Как да печелим със залози на моторни спортове

Моторни спортове, ръководство

Ако се питате какво точно представляват залозите на моторни спортове, то ние ще се опитаме да ви дадем най-подробното обяснение в този кратък, но, вярваме, полезен материал. На първо време, трябва да знаете, че в този вид спортове се състезават различни видове транспортни средства, сред които автомобили, джипове, мотори, камиони и други.

Немалко хора в България обичат да залагат на надпреварите, при които се разчита на високите скорости.

Може би ще ви бъде интересно да разберете, че първото автомобилно състезание датира от 22.07.1894 година и се провежда между градовете Руан и Париж във Франция.

По-късно се появяват големите събития Формула 1, Рали Дакар, Наскар и други. На бял свят излизат и състезания по мотоциклетизъм, от сорта на Гран При, Спидуей и много други.

Феновете в България могат да се насладят на Републикански шампионат по мотоциклетизъм, автомобилното състезание Рали „България“, Рали „Албена“ и други. Събитията са много интересни, а много от онлайн букмейкърите предлагат залози на известните шампионати.


Къде можем да залагаме на моторни спортове?

4.9/5
Рейтинг
  • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
  • Добър сайт с интуитивен дизайн
  • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
  • Отлични коефициенти
  • Сигурна платформа за игра
  • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Букмейкърите с лиценз за хазартна дейност в България предлагат да залагате на различни видове моторни спортове. Предлага ви се да изберете състезания с коли и мотоциклети от различни точки на света. За да изпитате истинско удоволствие от залаганията, имате на разположение високи коефициенти и десетки опции за залози на всяко едно събитие.

В Efbet можете да залагате на всички горепосочени моторни спортове, като в това число влизат Формула 1, МотоГП, Гран При, Наскар, Индикар, Спидуей и други. Прави впечатление, че за ралитата с коли и състезанията с мотори коефициентите надхвърлят очакванията на залагащите, така че спокойно можете да изберете този букмейкър за вашите нужди.

Разбира се, тези и други събития по моторни спортове ще видите и в сайта на Winbet. Букмейкърът пуска пазари за залози на победител много преди старта на известните шампионати, така че да можете да си направите сметката, както и да имате време за справка относно състоянието на участниците в надпреварите. И в този сайт ставките са високи, както ще се убедите, когато направите една бърза справка, след като се регистрирате в платформата.

Любопитни опции за залог на автомобилизъм или мотоциклетизъм ще срещнете и при Bwin. Австрийският букмейкър влиза в конкуренцията за най-високи стойности на залози за победител в надпреварите, които все още не са стартирали. Ако залагате по време на състезанията пък ще се натъкнете на много интересни пазари, които ще повишат ставките и шансовете ви за успех.

За да имате и алтернативен уебсайт, който предлага залози на моторни спортове, ви предлагаме да обърнете внимание на гъвкавите предложения на Betano. В тази онлайн платформа се намират множество състезания с коли и мотори, от които ще останете доволни. В сайта могат да се открият най-известните шампионати и някои не дотам известни състезания.


Какво представляват моторните спортове?

Гран при, моторни спортове

Моторните спортове представляват надпревари с превозни средства по предварително зададени трасета и писти. В световен мащаб съществуват множество подобни състезания, като в тази статия ще представим най-интересните от тях, за да добиете представа за произхода им и това, което те предлагат на широката публика и милионите привърженици.

За да сме по-ясни, ще напишем, че рали надпреварите се състоят на стандартни пътища, а не на предварително подготвени трасета и писти.

Участващите автомобили изминават даден маршрут при равен старт, а победител е този, който има най-добро време сред участниците.

Пистовите шампионати, от сорта на Формула 1, имат други правила. При тях има предварително зададен пробег, който трябва да се изпълни. В зависимост от трасетата се извършват и съответните обиколки. Победители са състезателите, събрали най-голям брой точки през сезона.

Мотоциклетни състезания (известни също като мото състезания) представляват мотоциклетен спорт, включващ състезателни мотоциклети. Състезанията по мотоциклети могат да се разделят на две категории – пътни дисциплини (провеждани на асфалт) и оф-роуд. При състезанията с мотоциклети също се играе за време и на определени писти. В зависимост от надпреварата се определя броя на кръговете, в които мотоциклетистите трябва да участват. По-долу ще видите някои от топ събитията по мотоциклетизъм и важна информация за тях.


Кои са най-известните моторни спортове?

Формула 1Лого на Формула 1

Формула 1 е най-гледаното състезание за автомобили в Азия и Европа. В САЩ е второ по гледаемост след местните серии Наскар и Индикар.

