Залози на ръгби – съвети за успех

Ръководство за залози на ръгби 

Легендата разказва за ученика Уилям Елис, който през 1823 година кръщава ръгбито на английски град Ръгби и на едноименното училище. По време на игра на футбол, младото момче взима топката в ръце и започва да тича с нея. Няма категорични доказателства дали тази история е вярна, но за сметка на това е популярна в различни точки на света.

Ръгби е един от най-натоварващите физически спортове. В международен план върхът на този спорт е състезанието за Световната купа по ръгби. Съществуват обаче и други турнири, които се оценяват високо. За всяка една важна ръгби лига или турнир, ще отворим дума по-късно в статията.

Немалко хора залагат на ръгби, така че ще обърнем внимание на най-добрите букмейкъри, видовете залози, техниките за залагане и всичко, което вълнува привържениците на този спорт.


Топ сайтове за залози на ръгби

4.8/5
Рейтинг
 • Реномиран Букмейкър
 • Сигурна платформа за игра
 • Разнообразни оферти
Нов Клиент
18+ | Важат срокове и условия | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Много бонуси, включително безплатни залози и free spins
 • Добър сайт с интуитивен дизайн
 • Множество спортни пазари
100% до 200лв. за спорт
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.9/5
Рейтинг
 • Cash out опция
 • Добри начални бонуси
 • Интересни казино предложения
550 лв. + 100 FS
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
4.0/5
Рейтинг
 • Отлични коефициенти
 • Сигурна платформа за игра
 • Реномиран букмейкър
Начален бонус до 400 лв.
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Има няколко лицензирани български сайта за спортни залози, които предлагат да сложите пари на ръгби мачове. За да останете доволни от букмейкърите, можете да разчитате на високи коефициенти и немалко оферти за залог. Така наречените пазари ви предлагат солидни ставки, за които ще отворим дума по-късно. Нека видим кои са топ сайтовете за ръгби залози.

На първо време насочваме вниманието ви върху сайта на Efbet, където са включени най-известните състезания по ръгби в световен мащаб. Пазарите са разнообразни, а коефициентите ще впечатлят всеки фен на този спорт. Ако имате наблюдения върху тази игра, можете да изкарате нелоши пари от залаганията, като използвате една или повече от дадените опции.

На второ място поставяме ръгби събитията в Bwin, тъй като там залагате в Rugby League и Rugby Union разделите, с високи ставки и десетки маркети. Много от почитателите на този популярен спорт избират едноименния сайт, тъй като той им предоставя изобилие от възможности за залози на ръгби. Но, нека оставим на вас да се уверите в написаното тук.

Ръгбито присъства и в онлайн платформата на Winbet, която също позволява на играчите да залагат на разнообразни събития с отлични коефициенти. Букмейкърът иска да бъде конкурентен и за това е вложил старание за включването на различни турнири, отбори и пазари за ръгби надпревари. Това е още едно място, което може да имате предвид за залаганията ви, ако сте фенове на тази игра и търсите алтернативен уебсайт за залози.

На Ръгби лига, състезания в Англия, Нова Зеландия, Австралия, Южна Америка и други турнири можете да залагате и в платформата на Betano. Това е още един забележителен сайт, в който ръгбито взима добри позиции.

Отлични оферти за залагане на ръгби се намират и в руския сайт 1xBet, който все още предоставя възможност за регистрация на български играчи. Там ще откриете конкурентни коефициенти, които могат да ви бъдат от помощ, ако търсите арбитражни залози. В добавка към написаното до момента прибавяме и десетките любопитни пазари за залагания.


Информация за ръгбито и основни правила

Целта на играта е да отбележите повече точки от вашите опоненти в рамките на 80 минути, колкото трае един мач в този спорт. Екипът с по-голям брой точки накрая се обявява за победител. Игрите могат да приключат и с равенство.

Отборът, който владее топката, трябва да я придвижва напред по полето. Топката никога не може да бъде прехвърлена напред, но играчите могат да тичат напред с топката. Противникът трябва да спре атакуващия отбор, като се опитва да задържи топката.

Правила за ръгби

Правила на ръгби 

Играта е разделена на две 40-минутни половини с 10-минутен период за почивка между тях. Играта приключва точно за 80 минути, без продължения. Всеки отбор може да започне с 15 играчи и до 7 резерви. Играчите, които са напуснали полето, могат да се върнат само ако са без сериозна травма.

Полето трябва да бъде дълго приблизително 100 метра и широко 70 метра с минимум 10 метра мъртва зона за гол. Вратата с H-образна форма трябва да бъде широка 6 метра, без ограничения за височината. Има център на игрището, откъдето започва играта, след като е отбелязан гол, след наказание или пауза.

