BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Залози на колоездене

Обиколка на Франция, колоездене

Колоезденето е спорт, който се практикува с велосипеди и в почти всички случаи стремежът е да се пътува по определен маршрут за възможно най-кратко време, като най-бързият печели състезанието. В зависимост от надпреварите се преценява бройката на участниците.

Освен официален спорт, колоезденето е и начин за придвижване до работа, училище и т.н. В света на велосипедите е постигнат голям напредък, а това повишава неговата популярност. Интересно е, че немалко хора залагат на колоездене в букмейкърските сайтове, което ни провокира да напишем ръководство, в което ще споменем тънкостите на онлайн залаганията.


Най-добрите букмейкъри за залози на колоездене

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Bet365 Начална Промоция за Спортни Залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad
Букмейкър на месеца
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
550 лв. + 100 FS
18+ Важат условия | Играйте разумно
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 200 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно
Букмейкър на месеца
5.0/5
Рейтинг
 • Starting Bonus
 • They have a mirror link
 • Various payments
Up to €130 Welcome Promo
18+ T&C apply | begambleaware.org | gamstop.co.uk | Play Responsibly

Тези, които искат да залагат на колоездене, могат да се насочат към предложенията на Bet365, тъй като букмейкърът предоставя възможност за залози на най-известните събития. В сайта присъстват големите състезания, от сорта на Тур Дьо Франс – Обиколка на Франция, Обиколка на Италия, Пийпъл Чойс Класик и други надпревари. Потребителите ще могат да изберат разнообразни пазари, сред които победител в състезанието, победител един срещу друг и др.

Още горещи залози на колоездене ще видите и в букмейкърския уебсайт на Betfair. И там е обърнато внимание на световните обиколки и в същото време се предложени съблазнителни коефициенти, които не се намират на много места в интернет. Опциите за залог са стандартни за този вид спорт, като най-често може да залагате за победители преди старта на събитието. В случай, че желаете да изпитате по-голяма тръпка, можете да залагате на колоездене и в спортната борса на Бетфеър, където ви се дава шанса да предлагате ваши коефициенти.

За да имате почва за сравнение на коефициентите, може да видите и офертите на Efbet. Букмейкърът е сложил този спорт в сайта си и позволява на клиентите да залагат на различни състезания с велосипеди във всяка точка на света и най-вече в Италия, Франция, Австралия и популярните обиколки. Компанията е обърнала подобаващо внимание на колоезденето, така че ако търсите алтернатива на другите букмейкърски къщи, се насочете към Ефбет.

Международни спортни събития по колоездене съществуват и при Winbet, като хазартният оператор не се е поколебал да сложи всичко най-интересно от този спорт. Не е тайна, че букмейкърът се стреми да бъде силна конкуренция и за това в сайта му можете да попаднете на още по-добри коефициенти от горните сайтове за залози. Проверете и се уверете сами.


Информация за колоезденето и основни правила

История и правила на колоезденто

В следващите редове ще дадем малко по-подробна информация за колоезденето и правилата, които важат към него. Този спорт е много популярен, тъй като се практикува не само заради наградните фондове, а и защото спомага за здравословния начин на живот на колоездачите. Нека все пак видим какви интересни неща можем да изровим за надпреварите с велосипеди.

История на колоезденето

Историята на колоезденето датира от края на деветнадесети век. От тогава този вид транспорт не спира да се усъвършенства. С напредъка постепенно става възможно да се постигат по-високи скорости с велосипеди, а те стават все по-леки и по-евтини.

Този спорт е с английски произход, но от самото му начало основните събития се случват във Франция. На по-късен етап колоезденето става известно във всички точки на света, където може да се практикува не само от професионалисти, но и от играчи на аматьорско равнище.

Видове колоездене

Има три основни вида колоездене, според които се провеждат и състезания. За трите типа важат различни видове велосипеди. За целта на всеки един са създадени шосейни, пистови и планински велосипеди.

Шосейно колоездене

Както и самото име на този вид спорт говори, той се провежда по асфалт. Характерното за този тип е, че велосипедите са по-леки в сравнение с планинските. Пример за шосейно колоездене са добре познатите обиколки на Франция, Италия и Испания.

Планинско колоездене

Този тип колоездене се провежда по планински пътища и пътеки, които са неравни. Характерно за велосипедите в този тип колоездене е, че гумите им са с по-голям размер, което да осигури стабилност по неравните участъци.

