Залози на хокей – как да печелим от този спорт?

Ръководство за хокей на лед

Историческата справка гласи, че хокеят на лед се появява още през 1878 година, когато студенти от университета в Монреал (Канада) измислят правилата на играта. В ранните години на 20 век този спорт идва на Стария континент и става един от любимите спортове на европейските фенове. До този момент играта е наричана „Канадски хокей“, но след като идва в Европа, получава името „Хокей на лед“, който се гледа от милиони запалени привърженици.

Хокеят е един от спортовете, които получават място на Зимните олимпийски игри в далечната 1927 година. В наши дни играта се радва на особено голяма популярност в държавите САЩ, Канада, Чехия, Швеция, Словакия, Финландия и други. В България също се провежда т.нар. „Държавно първенство по хокей на лед“, което стартира своя път от 1952 година.

Националният ни отбор по хокей на лед е участвал веднъж на Олимпийски игри, през 1976 г. в Австрия, Инсбрук. За съжаление, националите ни губят всичките шест срещи и завършват последни.

А сега нека се прехвърлим към правилата на хокея и останалите важни детайли.


Кои са топ букмейкърите за залози на хокей?

4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Има един факт, който прави впечатление, относно залозите на хокей на лед в България. Става дума за това, че всички лицензирани букмейкъри у нас предлагат на потребителите да залагат на този популярен спорт. Почти всички сайтове, които позволяват залагане на хокей, предлагат едни и същи първенства и турнири, както и идентични пазари. Нека все пак да видим кои хазартни компании ви дават възможно най-добрите залагания за тази толкова известна игра.

Започваме с Efbet, които са поставили хокея сред възможните спортове в сайта си. Потребителите имат достъп до големите хокейни събития, сред които личат имената на Национална хокейна лига, Континентална хокейна лига, Шампионска хокейна лига и първенствата в Русия, Швеция, Финландия, Австралия и други държави в Европа и по света. Разнообразните опции за залагане и високите ставки са сред причините да изберете Ефбет.

Ако пък търсите допълнителни хокейни залози и стимули, ще ги намерите в онлайн платформата на Betano.

Поредният уебсайт, който ви позволява да залагате на хокейни мачове, е Winbet. Операторът се е постарал да вкара на страниците си всички популярни шампионати на отделните държави, както и международни надпревари с голям авторитет. За щастие, не можем да се оплачем от ниски коефициенти, а пазарите за игра са много на брой, така че вижте и тези предложения.

За най-запалените играчи, търсещи залози на хокей, ще споменем и офертите на Bwin, който се води за един от топ букмейкърите в световен мащаб. Да, наистина това е компанията, която може да ви изненада приятно с пълна гама от спортни залози, така че и хокеят не остава по-назад. Тук са събрани всички популярни лиги по света и най-горещите маркети за залагания.

На последно място поставяме един сравнително нов букмейкър, а именно Palms Bet. Сайтът на компанията също предоставя опции за хокейни залози, които ще удовлетворят вашите желания. И дори да има по-малко събития от конкурентните платформи, ще попаднете на високи ставки, с чиято помощ можете да постигнете хубави печалби, с по-ниска инвестиция.


Информация за хокея и важни правила

Постове в хокея

Хокеят на лед се играе от 2 отбора, които излизат един срещу друг на ледената пързалка. Състезателите играят с кънки, екипировка, стикове и шайба. Играта се състои от три отделни части с времетраене по 20 минути. Времето спира да тече в случай на прекъсване на играта.

При равен резултат в редовното време следва продължение на т. нар. принцип „внезапна смърт“, като печели този отбор, който пръв отбележи гол и следват наказателни удари, ако никой от отборите не вкара гол в продължението. В зависимост от нивото на състезанието продължението може да е 5 или 20 минути.

Играчите, реферите и техните роли

 • Вратар – Основната задача на вратаря е ясна – да пази шайбата да не попада в неговата мрежа. Има право и да подкрепи отбора си в атака, но рядко напуска мрежата.
 • Защитници – Тези играчи се опитват да спрат атакуващата игра на противниковия отбор. Стремят се да разбият атаката, да блокират изстрели, да покрият териториите напред (център и крила) и да изчистят шайбата към атакуваната от техния отбор врата. Стараят се да прекарат шайбата към техните нападатели и следват играта в атакуващата зона, като се позиционират подходящо.
 • Център – Централните играчи водят атаката, като играят с шайбата при атака. Стремят се да насочат играта към противоположната врата. При атака на противниковия отбор се опитват да нарушат играта, преди да се стигне до вратата на техния отбор.
 • Крило – Играчите на тази позиция търсят възможности за атака и отбелязване на гол, като същевременно се включват в защита при нужда.
 • Рефер – Реферът контролира играта, налага наказания, определя дали точките са отбелязани и се разпорежда за ударите в центъра на леда в началото на всеки период. Има и двама странични рефери, които не назначават наказания, но могат да препоръчат на съдията да бъде назначено такова.

