Залози на дартс – правила и съвети за успех

Ръководство за залози на дартс 

Дартс е игра, която изисква от участниците да хвърлят малки стрели по кръгла мишена, която стои прикрепена за стената. В наши дни правилата на дартс са ясни и категорични, за разлика от миналото, когато е имало най-различни видове мишени и условия за състезателите. Тази игра е родена във Великобритания и в наши дни се практикува по баровете на Острова, скандинавските държави, Холандия, САЩ и други точки на света.

Разбира се, съществуват и професионални дартс надпревари, за които ще отворим дума по-долу в нашето ръководство. Това е спорт, който крие доста специфики и правила, така че е добре да се запознаете с него, ако искате да залагате на най-добрите играчи в световен мащаб.

За целта, е нужно да придобиете представа какво представлява мишената и как се точкуват попаденията в нея. Ако всичко това ви звучи сложно, то просто прочетете този материал докрай.

Дартсът е спорт, в който могат да вземат участие мъже и жени. Много от букмейкърите предоставят възможности да залагате на тази интересна игра, а кои са най-добрите сайтове за залози ще разберете, ако прочетете нашето подробно ръководство докрай.


В кои сайтове за залози може да се залага на този спорт?

4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

В уебсайта на Palms bet ще откриете изобилие от възможности за залози на дартс. Букмейкърът ви предлага да извършите залагания на популярни шампионати за мъже и жени, сред които личат имената на БДО Световно първенство, ПДК Световно първенство, Висша лига по дартс и други. Освен многото състезания, ще видите и редица пазари, които предоставят високи коефициенти.

Друга букмейкърска къща, в която ще намерите залози на дартс, е Efbet. В сайта има турнири за мъже и жени, както и немалко опции за залог. Хазартният оператор се стреми да предлага най-горещите събития от света на дартса, както и да дава високи ставки за надпреварите. Ако търсите добро място, където да залагате, то онлайн платформата на Ефбет със сигурност ще ви допадне.


Мишена и правила на дартс

Мишена за дартс 

Дартс мишената е изработена от натурални материали – корк и хартия. Отделните секции на мишената са разделени посредством жица. Тази мишена се разделя на различни сектори с числа от 1 до 20. Мишената е поставена на разстояние 237 сантиметра от линията за хвърляне на стрелите по нейна посока.

Що се касае до центъра на мишената, то той трябва да бъде разположен на 1,73 м. от пода. Това са задължителните норми към професионалните мишени.

Номерата на секциите на мишената могат да бъдат в червен, жълт или бял цвят. В централната част на мишената се намира червена точка или така нареченото „Око на бика“, като попадението в него е оценено на 50 точки, а за правилен изстрел в обхващащия централната точка зелен кръг се присъждат 25 точки. Попадение във външния тесен кръг удвоява точките спрямо числото от дадения сектор, а изпращането на стреличката във вътрешния тесен кръг означа утрояване на цифрата в съответния сектор.

Вътрешните и външни кръгове са оцветени в червено и зелено, както можете да видите на изображението, което сме предложили по-горе в материала. Разбира се, в дартса има различен вид игри, с които е добре да се запознаете.

Най-високият резултат, който може да бъде постигнат от играч на дартс, е 180 т. Той може да се постигне, след като състезателят уцели вътрешният тесен кръг на сектор номер 20. Това може да се случи с три хвърляния по посока на мишената, което ще донесе и крайния успех за играча.


Разновидности на стандартните дартс игри

В дартса има различни игри, които се провеждат между отделни играчи и отбори. За тях важат някои специални правила и условия. В зависимост от състезанието се избира вида на играта и се уточняват подробностите. Нека сега погледнем основните видове игри и техните правила:

301 / 501

Можете да играете дартс, след като получите 301 или 501 точки. С всяко хвърляне на стреличка към мишената, спечелените от вас точки се изваждат от предварително получените точки, докато не се стигне до 0 точки.

Рунд

Друга разновидност на дартса е играта „Рунд“, при която трябва да уцелите последователно всички сектори с номера от едно до двайсет. Играта завършва с попадение в „Окото на бика“ познато още като bulls eye.