Пистово колоездене

Този тип колоездене се провежда в зали, по специални писти, на които се провеждат състезания за бързина и издръжливост. За този тип колоездене велосипедите са доста по-различни от горните два вида, като основната им цел е да предложат много по-добра аеродинамика и достатъчно добро сцепление за развиване на скорост.

Оборудване за колоездене

Основното съоръжение за практикуване на колоезденето е велосипедът, разбира се. Но тъй като това е дейност, която понякога се извършва в много тежък терен и условия, препоръчва се да се използват някои защитни елементи.

Какво друго е необходимо:
 • Защитни ръкавици – Те служат за защита на ръцете в случай на падане, но също така и за подобряване на хватката на дланта към дръжката на велосипеда.
 • Каска – Не трябва да пропускате каската, когато става дума за колоездене. Тя се използва за предпазване на главата в случай на падане. Това е много важно и неносенето на каска представлява голям риск здравето.
 • Облекло – Дрехите на велосипедистите също са доста различни от ежедневните. Това, с което се откроява е, че те се впиват добре в тялото, като по този начин намаляват ненужното съпротивление на вятъра и се правят от материал, който регулира телесната температура и предпазва от продължително излагане на слънце.

Основни правила при колоездене

Тези основни правила и предупреждения се отнасят за участниците в състезания, но също така в определена степен и за хората, които карат велосипед за развлечение или го ползват като средство за придвижване.

Във всяко състезание велосипедистите имат определени места, където да се настанят, преди да тръгнат. Трябва да се придържат към предварително уговорена траектория, за да се избегнат произшествия. Познатите състезания се състоят от стартиране и бягания по часовник, като надпреварите биват отборни или индивидуални.

Известни са и т.нар. пистови състезания, които са сред олимпийските дисциплини и се провеждат при наклонена писта в овална форма. Този тип събития се състоят в зали, а велосипедите са без скорости и спирачки. Познати са още под името пистови велосипеди.

Важно е винаги колоездачите да са наясно с маршрута и е препоръчително да го познават предварително, за да се избегнат възможни падания на по-опасни места и също така да не се предизвика падане на веригата на велосипеда.

Колоездачите не трябва да създават опасности и препятствия за движението с поведението си, а също и да не поставят в опасност живота и здравето на хората, и да не причиняват имуществени вреди. Ако колоездач забележи опасности по пътя, трябва да предупреди за това останалите велосипедисти.

Колоездачът също така е длъжен да съгласува поведението си със сигналите на длъжностните лица, които са упълномощени да контролират движението или да го регулират, както и със светлинните сигнали, с пътната маркировка и пътните знаци, ако има такива. При разминавания, трябва да изпълнява разпорежданията на лицата, упълномощени да контролират движението, без да се ръководят от светлинните сигнали и пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение.


Видове залози на колоездене

В повечето случаи залозите за колоездене се поставят на печеливш състезател или състезатели.

Букмейкърите предлагат да заложите на това кой ще финишира първи, според засеченото време от часовник, или кои ще бъдат първите трима най-добри състезатели.

Не на последно място се предлага и опцията един срещу друг, в която се изправят двама колоездачи за спечелване на призовото място.

Обикновено маркетите за залози на победители излизат много преди започването на състезанията, така че можете да разгледате листата с участници и да направите вашия избор. Не трябва да забравяте, че коефициентите могат да претърпят промени в по-напреднал стадий, с които да се съгласите, или да ги отхвърлите в избрания сайт за залагания.

В отделни онлайн платформи за залози можете да срещнете пазари за водач в класирането, най-добри катерачи, топ спринтьори и други подобни. Тези маркети също са много интересни и заслужават да им обърнете внимание, ако искате да получите по-високи коефициенти.

Колоезденето е един от малкото спортове с ограничени пазари, но пък коефициентите за съществуващите опции не са никак ниски, което ви позволява да се сдобиете с добра печалба, макар да заложите по-малка сума пари в избрания от вас букмейкърски уебсайт.


Кои са най-популярните състезания?

В Европа и останалия свят има множество състезания по колоездене, за които си заслужава да пишем в следващите ни редове. Разбира се, не можем да обхванем всички важни събития, но ще посочим тези с най-голям престиж и фенска маса. Всички представени от нас турнири се славят с големи наградни фондове, професионални състезатели и исторически постижения.