Правила и санкции

Отборът играе в съкратен състав, когато един или повече от неговите играчи имат наказание. Въпреки това, нито един отбор не играе с по-малко от трима играчи. Ако трето наказание бъде отсъдено на един и същ отбор, играта се преустановява до изтичането на първото наказание

Когато се налага наказание на вратар, обикновено съотборник заема неговото място в наказателното поле.

Наказанията варират по продължителност. Започват от две минути, като те се налагат за относително леки наказания, като спъване и неспортсменско поведение.

Т. нар. основно наказание е с продължителност пет минути и се налага най-често или когато са извършени незначителни нарушения, но с умишлено намерение да се нарани друг играч. Големите наказания се налагат за врязване, висок сблъсък и други сериозни нарушения и носят автоматични игрални нарушения.

За неправилно поведение наказанието е цели десет минути. Налага се за различни форми на неспортсменско поведение или когато играч понесе второ голямо наказание в игра. Това е наказание срещу играч, а не срещу отбора, така че е позволено играчът да се замени.

Наказателен удар или дузпа се отсъжда в случаите, когато играч има чиста възможност да се разпише, но е спрян по непозволен начин от играч на противниковия отбор. Дузпите в хокея се изпълняват, като играчът на получилия отбор дузпата тръгне от центъра и се изправи сам срещу вратаря, като целта му е да отбележи с един удар. Двамата са единствените на леда, когато се отсъди дузпа.


Налични опции за залози на хокей

В хокея има стандартни залози за победители и равни срещи (при определени условия). Те са сред най-предпочитаните от залагащите, тъй като останалите опции за залог са по-сложни и изискват добро познаване на този спорт.

Разбира се, когато става въпрос за тази игра, можем да споменем още десетки пазари към нея. Последните ви помагат да повишите ставките и да печелите по-големи суми.

Така например, можете да използвате опцията двоен шанс за първата, втората и третата третина. Това значи, че поставяте два знака, респективно 1Х или 2Х. В този случаи коефициентът може да бъде намален, тъй като ви се предоставят повече шансове, но пък при направа на множествен залог от няколко мача, позволяващи двоен шанс, може да получите добро възнаграждение. Всичко зависи от залога, който сте направили и актуалната ставка на мача.

Имате опция за избор на най-резултатна третина, в която да посочите една от трите части или равенство. Тук коефициентите не са малки, но пък сложността е по-голяма. Много хора залагат именно на този пазар, когато искат да повишат общия коефициент на реализираните залози.

Не по-малко популярни са опциите за брой голове, които ще намерите на много места. Тези пазари ви предлагат да прогнозирате под или над брой попадения общо в мача. Ясно е, че този вариант не е лесен за предвиждане, но пък затова компаниите са сложили високи ставки.

По всяка вероятност една от най-известните опции е хендикап, при който се дава изкуствена преднина на аутсайдерите. Ако коефициентът за тях е 2.0, то към него може да се прибави +1.5, така че при успех на този отбор, ще спечелите сумата на ставката, умножена по залога ви. Този пазар съществува и за много други спортове, от сорта на футбол, баскетбол, волейбол и т.н.

Залози за краен победител пък са тези, които ви дават възможността да отгатнете кой ще стане първи в дадено състезание. Ако направите правилна прогноза за шампиона, то можете да получите доста високи ставки и да спечелите сериозни пари от майсторската ви прогноза.

Разбира се, това не са всички пазари за хокей, така че ви предлагаме да разгледате какво предлагат букмейкърите и ако сте от най-запалените фенове на едноименната игра, да пробвате късмета си на повече от един маркет. Така ще увеличите шансовете си за печалба.


Водещи хокей турнири и първенства

Хокеят е олимпийски спорт, който го прибавя към програмата на най-значимата зимна надпревара в световен мащаб. Освен нея обаче има и редица първенства и турнири, които заслужават нашето внимание, така че ще отделим малко време, за да споменем водещите събития в световен мащаб. Разбира се, няма да ни стигне времето, за да изброим всички съществуващи шампионати, но пък ще акцентираме върху тези с висок приоритет.

Световно първенство по хокей на ледСветовно първенство по хокей, лого

Международната федерация по хокей на лед стои зад създаването на популярното Световно първенство, което започва своя път през 1920 година.

Десет години след старта си първенството започва да се провежда всяка година, с много малки изключения и паузи. Най-големите сили по хокей са Канада и Русия, които имат най-много титли от надпреварите.

Регламентът на съвременното Световно по хокей гласи, че в състезанията взимат участие 16 отбора, разпределени по групи. Ако победата настъпи в редовното време, се присъждат три точки, а в продълженията или наказателните удари – две точки. Когато настъпи загуба в продълженията и наказателните удари, се присъжда 1 точка.

Първите четири тима от различните групи продължават във втория етап на състезанието. Всичките осем отбора играят на принципа на елиминациите – четвъртфинал, полуфинал и финал. Има и един мач, в който се определя третото място за един от участниците.

Световното по хокей събира много фенове, наблюдаващи мачовете на живо или на телевизионния екран. Това е едно наистина голямо събитие, което се уважава от всички запалянковци на едноименния спорт, който ги грабва с горещи емоции и уникални обрати.