Състезанията от Формула 1 се състоят на територията на 5 континента – Азия, Европа, Австралия, Южна и Северна Америка. Те представляват пистов шампионат. Той съществува под това наименование от 1950 год.

Състезанията се случват по различни писти в целия свят, тъй като пробегът трябва да бъде не по-малко от 320 километра. Според дължината на трасетата се извършват от четиридесет и четири обиколки на най-дългото до седемдесет и осем на най-късото. В шампионата се излъчва победител, като това става на базата на най-голям брой събрани точки през сезона. Присъждат се титли на пилотите, но също така и на конструкторите.

Състезателните автомобили са едноместни. Подготвени са за пробег от няколкостотин километра. Пробегът се извършва с висока скорост по писта. Те се наричат болиди. Управляват се от професионални пилоти. Тяхната скорост на някои писти стига до 340 km/h за правите части и около 180 km/h за завоите. Това е причината за Формула 1 най-важна да бъде сигурността на пилотите.

На заден план не трябва да се оставят и атракциита за огромния брой зрители. Големите промени около сигурността водят началото си от злополучния инцидент с Аертон Сена на първи май 1994 година. Болидите в днешно време трябва да отговарят на огромен брой високи изисквания за устойчивост и здравина.

НАСКАРНАСКАР, лого

Малцина знаят откъде идва състезанието НАСКАР, което преди да излезе на бял свят е било нелегално в САЩ. В началото на 20 век употребата на алкохол в Съединените щати е била строго забранена, а дилърите на алкохолни напитки са усъвършенствали автомобилите си, за да могат да избягат по-лесно на полицейските органи. За целта те са тествали колите си в надпревари по големите плажове на Дайтона. Тези луди препускания обаче са се харесали на много хора.

Бавно, но сигурно тези нелегални ралита се превръщат в горещ спорт с различни правила. Това се случва след Втората световна война и за пръв път се заговаря за легализиране на състезанията. Първото издание на НАСКАР се състои в далечната 1947 година, а зад събитието стои самият президент на Дайтона на име Бил Франсе. През годините това е едно от най-престижните събития по автомобилизъм в Америка и се ползва с добро име в спорта.

Гран При по мотоциклетизъмЛого на Гран При

Гран При по мотоциклетизъм (Grand Prix motorcycle racing – на английски) е първият мотоциклетен пистов шампионат. Поделя се в три отделни класа. Това деление е от сезон 1990 год. насам. Категориите са според кубиците – 125 куб. см, 250 куб. см и 500 куб. см. Световният шампионат за Гран При се утвърждава от спортното ръководство на Международната Федерация по мотоциклетизъм. Той е най-старият световен моторен шампионат. Своеобразното състезание се провежда в осемнадесет отделни кръга. Те се състоят в четиринадесет държави на четири различни континента. Мотоциклетистите произхождат общо от десет националности. Моторите са конструирани и поддържани от най-опитните инженери на няколко отделни производители – Ducati, Aprilia, Honda, Yamaha и Suziki.

Най-много световни титли към 2019 година е спечелил италианецът Джакомо Агостини. Те са 15 на брой. Испанецът Анхел Нието пък е на второ място с 13 световни титли. На трето място се подреждат няколко състезатели с еднакъв брой точки. Това са италианецът Валентино Роси, Майк Хейлууд, с произход Великобритания, и Карло Юбиали, който е италианец. Всички те имат по девет световни титли.

Рекордът за най-много световни титли, принадлежащ на Агостини, е вкатегорията 500 кубика и 350 кубика. Той е съответно с осем и със седем световни титли. Фил Рийд – британец и Макс Биаджи – италианец, са спечелили най-голям брой световни шампионати в клас 250 кубика с по четири световни титли. Нието пък е спечелил най-голям брой шампионати в 125-кубиковия и 50-кубиковия/80-кубиковия клас. Световните му титли съответно са осем и шест.

СпидуейЛого на Спидуей

Спидуей представлява мотоциклетен спорт. В него се състезават обикновено четирима, но понякога и шестима мотоциклетисти. Надпреварата е по овална писта. Посоката на движение е обратна на часовниковата стрелка. Моторите не разполагат със спирачки и са с една единствена скорост. Пистата е изградена от глинести шисти или от кал. Благодарение на така изградената повърхност, състезателите могат странично да се плъзгат с моторите при завиването. Това прави дисциплината особено интересна за наблюдаване. При правите участъци скоростта, която се развива, е до 110 километра. В завоите се случва плъзгане, което е подобно на дрифтинга, правен с автомобили.

Не са известни точни данни за произхода на спидуей. Съществуват обаче доказателства, че такъв тип състезания се практикува в Австралия и в САЩ около времето на Първата Световна Война. Спортът днес се радва на най-сериозен интерес в Централна и Северна Европа. Отново популярен, но в далеч по-малка степен, е в Австралия и Северна Америка.