Тур Дьо Франс – Обиколка на Франция
Лого на Обиколката на Франция

Първата Обиколка на Франция се провежда през далечната 1903 година.

В наши дни Тур Дьо Франс се състои през юли месец във Франция и държавите в съседство.

Този спортен форум продължава три седмици, през които участниците преминават различни етапи освен когато им се дава почивка.

Това е един от най-престижните турнири по колоездене в Европа и останалия свят.

Обиколката на Франция включва надпревара в ежедневни етапи, където състезателите се класират според постигнатото от тях време, измерено с часовник. Това определя тяхното временно и крайно представяне в общото класиране.

Играчите преминават през равни и планински терени, а финалната фаза на играта се провежда на едно и също място, а именно на Шанз – Елизе във френската столица Париж. Там се определят и финалистите в надпреварите.

Това, което трябва да се знае за Обиколка на Франция, е, че тя е повече отборна, отколкото индивидуална игра. В нея даден състезател участва със своя отбор, който може да се състои от максимум деветима колоездачи. Отборите, които взимат участие, могат да бъдат максимум 22 на брой.

За разпределението на наградните фондове се обръща внимание на водачите в класацията, катерачите, спринтьорите и най-кадърните млади състезатели. Паричните възнаграждения се разпределят според общата сума, която се определя за награда към съответната обиколка.

Класиране на Тур Дьо Фрнас

На водача в общото класиране по време се връчва жълта фланелка. Зелена фланелка се дава на този, който води по точки за спринтьорите. Междинните спринтове и завършващите етапи носят определен брой точки. Фланелката на червени точки се полага на топ катерача, като точки се присъждат според нивото на изкачване. Не на последно място поставяме бялата фланелка, която се получава от най-добрия състезател до 25 годишна възраст в цялостното класиране.

Джиро д'Италия – Обиколка на Италия
Обиколка на Италия, лого

И след като сме започнали да изброяваме популярните състезания по колоездене, не можем да минем без световноизвестната Обиколка на Италия, която се харесва от много привърженици на този спорт в Европа, както и извън територията на стария континент.

Това е най-престижното състезание по колоездене след Тур Дьо Франс, за който писахме по-горе. Първата Обиколка на Италия е проведена през 1909 година, когато Луиджи Гана излиза краен победител.

Малко по-късно през годините италианската обиколка придобива голяма известност и се нарежда трета в компанията на туровете във Франция и Испания към този момент. Това обаче далеч не е краят на историята на огромното събитие Джиро д’Италия.

Състезанията се провеждат в масов старт, при който на участващите колоездачи се дава общ старт от град до град. В следващия момент колоездачите получават задачата да преминат планинските етапи (Алпите и Доломитите), където се формира голяма част от класирането.

Присъства и бягане по часовник за индивидуални играчи. Дължините са различни, както и терените, където се провеждат надпреварите. И тук има рекордьори, оставили своята диря в този популярен спорт. И до ден – днешен Обиколката на Италия се следи от милиони фенове.

Класиране на Обиколка на Италия

Водачите в общото класиране на Джиро д’Италия се сдобиват с розова фланелка. Най-добрите катерачи получават синя фланелка, а водачите в класацията за спринтьори носят червена фланелка. Най-добрите млади колоездачи пък взимат престижната бяла фланелка.

Вуелта а Еспаня – Обиколка на Испания
Обиколка на Испания, лого

Дойде ред на третия най-голям форум по колоездене, а именно Обиколка на Испания.

Тя стартира през 1935 година, като е прекъсната от гражданската война в Испания и Втората световна война.

Завръщането на колоездачната обиколка става факт през 1955 година и от този момент нататък събитието се провежда всяка година.

Маршрутите се променят, но самият формат на надпреварата остава същият. Провеждат се две състезания по часовник, преминава се през планинско колоездене в Пиринеите и се стига до финалната фаза в столицата Мадрид.

За всеки един етап се използва часовник, който засича времето на участниците. След като последните финишират, засеченото време се събира с предходните постижения. Участникът с най-малкото общо време се обявява за победител в надпреварата.

Победителят във Вуелтата се сдобива с червена фланелка. Освен генералното класиране има и други призове: за най-добрия катерач, класация за спринтьорите, отборно класиране и други. Обиколката на Испания се състои от 21 етапа и два дни, в които участниците получават почивка. Етапите са изпъстрени с напрежение и борба за надмощие между колоездачите.