Национална хокейна лига – НХЛ Националната хокейна лига - лого

Една от най-известните спортни организации по хокей на лед е НХЛ (NHL), в която се състезават отбори от САЩ и Канада.

Това е най-голямата лига в Северна Америка, която е създадена в Монреал, Канада, през 1917 година.

С годините Националната хокейна лига преминава през много трудности, но в крайна сметка просъществува и става сред най-известните в цял свят.

Лигата се разделя на 2 конференции (източна и западна), като към всяка от тях принадлежат по три дивизии. Всеки сезон се изиграват по 82 срещи на разменено гостуване от по 41 мача. Победителите в различните дивизии, заедно с най-добрите пет отбора от конференциите играят плейофи. Победителите от двете конференции се срещат на финалната фаза на състезанието.

Националната хокейна лига има богата история, в която личат имената на големи отбори и играчи. Това е едно от състезанията, което предизвикват огромен интерес от страна на залагащите. Това е причината и повечето букмейкъри в световен мащаб да предлагат залози на NHL. Наградните фондове са високи, а игрите са изпълнени с горещи емоции и големи обрати.

Наградите в НХЛ са отборни или индивидуални. Интересното е, че в този спорт се разиграват наистина големи пари, които се дават на най-заслужилите тимове и състезатели. Първенците получават купа, медали и тлъсти суми в банковите си сметки.

Континентална хокейна лига – КХЛ Континентална хокейна лига, лого

В континенталната хокейна лига играят клубни отбори от седем държави – Русия, Китай, Словакия, Казахстан, Беларус, Латвия и Финландия.

Печелившият отбор се счита за първенец на Русия, независимо от коя държава идва. Първият тим получава престижната Купа на Гагарин.

Историята на този турнир датира от 2008 година, когато участват 24 клубни отбора, но малко по-късно към тях се присъединяват още три и така бройката на днешните участници е 27. Руснаците доминират в повечето издания на турнира, като най-честите победители са отборите на ЦСКА Москва, СКА Санкт Петербург, Трактор Челябинск и други.

Залози на КХЛ можете да откриете при много от букмейкърите, за които отворихме дума по-горе в ръководството. С напредъка на годините това събитие става все по-интересно и в него се включват отбори с много голям авторитет, които се борят за най-голямата награда на финала.


Съвети за успешни залози на хокей

За да печелите от залози на хокей, ви трябва добра стратегия. Този спорт има много сходни черти с футбола, така че е желателно да имате добри наблюдения върху него, ако искате да изкарате пари от залозите си. Позволяваме си да ви дадем няколко практични напътствия относно хокейните залози, с които да се чувствате по-добре, когато играете в хазартните сайтове. Тъй като не искаме да ви губим времето, ще пристъпим към съветите:

1. За да залагате правилно, трябва да познавате шампионатите, за които писахме по-горе, или пък други, както и всичко, което се случва в тях. Така например, ако слагате пари на НХЛ, е добре да прегледате статистиката на тази надпревара, където ще видите с каква голова разлика са завършвали срещите, какви са точните резултати и така нататък. В този ред на мисли можете да използвате някои от предложените в този материал пазари.

2. В хокея, както и при други спортове, има държави и отбори, които доминират. В случай, че залагате на Световно първенство, НХЛ, КХЛ или друго събитие, се поинтересувайте за фаворитите и техните амбиции. За целта може да извлечете информация от интернет или да гледате новини. Това ще ви помогне да бъдете по-адекватни при залозите.

3. Залагайте на хокей на живо. Повечето сайтове са сложили този спорт в секциите със състезания, които се играят в реално време, така че не пропускайте шанса си. При живите залози имате предимството да залагате по време на срещите, което пък ви дава свободата да достигнете до високи коефициенти. Не забравяйте и опцията „Затвори залог“, с чиято помощ може да предотвратите загуби или да гарантирате печалбата си.

4. Друг съвет, който важи за залозите на живо, е да гледате представянето на състезателите в основните линии. Ако някой от тях се контузи, е добре да промените залога си или да го затворите с Кеш аут, защото именно това са ключовите фигури.

5. Имайте предвид, че коефициентите за един и също мач са различават при букмейкърите, за които писахме. Намерете оптималните ставки за вас и чак тогава залагайте. Тези коефициенти могат да бъдат за основни залози или други пазари.


Мнението ни за залози на хокей

Хокейните залози са изпълнение с напрежение до последната минута на играта. Те наподобяват футболните и баскетболните мачове, като единственото, което ги различава, са наличните правила.

Разбира се, хокеят е труден за залагане и не бива да се подхожда лекомислено, когато избирате вашите фаворити. Невинаги нещата се случват според статистиката, която иначе хвърля много голяма светлина относно отбори и състезатели.

Ако търсите емоции до последния дъх, то със сигурност хокейните залагания са за вас. Ние имаме опит с тях и знаем, че те са онази част от спорта, която може да ви накара да се качите на небето от щастие или да потънете в бездънна яма. Вярваме, че нашето ръководство ще ви бъде от полза, защото това беше нашата главна цел. Стискаме ви палци да пожънете успехи!

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.