Всички петици

Популярен вариант на играта е да се достигне до всички петици. С други думи състезателите имат право да направят серия от 3 хвърляния по посока на мишената и да съберат възможно най-много точки, които са кратни на числото 5. Играчът, който достигне до сбора от 51 точки, печели надпреварата.

Играта 27

Интересен вариант е играта 27, към която също важат специфични правила. От водещо значение при тази разновидност на дартса е да се постигне удвояване на сектор номер 1. Ако стреличката попадне в целта, се отсъждат две точки. Играчът стартира с актив от 27 точки, но ако при стрелбата не се стигне до удвояване, то от общия баланс се отнемат две точки. Следващото хвърляне пък има за цел да се постигне удвояване на сектор номер 2. При успех се дават 4 точки, но ако нито една от трите стрели не попадне на точното място, от общите 27 точки се изваждат 4 точки. По същия начин продължава играта и с другите сектори до 20. Победител в състезанието е този, който след хвърлянето за удвояване на сектор номер двайсет остане с най-голям актив от точки.

Пет живота

Прибавяме и още една игра, която се нарича „5 живота“ и е не по-малко интересна от вариантите, които споменахме до този момент. Основното правило при хвърлянето на трите стрели е да се отбележат повече точки, отколкото има предният играч. Може да се поведе дори с 1 точка, но е задължително да се задмине резултата на предишния състезател. В играта участват петима или шестима играчи и са допустими само 5 грешни хвърляния. При шестото сгрешено хвърляне на стреличката по посока на мишената, играчът отпада.

Играта 1000

Сред най-атрактивните игри е вариантът „1000“, при който се признават само попадения в „Окото на бика“ за 50 точки и зеленото кръгче, което го обхваща и носи 25 точки. Ако един от играчите събере актив от хиляда точки, то той печели съревнованието.


Възможности за залози на дартс

В дартса можете да залагате по различен начин. Не е нужно да правите залози само за печеливш играч, защото на ваше разположение са множество пазари, които ви дават по-добри коефициенти и респективно, шанс да приберете по-големи суми. Разбира се, всяка опция за залог има своята сложност и трябва да бъде обмислена, преди да сложите пари на нея, но ако познавате играта, можете да спечелите много. Нека видим няколко от най-известните пазари за залози на дартс:

 • Победител в мача – тук трябва да посочите кой от играчите ще победи в конкретната среща, като за всеки един от състезателите са посочени съответните коефициенти.
 • Точен резултат в сетовете – това е опция, която ви предлага различни резултати за всеки отделен сет. Това ви позволява да се докоснете до наистина много добри ставки.
 • Националност на победителя – специален пазар, в който определяте каква ще бъде националността на победителя в конкретен турнир.
 • Първо 180 – прогнозирайте кой играч ще отбележи първите 180 точки в мача. Един много добър пазар за потребителите, които имат афинитет към залаганията на дартс.
 • Първи рунд (точен резултат) – определете какъв ще бъде точния резултат в първия сет на мача и грабнете големите коефициенти предложени към тази опция за игра.
 • Да достигне финала – това е пазар, който се предлага към турнирите по дартс. В него имате възможност да предвидите кой ще достигне до финалната фаза на състезанието, и ще спечелите от високия коефициент към тази опция.

Има и други опции за залози на дартс, които ще откриете в съответните букмейкърски сайтове. Естествено, за да печелите от тези пазари, трябва да познавате много добре този спорт и играчите в него. В противен случай различните видове залози могат да ви се сторят много сложни, и дори неразбираеми в даден момент. По този повод ви предлагаме да бъдете внимателни и разумни.


Най-известните дартс турнири

В почти всяка държава се провеждат турнири по дартс. Разбира се, има такива с приоритет, които ще споменем в следващите няколко реда. Това са най-известните надпревари в световен мащаб, така че е добре да се запознаете с тях. Почти всички букмейкъри предлагат на клиентите си да залагат на по-долу представените шампионати и турнири, като предоставят високи коефициенти.

ПДК – Световно първенство по дартсСветовно първенство по дартс В началото на 1992 година голяма част от най-известните играчи на дартс и победители в световния шампионат на BDO формират Световния дартс шампионат WDC, който днес носи името PDC. Професионалната дартс корпорация (PDC) бе създадена, след като Британската дартс организация (BDO) отказва обединение в един общ шампионат.

Първата световна надпревара под егидата на PDC се провежда през 1994 година, а Денис Пристли става първият световен шампион.

