Петър Борисов

Отговорност, помощ и проблеми със залагането

Видяно 85 пъти
проблеми с хазартната зависимост

Залагането като хазартна дейност крие не малки рискове. Разбира се, то носи удоволствие, понякога и печалба, но може да доведе и до доста сериозни и неприятни последици. Затова е важно да имаме нужния самоконтрол, отговорност и разумен подход, когато предприемаме осъществяването на какъвто и да е вид залагане или хазартна дейност. Някои букмейкъри, сред които и Efbet, предлагат помощ и различни съвети, при наличието на хазартни проблеми. Тази статия е насочена именно към това и в нея ще откриете важни отговори и факти, с които може сами да си помогнете или да установите имате ли проблем с хазарта.

Kакво означава да залагате разумно?

Убедени сме, че разумното залагане е единственият начин за правенето на залози. За някои хора хазартът може да има опасни последствия и негативно влияние. Друг от популярните букмейкъри, в лицето на 1Xbet, също се придъжра към разумното залагане. В следващите редове може да видите популярни съвети за разумно залагане.

 • Не гледайте на хазарта като източник на приходи, а като средство за забавление.
 • Залагайте само толкова, колкото може да си позволите да загубите.
 • Никога не преследвайте загубите и се придържайте към разумното залагане.
 • Обръщайте внимание и следене на времето, което прекарвате в игра.
 • Имайте и други занимания, освен залагането. Ако то е единственият ви начин за развлечение, тогава се замислете дали действително още се забавлявате с него.
 • Добре е и да се взима по-често почивка от залагането. При продължително залагане се губи представа за времето, което води и до загуба на перспектива.
 • Когато сте депресирани и разстроени не прибягвайте до хазарт. Това повлиява върху решенията ви, а същото се отнася и при въздействието на алкохол.
 • Следете вашият баланс и пари. Мислете за средствата си за залози и наблюдавайте вашата онлайн активност.
 • Ако някога почувствате нужда от разговор или споделяне на проблем с хазарта, то винаги може да потърсите помощ.
Проблемно залагане

За проблемно залагане може да става дума, когато залагането прекъсва, нарушава и влияе до голяма степен върху вашите лични, семейни и развлекателни дейности. Човек, който има проблем с хазарта, е човек, който губи и/или е загубил повече пари и време в залози, отколкото може да си позволи. Отделът за работа с клиенти на Winbet е също в готовност да съдейства при наличието на проблем. Вижте най-често срещаните сигнали при проблемно залагане:


Предупреждения за проблем с хазарта

знаци за проблеми със залозите
 • Постоянно мислите и говорите за хазарт;
 • Лъжете за хазарта и го прикривате от другите;
 • Преследвате загуби и правите залози, за да се справите с финансови затруднения;
 • Не спирате да залагате, докато не останете на нула;
 • Вземате пари на заем, кредити, не си плащате сметките и продавате различни вещи, за да имате средства за залози;
 • Не обръщате внимание на личните си нужди, семейство, работа и други задължения;
 • Изнервени сте, чувствате се раздразнителни и депресирани, притеснени и виновни.

Запазване на самоконтрол и осъзнаване на проблема

Доста букмейкъри, измежду които и Бет365, предлагат различни опции за ограничаване на вашите залози, ако се притеснявате или осъзнавате, че може би имате проблем с хазарта. Сред най-популярните са:

 • Депозитен лимит – има не малко клиенти, които налагат лимит на своите депозити с цел контролиране на залаганията си. Обикновено лимити могат да се поставят за периоди от 24 часа, една седмица или един месец. Могат да се променят по всяко време, а тяхната промяна влиза в сила незабавно. В повечето случаи, ако искате да увеличите своя лимит, се изчаква до 24 часа, през които букмейкъра обработва вашето искане.
 • Съобщения за активност – някои букмейкъри предлагат и известия за активност и прекарано време на техния сайт. Сами може да нагласята настройките на тези съобщения, които обикновено изскачат като прозорец през определен период от време, в който не сте излизали от сметката си. Това се прави с цел напомняне и самоосъзнаване за изразходваното време.
 • Временно спиране – В този случай винаги може да си дадете временна почивка от залаганията за определен период от време. След като го направите няма да може да залагате и да използвате сметката си, но ще имате възможност да изтеглите своя баланс, ако имате такъв.