Обиколка на България
Обиколка на България по колоездене, лого

Престижната Обиколка на България се провежда от 1924 година.

Интересен факт е, че българското състезание по колоездене е по-старо от третата по ранг Вуелта а Еспаня.

Българската колоездачна обиколка се състои от шест до четиринадесет етапа, като общият пробег е близо 1500 км. По време на Студената война българската обиколка по колоездене се радва на голям интерес от страна на италиански, френски и холандски състезатели.

За най-дълга Обиколка на България е обявена тази през 1949 година – 1905 километра. В нея се състезават представители на над четиридесет държави, а най-активни по това време са колоездачите от бивша Чехословакия и Полша. В наши дни Обиколката на България не се слави с предишния си престиж, но отново грабва вниманието на немалко спортисти.

За съжаление, последната предвидена Обиколка на България през 2018 година пропадна заради липса на финансови средства. Очаква се да видим, дали Български колоездачен съюз (БКС) ще се справи с проблемите си и ще организира ново състезание в близкото бъдеще.


Важни неща, за които да внимаваме при залози на колоездене

Има някои неща, за които трябва да се внимава, когато залагате на колоездене. Това е специфичен спорт, който изисква от вас да го познавате в детайли и да имате опит в залозите. За целта е препоръчително да следите всички новини около колоезденето, за да получите сведения за състоянието на състезателите, терените за обиколките и правилата на всеки един голям форум.

Ако все пак искате да залагате на състезания с велосипеди, по-долу предлагаме няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза, а ето и какви напътствия приготвихме за вас:

В света на колоезденето има изявени фаворити, с чийто успехи е желателно да се запознаете. В интернет ще намерите информация за всички победители в изданията на Тур Дьо Франс и обиколките на Италия и Испания. Винаги следете дали някое от тези имена ще вземе участие в дадения форум, тъй като има голяма възможност да го спечели отново. Немалко победителите са завоювали най-големите призове повторно.

Следете за интересни пазари в сайтовете за залози. Не се ограничавайте за това да залагате за победител в състезанието, а вижте и останалите възможности, сред които са най-добър катерач, най-добро време за спринтьор и кои играчи ще бъдат в топ 3. Имайте предвид, че по-сложните маркети крият по-високи коефициенти.

Имате възможност да заложите малки суми пари на колоездене в няколко различни платформи за залагания. Така например, можете да изберете шампиони в Efbet, Bet365, Winbet и Betfair. Ако потърсите изненадата и тя се сбъдне, ще се поздравите с по-висока ставка, от която ще излезете на печалба. Много играчи използват този подход.

Винаги сравнявайте коефициентите на букмейкърите. Имайте предвид, че ако за победител в един сайт коефициентът е 2.00, то в друг може да бъде 2.50. Това е достатъчна причина да се съсредоточите върху нашите предложения за букмейкъри, ако искате да намерите наистина добри стойности за залог на колоездене.

Не играйте с големи суми. Колоезденето не предоставя богатството от пазари, които има при футбола, баскетбола, волейбола и останалите спортове, така че не бива да рискувате солидни средства. Залагайте за удоволствие и го правете, ако сте сигурни, че имате добри наблюдения върху този спорт.

За да се снабдите със свежи новини относно колоезденето, може да използвате интернет търсачките, да гледате спортни предавания и да черпите информация от настолните енциклопедии и сайтове като нашия. По този начин ще сте в час с всичко, което се случва около този популярен вид спорт в световен мащаб.


Мнението ни за залози на колоездене

За нас колоезденето е не само интересен, но и здравословен спорт. Залозите за известните състезания са нещо напълно нормално, предвид множеството фенове, които се интересуват от надпревари с велосипеди. Да, наистина не е много лесно да се прогнозират победителите, но пък ако следите в детайли игрите, ще придобиете солиден опит с резултатите и успехите в тях.

Общо взето можем да заключим, че залозите на колоездене са изпълнени с положителни емоции и тръпка. Всеки, който ги е опитвал знае за какво пишем, но ако не сте залагали на велосипеди, винаги можете да изпробвате късмета си при някой от добрите букмейкъри.

Експерт залози Елица Мартинова
Сертифициран Експерт
Елица Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.