В играта трябва да има един главен и двама странични съдии. Работата на съдиите е да отчитат времето, да вземат решения по време на играта и да поддържат реда на полето. Играта спира, ако играч е фаулиран, ако топката излезе извън полето или е отбелязан гол. Сблъсъкът между противниците не може да бъде над височината на рамото, защото това би накарало съдията да присъди фал.

Играчи

Всеки отбор по ръгби главно се състои от 15 играчи. 8 от тях са в предни позиции и 7 – в задни. Все пак има разновидности, които включват само 13 или 7 играчи от всеки тим. Теренът е разделен на три части; една основна зона за игра, която не трябва да надвишава 100 метра и две мъртви зони за гол, които могат да варират от 10 до 20 m. Ширината трябва да бъде равна на 70 метра. Стълбовете на вратата са във форма „H“ и са на разстояние от 5 до 6 метра, без ограничения относно височината.

Спечелване на играта

За да спечели играта, един отбор трябва да вкара повече точки от опонента си в рамките на 80 минути. Точките могат да бъдат отбелязвани по няколко различни метода. При спорни ситуации двата отбора се състезават, за да спечелят топката.

Една успешна реализация на гол се случва само когато играчът успее да вкара топката през горната част на вратата. Ако играчът, който напада, не успее, топката все още продължава да е в игра, докато не пресече една от границите на игралните полета.

Атакуващите играчи трябва да останат зад топката, докато са активни или в противен случай рискуват да бъдат обвинени в засада. Играчите, които не се намесват в играта, могат да бъдат пред топката, но трябва да се върнат зад нея, преди да се намесят отново в играта.

Любопитно за ръгби топка

Ако не сте виждали ръгби топка, то тя е в овална форма и е дълга 30 сантиметра. Ръгби топката може да бъде направена от изкуствена материя, но в повечето случаи се прави от кожа. Ръгби топките се правят специално за този спорт и са съобразени с общоприетите правила за размерите и формата. Това е уникална топка, която не може да променя външния си вид.


Видове залози на ръгби

В ръгби мачовете можете да правите стандартен залог за победа на домакина, равен резултат или победа на госта (1, Х ,2). Това обаче не е единственият пазар, на който можете да залагате. Много от букмейкърите предлагат разнообразни опции, с които ще ви запознаем в следващите няколко реда. По-важното е, че всеки един маркет крие своята сложност и специфичност, така че трябва да бъдете внимателни, когато слагате пари на избраното от вас спортно събитие.

Една от популярните опции е хендикап за мач, при който аутсайдерите (по-слабите отбори) получават известна преднина от точки. Тази преднина се добавя към общия резултат, и ако залогът ви излезе, печелите сумата пресметната по актуалния коефициент. Много хора използват различни стратегии за залагане на хендикап, с които печелят немалки суми пари.

Имате възможност да изберете победител в редовното време или победител в целия турнир. Това също е известна опция, която се ползва от мнозина привърженици на ръгби залаганията.

В някои интернет платформи ще срещнете възможност за залог на двоен шанс. Този вид пазар е познат от футбола, където прогнозирате два знака. За да дадем по-ясен пример, ще напишем, че можете да заложите със знаци 1Х или 2Х, така че да повишите шансовете си за краен успех.

Имате и опцията печеливша разлика, при която е нужно да отгатнете какъв ще бъде броят точки, който разделя двата отбора в завършващата фаза. Обикновено този пазар крие голяма сложност, тъй като се налага да познавате много добре играта, за да направите прецизно предвиждане. Въпреки всичко, ако се справите, ще получите немалка парична награда.

Има и много други ръгби пазари за печеливши отбори в различните състезания от Европа и други точки на света. Разгледайте офертите на представените букмейкъри и със сигурност ще срещнете истинско изобилие от предложения, с чиято помощ да печелите от този спорт.


Кои са най-известните шампионати?

Световната купа по ръгбиСветовна купа по ръгбиКогато става дума за ръгби, съществуват няколко основни международни състезания. Всички те са известни, но все пак може би най-популярното от тях е Световната купа по ръгби. Първенството се провежда периодично – на всеки четири години. Това е най-голямото международно състезание за този вид спорт.

Организира се от Международния Ръгби Футбол Борд. За пръв път е проведен през 1987 г. Световната купа по ръгби представлява мъжки турнир по ръгби. Състезанието е между водещи международни отбори. Първите домакини на турнира са Нова Зеландия и Австралия.

Победителите получават купата на Webb Ellis, която е наречена на името на Уилям Уеб Елис. Той е ученик в Ръгби училище, който според популярна легенда измисля играта ръгби, като взема топката по време на футболен мач. Трофеят до момента е печелен само от четири страни, като някои са печелили по повече от един път. Това са Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка и Англия. Нова Зеландия са били шампиони най-много пъти, като към настоящия момент, след турнира от 2015, купата отново им принадлежи.

