почувствате още по-голяма тръпка, може да се насочите към спортната борса, където да предлагате коефициенти за залози на бейзбол. Това е много интересна опция за играчите.

Общото между всички споменати сайтове за залагане на бейзбол е, че са се постарали този спорт да присъства в пълната си прелест. Редом до популярните шампионати са посочени куп интересни маркети, за които ще отворим дума в следващите редове на това ръководство за бейзбола.


Информация за бейзбола и правила на играта

В бейзбола участват два отбора, които се състоят от по 9 играчи. Главната цел пред отборите е да спечелят повече точки, за да се поздравят с краен успех. Един мач се играе в 9 ининга (части), като във всеки един ининг отборите сменят ролите си в защита и нападение. Kогато отборът играе в защитна фаза, то той не може да отбележи точка.

Как протича мачът?

Правила в бейзбола

Бейзболният сблъсък стартира, след като питчърът прави пас към своя съиграч, наречен кетчър, който има задачата да преодолее противодействието на играча (батър) от противниковия тим, който държи бухалка (бата).

Батърът е позициониран пред кетчъра, с цел да удари подадената топка. При положение, че батърът удари топката с бухалката, той започва да тича към първа база, а рънърите от неговия отбор се насочват към останалите бази. Ако обаче питчърът и кетчърът успеят да разменят 3 правилни подавания (страйкове), противниковият батър напуска играта и се заменя с друг.

Точка се присъжда, когато състезател реализира run (рън), обикаляйки четирите бази на игрището. Всяка една от базите се намира в четирите страни на квадратното поле. В случай, че батърът направи рън, с който успява да се върне на началната точка (хоум), то това се нарича хоумрън.

Постове в бейзбола

По-горе разгледахме основните правила, като споменахме някои основни постове във въпросните игри. Сега ще обясним кой пост какво означава, за да се запознаете с играчите и тяхната роля на бейзболното игрище. А ето ги и главните действащи лица в мачовете, от които зависи победата на един от двата отбора, които излизат в ролята на нападатели или защитници:

 • Питчър – това е състезателят, който има задачата да хвърли топката по посока на батъра. Това е един от играчите с най-голяма важност за отбора си, защото от неговите умения да хвърля топката зависи реакцията на батъра и дали той ще успее да я уцели.
 • Батър – този играч е позициониран на началната точка (хоум) и удря топката с неговата бата (бухалка). От изключителна важност е той да удари хвърлената топка от питчъра и да я отиграе. Този състезател е с основни функции за отбора си, който трябва да води напред.
 • Кетчър – Той защитава крайната база. Неговото задължение е да хваща топките подадени от питчъра, като често срещано явление е да улавя леките отскочили топки. При три улавяния на топката противниковия батър ще претърпи смяна в отбора.
 • Рънъри – това са хората, от които зависи завоюването на базите на бейзболното поле.

Бейзболна терминология

В бейзболната терминология се срещат три термина, които се използват постоянно. Това са „ининг“, „база“ и „хоум“.

Инингът е полувреме или част от целия бейзболен мач, базите се намират от четирите страни на игралното поле, а хоум се счита за началната точка (база) на игрището. Това са термини, които имат отношение към по-горе описаните правила.

В допълнение се срещат и понятията „страйк зона“, която се намира над началната точка (хоум). За „страйк“ се счита правилно хвърлената топка, която минава над батъра. При три страйка батърът се заменя от друг играч.

За „бол“ се води грешно хвърлената топка от питчъра, която не попада в страйк зоната на батъра. При наличието на четири бола батърът взима първа база като вид наказание от страна на рефера.

За тези, които се чудят откъде идва името на поста батър, ще обясним, че то се свързва с бухалката, с която се удря топката. Бухалката в бейзбола се нарича „бата“ и се използва, за да се удрят топките, хвърлени от питчъра на единия отбор към неговия съотборник кетчъра.

На последно място, но не и по важност, ще поставим термина „хоумрън“, за който отворихме дума по-рано в статията. Хоумрънът представлява много силен удар на батъра по топката, при който тя отива в публиката. От този момент нататък разпределените играчи по базите преминават през началната точка (хоум) и прибавят точки към актива на отбора си.

Това са основните термини в бейзбола, които трябва да познавате, за да получите яснота около играта.


Какви маркети за залози съществуват?

