Ръководство за залози на крикет

Ръководство за залози на крикет

Днес съществуват много спорове за това кога крикетът се е появил на бял свят. Една от тиражираните версии е, че това се случва още през 1301 година, но под друго име. В енциклопедиите се твърди, че играта стартира официално през XVI век в Южната част на Англия. Това е прието за исторически факт, в който има най-голяма доза истина.

През XVIII век крикетът е обявен за национална спортна игра в Англия. По това време има истински бум на залозите на крикет, а някои от по-заможните спонсори сформират отбори. Популярността на крикета се увеличава през 1707 година, когато на мачовете в Лондон започват да се събират големи тълпи, които наблюдават състезанията. През годините правилата на крикета се променят, за да дойдат днешните, за които ще споменем по-долу в материала. Интересно е, че освен стандартния спорт, може да видите и крикет с коне.

В наши дни крикетът е най-популярен в Австралия, Пакистан, Индия и Великобритания.

Спортът се играе с букхалка и топка, като в него участват състезатели, които играят на различни постове. В играта присъстват и някои специфични термини, присъщи за нея, така че трябва да ги опознаете, преди да стартирате залозите на крикет. А сега нека надникнем в кухнята на правилата на крикета, за да видим какво е характерно за тях и как да ги научите лесно.


При кои онлайн букмейкъри можем да залагаме на крикет?

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Нов Клиент
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
Подаръци за нов клиент
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

По-голямата част от букмейкърите с лиценз в България предлагат залагания на крикет, които включват популярната родина на играта Англия и редица други държави, където този спорт се практикува. По-запалените играчи търсят сайтове, предлагащи добри коефициенти, така че ние ще споменем основната част от тях, за да можете да стартирате, надяваме се, успешни залози.

Имаме лични наблюдения за крикет залозите в Betano, които включват известни надпревари от различни точки на света. При положение, че сте от хората, търсещи високи ставки за залагане на този спорт, то не би трябвало да подминавате тази онлайн платформа. В нея ще видите и куп пазари, от сорта на краен резултат, играч, отбелязал най-много рънове, или най-добър батсман в мача. Това, разбира се, са само малка част от маркетите, а останалите ще видите сами.

Крикет от Австралия, Нова Зеландия, Бангладеш и други части на света ще намерите в българския уебсайт за залози Winbet, където събитията изобилстват. В платформата ще попаднете на различни възможности за залог на крикет мачове, както и на много добри коефициенти, които се конкурират, с предложенията на по-горе споменатите букмейкъри.


Информация за крикета и основни правила на играта

Правила на крикет

Крикетът представлява игра между два отбора. Те са съставени всеки от по единадесет играчи. Винаги има и „дванадесети човек“, резервен играч. Той се използва, ако по време на игра някой от играчите бъде наранен. Единственото задължение на дванадесетия играч е да чака и да влезе в играта, ако има нужда от него.

Играчът, който е наранен и изваден от играта, е свободен да се върне, веднага щом се възстанови от контузията си. За сигурност, че правилата на крикет са спазени по време на играта, винаги има двама арбитри. Съдиите са отговорни за вземането на решения и за оповестяване на победителите при спорни ситуации.

Двамата съдии служат на място на игралното поле, а има и трети арбитър, който отговаря за видео решенията. Ако възникнат спорни ситуации, те се консултират с третия съдия, който преглежда повторенията с бавно видео, за да вземе решение.

Крикет срещите са разпределени на времетраене, което се измерва в ининги. Преди старта на срещата отборите се договарят дали надпреварата да се състои в 1 или 2 ининга за всеки. По време на инингите единият тим батира, а другият защитава полето си. След края на всеки ининг отборите сменят ролите си, но за това ще стане дума малко по-долу в нашето ръководство.

Структура на играта

Играта се провежда на поле с формата на овал. В средата на игралното поле е разположена пътечка. В двата ѝ края са поставени два от т.нар. уикета или вратички. Играта се дели на две части. В първата от тях единият отбор е в нападение. Другият пък играе в защита. Двата отбора разменят позициите си във втората част. Единият отбор от атакуващ става защитаващ. За другия важи обратното.

Има играч, наричан батер. Той отбелязва точки, удряйки топката и пробягвайки разстоянието между двата уикета. Другият вариант е след като ударената топка от него напусне очертанията на игралното поле, да пробяга разстоянието.

Друг играч е боулерът. Той хвърля топката с опъната ръка над рамо към батера. Неговата цел е да го извади от игра.

Всеки филдер – играч от отбора в защита, може да е в ролята на боулер. Филдерите имат за цел да ограничат пробезите на батерите или пък да изгорят някой от тях, хващайки ударената топка. Друга възможност е да съборят единия уикет. Това е в случай, че батерите тичат между уикетите.