От 1999 г. насам в турнира участват двадесет отбора. Япония е домакин на Световното първенство по ръгби за 2019 г., а Франция ще бъде домакин през 2023 година.

Турнир на шестте нации

Турнир на шестте нацииТози турнир се провежда всяка година. Стартира в началото на месец февруари.

Участие в него вземат шестте най-силни отбори в Европа – Англия, Ирландия, Италия, Франция, Уелс, Шотландия. Играе се на принципа „всеки срещу всеки“, като домакинството се редува през една година.

Шотландия е последният отбор, който печели трофея на петте нации – предшественик на настоящия турнир. На следващата година се присъединява и Италия и така шампионата се превръща в турнир на шестте нации.

Англия печели първото издание на съвременния турнир. Франция пък спечели първия си шампионат от професионалната ера през 2002 г. без загуба във всичките си пет мача.

Турнир на трите нации Ръгби Турнир на трите нации

Турнирът се състои ежегодно в средата на юли. Състезанията продължават до средата на септември. В него участие вземат Нова Зеландия, Република Южна Африка и Австралия.

Това е вторият най-престижен турнир по ръгби, който грабва вниманието на множеството фенове на този спорт. Повечето букмейкъри предлагат да залагате на това събитие в сайтовете си.

Европейска купа по ръгби Европейска купа по ръгби

Европейската купа по ръгби представлява Европейско клубно първенство. То е известно и като Heineken Cup.

Провежда се ежегодно и в него участват най-добрите европейски отбори.


Съвети за успешни залози на ръгби

Не са много българските играчи, които залагат на ръгби, но за тези, които имат такива намерения, ще предоставим няколко практични съвета, с чиято помощ да се приближат до печалбите. Разбира се, за да изпълните следващите ни напътствия, трябва да имате представа от правилата на ръгбито и спецификата на всеки мач. А ето и какво можем да ви предложим:

1. Ако ръгбито е ваш любим спорт и искате да залагате на него, то можете да изпробвате шанса си на повече от един пазар. Така например, освен за победител или равен мач, можете да опитате да отгатнете печелившата разлика, като при печалба ще хванете наистина добър коефициент и съответно ще спечелите повече пари от залозите ви.

2. За да печелите от залози на ръгби, трябва да сте добре информирани за тази игра. Ето защо ви препоръчваме да се запознаете с всяка една лига и участниците в нея. В интернет пространството съществуват сайтове за статистически данни, в които ще научите повече за отбори, състезатели, рекорди и всичко най-важно за ръгбито.

3. В някои букмейкърски сайтове ви се предлага варианта да заложите не само на победител в турнир, а и за аутсайдер, който ще отпадне от надпреварата. Това също може да ви донесе стабилен коефициент, така че не се колебайте да опитате и този подход. По всяка вероятност ще ви бъде по-лесно да прецените кои са отборите с по-ниски шансове, отколкото кой ще бъде на първото място в конкретната надпревара.

4. В случай, че търсите по-високи коефициенти за ръгби мачове, то не се колебайте да прегледате възможностите в клубните турнири. Имайте предвид, че там ставките са по-добри заради равностойните отбори, за разлика от международните състезания, където има видна разлика между класата на конкуриращите се национални тимове.

5. Тези от вас, които имат наблюдение върху отделните играчи, могат да потърсят предложения за залози на голмайстор. Много често тези оферти идват с високи ставки, така че имате възможност да спечелите голяма сума, дори с минимален залог.


Мнението ни за залози на ръгби

Както стана ясно от написаното по-горе, залозите на ръгби не са чак толкова известни в България. Това не пречи да има фенове на играта, които не пропускат да заложат някой лев на известните турнири при някой от лицензираните букмейкъри у нас. За да залагате на ръгби, е нужно да имате лично впечатление от играта и да познавате кандидатите за призови места.

Ако залагате на национални отбори, ще имате по-голям шанс за печалби, тъй като при различните нации има изявени фаворити и аутсайдери.

Другият вариант е да сте добре запознати с клубните надпревари, където може да се доберете до сериозните коефициенти.

В нашата статия ви запознахме с най-важните и интересни неща около ръгбито, за да придобиете по-голяма представа от това какво представлява този спорт. Надяваме се, че четивото ви е било интересно и полезно, защото това беше нашата главна цел.

Ели Мартинова
Експерт залози
Сертифициран Експерт
Ели Мартинова
Ели се занимава с писане, оформяне и публикуване на ревюта на български, английски и немски. Има опит в журналистиката и любимото ѝ занимание е писането. Има голям опит в работата с букмейкъри.