В наши дни съществуват две Световни първенства по дартс, които се организират от PDC и BDO. Играчите сами взимат решение в кой от двата шампионата да вземат участие.

Световното първенство на Професионалната дартс корпорация се провежда преди версията на BDO, а именно в края на декември и началото на януари месец всяка година.

След 2008 година първенството се провежда в Лондон, като наградният фонд на надпреварата са внушителните 2,500,000 паунда.

БДО – Световен дартс шампионат BDO Световен шампионат по дартс Британската дартс организация (BDO) е един от двата световни шампионати, който се ражда още през 1978 година.

Първото световно първенство организирано от BDO се провежда в Англия, Нотингам – нощен клуб Midlands.

Последният победител в шампионата през 2018 е англичанинът Глен Дюрант. Наградният фонд на шампионата е 339,000 паунда. Битките в първенството са много интересни и оспорвани.

Тук е важно да отбележим, че BDO предлага и Световно първенство по дартс за жени. Неговото начало бе сложено през 2001 година, като англичанката Трина Гъливър се слави с десетте си победи в първенството.

В немалка част от сайтовете за спортни залагания ще можете да видите събития от Световното първенство за мъже и жени, чийто организатор е Британската дартс организация. Това е един от най-старите и известни шампионати, който заслужава вниманието ви.


Важни неща, за които да внимаваме при залозите на дартс

Големите шампионати и турнири по дартс провокират голяма част от клиентите на букмейкърите да залагат в техните сайтове. Това не е случайно, тъй като коефициентите са много примамливи, а и пазарите не са никак малко. В следващите няколко реда ще ви предложим полезни съвети, които бихте могли да използвате, когато залагате на този спорт, за да спечелите по-големи суми.

Дартс е един от спортовете, при които коефициентите за победителите в турнирите се появяват още преди тяхното начало. Това обаче не значи, че трябва да се ограничавате до използването само на тази опция, тъй като има и още много пазари, за които ви информирахме по-горе в нашето ръководство. Разгледайте ги и вземете вашето решение.

За да имате по-голям шанс да спечелите, може да търсите маркети за спечелване на част от дартс състезанието, а не за краен победител. Тази опция ви дава едновременно висок коефициент и шанс да спечелите от вашите първоначални прогнози за спечелването на старта на различните видове турнири и шампионати в световен мащаб.

Потърсете сайтове, които ви позволяват да залагате на най-големите шампионати. Имайте предвид, че не всички букмейкъри предоставят разнообразие от залози на дартс, но ако се вгледате в предложенията на компании от сорта на Betano, няма да съжалявате. Това са букмейкърски къщи, които държат на тази игра и тя присъства при тях.

Един дартс двубой може да бъде много оспорван, така че залозите на живо са едно добро решение за вас. С тяхна помощ ще се ориентирате към по-големите ставки, които се менят през различните рундове на играта. Ако наблюдавате внимателно развитието на мачовете, то нищо чудно да се поздравите с една добра парична награда, която да ви зарадва.

Консултирайте се с медиите. Това е една от най-важните ни препоръки. Вижте статистиката на най-добрите дартс играчи през годините и се поинтересувайте дали тези имена участват в шампионата / турнира, в който залагате. Ако те са там, можете да очаквате голяма конкуренция, което значи, че трябва да си направите сметката.


Мнението ни за залози на дартс

Ако до този момент не сте залагали на дартс и не познавате правилата на тази игра, то по-добре не се опитвайте да търсите късмета си там, където го няма.

За любителите на спорта със стреличките, нещата стоят по друг начин. Те могат да изпробват късмета си, познавайки най-големите играчи в световен мащаб и техните шансове да спечелят един или друг турнир. И дори да не можете да прогнозирате крайния победител, ще имате възможност да предвидите първите топ участници и печеливши състезатели. Всичко това ще ви донесе доход в сметката ви за залози.

Разбира се, че дартсът не е толкова известен в България, но това не пречи много хора да го харесват и практикуват. Сайтовете за залози са пуснали този спорт, защото знаят, че той се радва на немалко фенове. Ние също харесваме дартс и поради тази причина написахме това изчерпателно ръководство за вас. Надяваме се, че материалът ви е бил интересен и полезен.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.