Има играч, който стои зад уикета. Той спира топката в случай, че батерът я пропусне или я улови, преди да е докоснала земята, но след докосването на батата.

Батиращият отбор винаги започва играта с двама батсмани. Всеки от тях застава пред единия укиет. Те се намират в двата края на пътечката, наричана още pitch. Един от двамата батсмани стои с лице към боулера, който хвърля топката. Другият е в готовност да бяга. Трябва новите батери да отбележат по-голям брой точки от другия отбор. Това е начинът да победят в мача.

Важен момент в крикета е тичането между уикетите. Пробегът между тях се зачита в случай, че двамата батери сменят своите места. Това е една реализирана точка.

Точкуване се реализира, когато се случи така, че топката напусне очертанията на определеното игрално поле. Има вариант да бъдат записани накуп цели шест точки. Те се отбелязват, ако топката напусне по въздух очертанията на игралното поле. Това важи, ако напусне очертанията, преди да е докосвала терена.

Отбелязаните точки могат да бъдат и четири на брой. Те се записват, ако топката напусне по земя очертанията на игралното поле.

За да сме максимално ясни, ще обясним още веднъж два основни термини в крикета, които трябва да запомните, когато правите спортни залози. Така например, когато чуете думата „ининг“, трябва да знаете, че тя се отнася за периода, в който е разделен мачът. Що се касае до „уикет“, то така се нарича вратичката в играта. За постовете на играчите сме писали по-горе.


Налични опции за залози на крикет

И в залаганията на крикет съществуват различни опции, с чиято помощ да спечелите повече пари. Сложността на наличните пазари не е малка, но пък за сметка на това можете да се сдобиете с чудесни парични постъпления, ако познавате всички правила за този спорт, следите актуалните резултати и се интересувате от него. Ето я и основната част от пазарите за крикета:

 • Точен резултат – този пазар е труден, тъй като трябва да прогнозирате точния резултат от изхода на дадена среща. Ако успеете обаче, ще бъдете възнаградени с високи коефициенти.
 • Поредни победи – това е опция, която ви предоставя възможност да селектирате определен отбор, който да постигне серия от победни мачове. Тук трябва да сте особено внимателни, защото всички резултати варират и няма постоянство. Все пак може да опитате късмета си.
 • Победител в турнир – това е стандартен маркет, в който да посочите победителя в някой от най-известните крикет турнири. Това са така наречените Антепост залози, при които залагате преди стартирането на шампионата. В тези случаи коефициентите търпят промени.
 • Жребий за хвърлена монета – хубава опция, която ви дава шанс да прогнозирате печелившия отбор, който взима преднина в играта. Правилата тук дават преимущество на единия отбор.
 • Избор на топ играч – изберете топ играч от Австралия, Англия или друга държава, в която се състоят шампионати по крикет. Коефициентите не са никак ниски, така че може да изпробвате как работи късметът ви. За да спечелите обаче, трябва да имате добър поглед върху играта.

В различните сайтове на букмейкърите може да срещнете и още опции за залози на крикет. Всички те ви дават шанса да спечелите повече средства, с по-нисък залог на този спорт. Естествено, ако нямате необходимата подготовка, то по-добре недейте да експериментирате.


Кои са най-известните крикет турнири?

Предлагаме ви да се запознаете с някои от най-известните турнири по крикет. Освен тях има и други, но тези, за които ви информираме, се радват на най-голям интерес от страна на медиите и феновете. Посочените от нас шампионати могат да се намерят в повечето уебсайтове за спортни залози, така че заслужено получават място в нашата статия за този спорт.

Окръжно първенствоОкръжно първенство по крикет

Окръжният шампионат, който в момента е известен и като шампионат за спонсорство на окръг Шрипсвърс, е първото класическо състезание по крикет в Англия и Уелс. То се организира от Английския и Уелския Съвет по крикет (ЕЦБ). Той става официално първенство през 1890 г. Състезанието се провежда между осемнадесет клуба, наречени първоначално на името на исторически окръзи. Разпределени са така – седемнадесет отбора от Англия и един от Уелс.

От 2016 г. шампионатът е спонсориран от Specsavers, който замени Ливърпул Виктория след 14-годишно спонсорство.

Като цяло, спортът крикет се свързва най-често с Великобритания, така че това обяснява защо най-популярният турнир и още редица други се провеждат точно там.

Най-ранният известен междуобластен двубой се провежда през 1709 година. До 1889 г. Съществува концепция за неофициален окръжен шампионат, при който се срещат различни добри отбори. Неофициалното наименование на турнира още отпреди 1890 год. е „Шампион Каунти“. Това е стар термин, който сега има специфичното значение, като отделя само игрите, които са се провеждали в онзи период.

За разлика от това пък терминът „окръжни шампиони“ се прилага в общия спортен език за отбор, който е спечелил официалната титла.