 • Закриване и самоизключване – В случай, че прецените, че имате проблем или вероятност за такъв с хазарта, може да обмислите и варианта да се самоизключите или дори да закриете своята сметка. Това може да се направи и временно, но за по-дълги периоди, които по принцип варират между 6 месеца и 5 години.

Обичайни въпроси за осъзнаването на проблем с хазарта

осъзнаване на проблема

Пробвайте да си задатете следните въпроси и разберете дали имате проблем с хазарта:

 1. Залагате ли и последните си пари, дори тези за едно кафе?
 2. Залагате ли, за да се отървете от нещастен и скучен живот?
 3. Когато залагате и средствата ви привършат, чувствате ли се отчаяни и депресирани, имате ли глад и чувство да залагате отново?
 4. Лъгали ли сте някога, с цел да прикриете времето и сумата, които сте пропилели и прекарали в залагания?
 5. Загубихте ли интерес към вашето семейство и приятели, останалите си хобита и интереси заради залаганията?
 6. След като сте претърпели загуба, имате ли чувството, че трябва възможно най-скоро да опитате да си възвърнете загубите?
 7. Разочарованието, споровете и безсилието подтикват ли ви към хазарт и залагане?
 8. Чувствате ли се депресиран или дори да ви е минавало мисъл за самоубийство заради залагания?

В случай, че сте отговорил с „Да“ на поне един от въпросите, вероятно имате проблем със залаганията. Тогава може да обсъдите положението си и останалите въпроси със специалист, да потърсите помощ с отдела за връзка с клиенти на букмейкъра или да се свържете със специална организация, която се занимава именно с хора с проблеми в хазарта и залагането.


Организации за помощ

Както вече споменахме, има различни организации, които денонощно са на разположение, в случай, че имате проблем с хазарта. Ето и може би трите най-популярни от тях:

 • Gambling Therapy – Организация, базирана в Англия. Нейният уебсайт е gamblingtherapy.org, в който има и меню на български език. Тази организация се отличава и с това, че има безплатно изтегляеми приложения за Android и iOS.
 • GamCare – друга известна организация, която е базирана в Лондон, Англия. Повече за нея може да научите с посещение на gamcare.org.uk. Денонощният телефон за помощ на компанията е 0845 6000 133.
 • Gamblers Anonymous – организацията предлага лично и конфиденциално съдействие и помощ на лица с проблеми в хазарта. Тя е с адрес в Лос Анджелис, САЩ. На gamblersanonymous.org ще намерите повече информация и денонощен нейн телефон, на който винаги ще намерите сътрудник, с който може да поговорите.

Заключение

Безспорно хазартът и залаганията могат да ни донесат много положителни емоции, а дори и печалби. Загубите обаче също не са за пренебрегване, особено когато нещата започнат да излизат извън контрол. Затова е хубаво да се запознаем и с хазартната зависимост – симптоми, причини и лечение, проблеми и ситуации, които отключват зависимостта и пристрастяването до крайна степен към залозите. Преди всичко е добре и да разберем какво целим със залаганията – удоволствие, печалба, развлечение, убиване на време и т.н. Каквото и да е то, винаги трябва да имаме усет и самоконтрол над ситуацията. При някакви съмнения, винаги можем да си зададем някои от въпросите в статията или да потърсим помощ от своя букмейкър и организациите, създадени с цел да помагат на хората при проблеми със залаганията.

Петър Борисов
Типстър
Петър Борисов
Петър е един от хората, занимаващи се с прогнозите, анализите и ревютата в сайта. Негова заслуга са и голяма част от новините, както и стратегиите и ръководствата.
Коментирай