Бейзболът е сред спортовете, които ви позволяват да използвате разнообразни опции за залог. С други думи вашите залози не се свеждат само до прогнозиране на победителя, а до много други и различни предвиждания, свързани с избраните от вас бейзболни игри и надпревари. Но тъй като не искаме да бъдем голословни, ще ви предложим най-често срещаните маркети за бейзбол.

 • Четен / нечетен брой рънове – прогноза за броя на ръновете;
 • Под / над общия брой рънове – прогноза за това какъв ще бъде броят надбягвания;
 • Хендикап – прогноза за броя на точките с предимство за един от отборите;
 • Кой състезател ще отбележи хоумрън – посочете името на състезателя;
 • Кой отбор ще спечели шампионата – изберете победителя в даден шампионат;
 • … и други!

Ако искате да опознаете всички възможни опции за залози на бейзбол, трябва да си изберете букмейкърски сайт, в който да залагате и да прегледате какви са неговите предложения към вас. Не бихме казали, че пазарите за бейзбол са сред най-разнообразните в различните видове спортове, но пък със сигурност ще откриете маркети с високи коефициенти и горещи емоции.

Залаганията на бейзбол са много интересни, тъй като се играят цели 9 ининга, в които двата отбора получават нападателни и защитни роли.

За всяка една от деветте части е възможно да се намери пазар, който да ви подхожда. Разбира се, не бива да забравяме, че наглед лесните маркети могат да се окажат прекалено трудни и да претърпите загуба на финансови средства.

За да залагате на наличните маркети в сайтовете на букмейкърите, е добре да имате точна стратегия, която да ви подсказва правилната прогноза. Хаотичното залагане не е за препоръчване, тъй като то ще ви подейства по-скоро негативно, отколкото да ви донесе реален дивидент.


Кои са най-известните шампионати?

Бейзболът се слави с няколко първенства и турнири, които заслужават да им отделим внимание в следващите редове. В Америка се състоят най-различни бейзболни надпревари, включително и такива между колежански и ученически отбори. В световен мащаб има малко, но стойностни състезания и ние ще пишем за тях в следващите редове на това изчерпателно ръководство.

Major League Baseball

Лого на Мейджър Лийг Бейзбол

Най-важното събитие в бейзбола е популярната „Major League Baseball”, която представлява бейзболна организация в САЩ и Канада.

В лигата участват 29 състава от Съединените американски щати и един тим от Канада. Всички отбори са разпределени в две лиги – Национална и Американска, които се разделят на Централна, Западна и Източна дивизия.

Мейджър Лийг Бейзбол стартира през далечната 1905 година и привлича интереса на милиони фенове не само в САЩ, но и в много други държави. Това е турнирът, който ще се запомни с най-впечатляващите играчи, резултати, обрати и въобще всичко най-интересно на бейзболната сцена.

Редовният сезон на Мейджър Лийг стартира в първата неделя на месец април и приключва в първата неделя на октомври месец. В сезона се играят общо 162 мача, като графикът на всеки тим обикновено е организиран в серия от 3 игри, с поредица от две или четири игрални серии.

Бейзболните тимове играят мачове от 5 до 7 дни в седмицата, като имат за почивни дни понеделник или четвъртък. Много често двубоите се състоят през нощта, а неделният сблъсък се провежда в следобедно време, за да се осигури възможност на играчите да пътуват в понеделника (ако има мач) към дестинацията на противниковия отбор.

Всеки отбор играе 19 двубоя срещу всеки от своите 4 опонента в дивизията. В течение на един сезон, отборите се състезават за едно от петте места в тяхната лига. Те могат да спечелят едно от тези места, като спечелят дивизията си. В по-напреднал стадий се играят финалите на турнира.

World Baseball Classic

World Baseball Classic Logo Международната бейзболна федерация (IBAF) организира „Световният класически бейзболен турнир“ (World Baseball Classic), който стартира през 2006 година, а седем години по-късно получава подкрепата на „Major League Baseball” и става основното състезание, което определя кой ще бъде световен шампион. В световните бейзболни игри взимат участие националните отбори на САЩ, Япония, Доминиканска Република, Венецуела, Куба, Южна Корея, Пуерто Рико, Холандия, Израел, Китай, Италия, Канада и други.

Печелившият тим става световен първенец по бейзбол и получава солиден хонорар заради спечелването на световните бейзболни серии.

Това е първият по рода си международен бейзболен турнир, организиран от (IBAF), който включва професионални състезатели от водещите световни лиги, включително и от Мейджър Лийг.

Най-добрите клубни играчи от различни страни излизат един срещу друг в мачове на националните си отбори. По този начин Световният класически бейзболен турнир популяризира играта.