Какви пазари за залог са налични?

В случай, че състезанията по моторни спортове предстоят, то можете да видите стандартната опция за залог на победител, където са изброени участниците със съответните коефициенти към тях. Това може би е най-популярният пазар за ралита и мотоциклетни надпревари. Разбира се, това не са единствените възможности за залог пред играчите, а има и още много интересни.

Имате възможност да правите специални залози, от сорта на един срещу друг. Така например, можете да сложите пари на това, че Люис Хамилтън ще вземе повече точки от Валтери Ботас на предстоящото издание на Формула 1 през 2019 година. В цитирания от нас случай коефициентът може да е по-нисък, но при съпоставки между други състезатели ставките не са никак лоши.

Съществуват опции за залог на по-добре време на даден играч в ралитата или мотоциклетните състезания. Пред вас се изписват възможните варианти и ставките за топ играчите в събитията.

Друг възможен маркет е дали даден пилот ще се класира в Топ 3. На мониторите или дисплеите на мобилните си устройства ще видите списък с кандидатите за призовите места, така че да можете да селектирате хората с най-големи шансове да достигнат до тях.

В самия развой на състезанията с коли и мотори пък можете да изберете играча с най-добро време в обиколките. Това е един от стандартните залози, които се предпочитат от повечето фенове на моторните спортове. Тук коефициентите също могат да бъдат добри, но имайте предвид, че невинаги фаворитите взимат максимума от шампионатите, в които участват.

Ясно е, че при моторните спортове няма чак толкова много опции, колкото можете да откриете при останалите видове спортни събития, но пък и тези, за които писахме, могат да ви донесат стабилни финансови постъпления, стига да имате разбирания и наблюдения върху игрите.


Съвети за успешни залози на моторни спортове

Моторните спортове са трудни за предвиждане, защото фаворитите невинаги печелят призовите места. Много често се появяват изненади в състезанията с автомобили или мотоциклети. Ето защо трябва да сте много внимателни, когато правите залози. В следващите редове ви предлагаме няколко съвета, които ще ви бъдат от полза при залаганията.

1. Използвайте надеждни източници за информация. В случай, че се готвите да заложите на победител в надпреварите или друг пазар, е нужно да проверите какво е състоянието на състезателите и какво може да се очаква от тях. За целта, трябва да следите внимателно спортните новини, където се правят коментари и анализи за моторните спортове. Всяко едно сведение ще ви бъде от помощ при залозите.

2. Друго помагало за залагане на моторни спортове е онлайн статистиката. Тя присъства в много от букмейкърските интернет платформи, така че можете да я разгледате. В нея ще видите резултати от минали събития, справка за участниците и отборите, както и много неща, които по всяка вероятност не знаете за избрания от вас спорт.

3. Преди да залагате опознайте състезанието и неговите правила. От изключително голяма важност е да се запознаете с пистата, продължителността на надпреварата, предишното представяне на участниците и мнението на специалистите (спортни журналисти, треньори, участници). По този начин шанса ви за печалба е по-голям.

4. Анализирайте коефициентите, тъй като те говорят най-добре за едно автомобилно или мотоциклетно състезание. По-ниските ставки дават преднина на фаворитите, а по-високите са за аутсайдерите. На база на информацията, която сте натрупали за даденото събитие, може да прецените дали участниците с по-висок коефициент могат да се борят за нещо повече. В този ред на мисли може да заложите на пазара Топ 3.

5. В случай, че имате добри наблюдения върху моторните спортове, можете да заложите и по-голяма сума. Ако обаче сте новак в тези залози, не е добра идея да инвестирате големи пари. Стартирайте залаганията ви с по-нисък бюджет и играйте с по-сигурни залози. Едва когато натрупате опит, може да си позволите по-високи залагания.


Мнението ни за залози на моторни спортове

Моторните спортове са харесвани в цял свят. Те имат много фенове и в България, както и редица интересни състезания. Залагайки на този вид спортове, трябва да имате изградена стратегия, която да ви свърши работа.

За да се случи това, може да вземете предвид посочените по-горе съвети, а и да дадете нещо от себе си. По този начин ще имате повече възможности за печалби. Състезанията винаги са били интересни и изпълнени с изненади, така че ако вашата прогноза не бъде подложен на анализ, има голяма вероятност да изгубите направения залог.

По-важното е да живеете с тези спортове, понеже при тях информацията е от съществено значение. Младите играчи, които тепърва се сблъскват с тези залози, трябва да забравят за пристрастията си и да гледат обективно на това, което се случва по световните писти. Да се надяваме, че и ние сме помогнали за това да спечелите от тези спортове и ви желаем успех.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.