Толкова дълго време не е обявено официално наименование на турнира, защото кандидатите за участие и самите мачове често през онези години са били прекалено малко на брой. Тъй като регионите вече са били прекалено силно засегнати от Седемгодишната война, окръжният крикет е престанал изцяло по време на Наполеоновите войни и е имало период от 1797 до 1824 г., през който не са се провеждали междуобластни срещи. Концепцията за неофициалното заглавие е използвана от Ад Хок и се основава на логика, като същевременно предизвиква и достатъчно интерес.

Световна купа по крикетСветовна купа по крикет

Световната купа по крикет на ICC е международен шампионат на One Day International (ODI). Състезанието се провежда само за спорта крикет. Събитието се организира от ръководството на спорта и Международния съвет по крикет (ICC). Провежда се на всеки четири години, с предварителни квалификационни кръгове до финален турнир. Турнирът е едно от най-гледаните спортни събития в света и се счита за „водещо събитие от международния календар за крикет“ според най-различни рейтингови проучвания.

Първото състезание за световната купа е било организирано в Англия през юни 1975 г., като първият мач по крикет ODI изобщо се е играл само четири години по-рано. Въпреки това, две години преди първия мъжки турнир се провежда отделно Световно първенство по крикет за жени, а турнир, включващ множество международни отбори, се провежда още през 1912 г. Тогава се състои триъгълен турнир на тестови мачове между Австралия, Англия и Южна Африка.

Първите три световни първенства се провеждат в Англия. След турнира през 1987 г. хостингът се споделя между страни по неофициална ротационна система, като четиринадесет членове на МНС са домакини на поне един мач в турнира.

Европейско първенство по крикетЕвропейско първенство по крикет

Европейското първенство по крикет е група от различни турнири, в които се конкурират национални отбори на страните по крикет в Европа. Състезанието има за цел да насърчи и развие най-добрите играчи в страни, където крикетът не е основен спорт.

Игрите са 50-серийни еднодневни мачове по крикет. Това събитие по крикет е сред най-важните на Стария континент и в него участват множество отбори и играчи от различни европейски държави.

Европейското първенство по крикет се разделя на мъжки и женски вариант. И двете събития са изпълнени с много напрежение и интересни обрати. През годините наградните фондове на състезанията растат, а в тях се включват млади и талантливи играчи, имащи афинитет към този спорт. В наши дни немалко страни, в които крикетът отсъстваше, вече участват в първенството.


Съвети за успешни залози на крикет

Ще ви дадем няколко препоръки за залози на крикет, с които ще имате по-добра възможност да отчетете печалби. Разбира се, трябва да изпробвате всичките ни съвети, за да видите кой ще работи най-добре за вас. На този етап се предполага, че щом сте избрали да залагате именно на този спорт, то със сигурност имате някакво отношение към него и сте запознати с правилата.

1. В случай, че сте аматьор в залозите на крикет, можете да подложите късмета си на тест, като залагате на живо. Много сайтове предлагат залагания в реално време, с чиято помощ ще минимизирате загубите. Така например, ако сте заложили за Австралия, но мача не отива в желаната от вас посока, може да промените залога си на момента.

2. За крикета е нужно да имате статистика под ръка. В нея ще прочетете какви са постиженията на отборите и играчите през годините. По този начин ще направите сравнение със сегашните състезания и участници. Подобна статистика е на разположение в интернет пространството и може да се намери чрез търсачките.

3. Разнообразявайте пазарите, ако искате да стигнете до високите коефициенти. Освен за победа на отбор в турнирите, имате възможността да залагате на различни състезатели. Немалко букмейкърски сайтове ви позволяват да сложите пари на най-резултатен състезател, батсман и топ играч. И тук ставките са отлични, както ще се уверите сами.

4. Ако предпочитате антепост залозите, то на всяка цена направете внимателно проучване на играчите и тимовете, преди да стартира турнира. Не си мислете, че обявените фаворити на всяка цена ще победят в състезанието. Проследете амбициите на всички участници и тогава селектирайте своя победител. За да имате по-големи шансове за печалба, можете да заложите малки суми в няколко различни хазартни сайтa.


Мнението ни за залози на крикет

От много време насам крикет залаганията са актуални в страни като Англия, Австралия, Индия и други. Тук, на Балканите, този спорт изостава по отношение на фенския интерес, но пък се намират хора, които имат своите любимци и залагат на тях онлайн. За последните написахме това ръководство, в което обяснихме що е то крикет, как се залага, какви правила има, какво означават различните термини и друга, надяваме се, полезна информация.

Оставяме на вас да прецените дали залозите на крикет са по вкуса ви, или ще предпочетете други спортни игри. Може би най-важното, което трябва да кажем, е, че крикетът сам по себе си е много интересен спорт, който би могъл да ви донесе добри печалби при правилно изградена стратегия от ваша страна. Приключваме този материал с пожелания за успехи!

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.