Този популярен турнир по бейзбол се провежда на всеки четири години, като последната надпревара се изигра през 2017 година, когато отборът на САЩ стана шампион, след като победи на финала тима на Пуерто Рико и доказа, че е достоен претендент за най-голямото отличие.

Women’s Baseball World Cup

Световна купа по бейзбол за жениТова е международен турнир по бейзбол за жени, който се провежда от 2004 година.

Участничките в него се борят за спечелване на световната купа. Тази надпревара се провежда на всеки две години, като до този момент отборът на САЩ печели два пъти първото място, а Япония става петкратен победител в състезанието. В световната купа по бейзбол за жени до този момент взеха участие националните тимове на САЩ, Япония, Канада, Австралия, Венецуела, Тайван, Куба и Индия. Игрите са много атрактивни и напрегнати, както ще се уверите, ако ги гледате на живо.

Има и още много бейзболни турнири за мъже и жени в различни възрастови групи, но тези, които посочихме по-горе, будят най-голям интерес у зрителите към днешната дата. Естествено, не бива да пропускате и първенствата на всяка една от споменатите държави, тъй като и те не са по-малко интересни. Бейзболът е игра с огромни наградни фондове и буквално милиони истински фенове.


Основни неща при бейзболните залози

При залозите на бейзбол съществуват някои особености, които е добре да имате предвид, когато играете в букмейкърските сайтове. Това е специфичен спорт, който изисква да познавате всички правила и да знаете какво може да се случи във всеки един ининг. В този ред на мисли ще ви дадем няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да реализирате успешните си залагания.

1. Търсете изненадите в срещите. Имайте предвид, че в бейзбола невинаги фаворитите печелят срещите, още повече ако става дума за началото на сезона, когато треньорите експериментират с различни състезатели и състави. За да сте наясно с това, което се случва, е добре да вперите поглед в статистиката, която предлагат букмейкърите.

2. Анализирайте играта на различните постове. По всяка вероятност питчърът е ключовият играч на игрището и е добре да знаете какво е неговото състояние. В същото време ще се наложи да “хвърлите едно око“ и на рънърите, които не са за подценяване. За целта е препоръчително да следите бейзболните новини по телевизията или интернет.

3. Прегледайте какво предлагат букмейкърите. Не всички сайтове за залагания на бейзбол ще ви дадат топ коефициенти. Ето защо можете да погледнете водещите платформи в България, сред които са Efbet, Betfair, Bet365 и Winbet. Те наистина могат да ви дадат добри стойности за по-известните шампионати и турнири в световен мащаб.

4. Използвайте извори за информация. Медиите са мощен източник на новини, интервюта и коментари за всеки спорт, в това число и за бейзбола. Ако ги използвате както трябва, то неминуемо ще получите ориентир относно всичко случващо се в различните лиги.

5. Пазете се от продължителните победни серии, тъй като практиката показва, че един и същ отбор не печели повече от 3-4 последователни мача. В този ред на мисли имате два варианта – единият е да не залагате на този отбор, а другият е да заложите срещу него. Това са изпитани практики за залози, които се потвърждават от много играчи по света.


Мнението ни за залози на бейзбол

Да, трудно е да се влезе в залозите на бейзбол, тъй като те са специални и изискват от играчите да познават в детайли всички правила на разните игри и шампионати. Въпреки всичко, ако имате афинитет към този спорт, то едва ли ще бъде проблем за вас да си създадете печеливша стратегия, която може да асоциирате с горепосочените съвети. Ние не сме експерти в бейзболните залагания, но с внимателен анализ и мислене в точната посока можем да постигнем краен успях.

Поглеждайки към букмейкърите у нас, които предлагат бейзболни залози, стигаме до заключението, че те са се постарали да дадат на клиентите си всякакви екстри и опции, с чиято помощ да печелят пари. От всичко, което написахме, става ясно, че бейзболът е атрактивна игра с много фенове в различни точки на света. Ние адмирираме този спорт и се надяваме, че с наша помощ все повече българи ще надникнат в неговата кухня и ще харесат предложените събития.

На последно място искаме да пожелаем на всички бейзболни фенове много поводи за радост и големи печалби от любимите им игри в световен мащаб. Не забравяйте, че залозите са само един начин да се забавлявате, а не водещ фактор, от който да изкарвате прехраната на семейството си.

Експерт залози Елица Мартинова
Сертифициран Експерт
Елица Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.