Видове коефициенти и изчисляване

Запитвали ли сте се някога, каква е същността на даден коефициент, какво показва той? Как се образува? В тази статия ще разгледаме именно същността и видовете коефициенти. Но нека да започнем с кратко въведение по темата.

видове коефицнети и изчисляване

Всички знаем какво е шанс, но как се измерва той?

Извън хазарта, обикновено шансът се измерва в проценти. Например, ако хвърлим монета шансът да се падне ези е 50%, тура – също 50%. Имаме два възможни крайни случая, чиито общ шанс е 100%. Запомнете, че сборът на всички възможни крайни случаи (изразени в проценти), за всяко събитие е равен на 100%!

Коефициентите представляват отражение на шанса или възможността за определен резултат на дадено събитие! При всяко събитие, всеки изход има определен шанс да се случи. Коефициентите са интерпретация на тези шансове, т.е. букмейкърите формират коефициенти, чрез които определят шансовете за резултат на дадено събитие.

Пример:
Да предположим, че имаме събитието Челси – Норич. Букмейкърът определя шанса за победа на Челси на 75%, шанса за победа на Норич – 5% и следователно шанса мачът да завърши наравно – 20%. (Сборът от всички шансове е равен на 100%)

Така определените шансове биха имали следните коефициенти:
  • Челси да спечели мача – 1.33
  • Норич да спечели мача – 20
  • Срещата да завърши наравно – 5

Чрез подобни методи букмейкърите Ви предоставят множество пазари с различни коефициенти и възможности за залог.

След като се запознахме с начина на формиране на коефициентите, нека разгледаме колко вида биват те и как да ги разбираме. Понеже букмейкърите не използват проценти за да изразят шансовете за изход на дадено събитие, има няколко вида коефициенти, чрез които те го правят.

Коефициентите биват три вида – десетични, дробни и американски. Нека започнем с най-известните у нас десетични коефициенти.


Десетични коефициенти

Десетичните коефициенти са използват основно в Европа и поради тази причина са познати още като Европейски коефициенти. За да пресметнем шанс в десетичен коефициент, просто разделяме 100 на шанса изразен в проценти. Или формулата ще изглежда така:

% = коефициент
Ако смятате, че даден отбор има 20% шанс за победа, тогава имаме 100/20 = 5, т.е. коефициентът, на който можем да заложим е 5.

Пример:
Да предположим, че сте заложили на събитие, което има десетичен коефициент 4.0. Ако вашата прогноза е успешна, за всеки лев, който сте заложили, ще получите 4 лева като печалба. Ако сте заложили 5 лева на този коефициент, следователно печелите 20лв. Както виждате вашият залог е включен в коефициента.
Десетичният залог умножен по вашият залог показва печалбата ви. Коефициентите показват колко пъти букмейкърът плаща за всяка заложена от вас единица сума.


Дробни коефициенти

Следващият вид коефициенти са така наречените дробни коефициенти. Те са традиционни и често използвани във Великобритания.

Отново ще използване примера с шанс за победа равен на 20%. При дробните коефициенти този шанс ще бъде изразен като 4/1. Този коефициент показва, че за всеки път, в който печелите, след това 4 пъти ще загубите. Това е същото, като да кажем, че имаме 20% шанс за печалба и следователно 80% шанс за загуба.

Пример:
Да кажем, че залагате на събитие с дробен коефициент 5/1. Ако вашият залог е печеливш, за всеки заложен лев ще спечелите 5лв. и ще получите вашият заложен лев обратно, което ще рече, че общата сума е 6лв. Ако заложите 5 лева на дробен коефициент 5/1, вашата печалба се равнява на 25лв. плюс заложените 5 лева, което прави обща печалба от 30лв.

Дробните коефициенти умножени по вашият залог показват печалбите ви. Коефициентите показват колко единици печелите по отношение на спечелването за единица залог.


Американски коефициенти

Ако имате желание да залагате на американски спортове определено трябва да разбирате Американските коефициенти. Американските коефициенти се срещат също така и като линии или парични линии.

Ако Американски коефициенти са индикирани (посочени) със знака + тогава те показват сумата, която бихте спечелили за 100 залога. Ако има знак – тогава коефициентите показват, колко е нужно да заложите за да спечелите 100.

Пример:
Ако залагаме на събитие с десетичен коефициент 5.0 или дробен коефициент 4/1, Американският коефициент ще бъде +400. Ако залагате на десетичен коефициент 1.5, респективно дробен коефициент ½, следователно Американският коефициент ще бъде -200. Разберете, как да залагаме на футболни срещи.

Американските коефициенти могат да бъдат разделени на позитивни и негативни. Негативните коефициенти показват колко голям залог е нужен за да се спечелят 100 единици. Позитивните коефициенти показват колко големи са печалбите ви ако заложите 100 единици.

В букмейкърските компании, обикновено ще имате възможността да избирате с какъв тип коефициенти да виждате възможните изходи на различните събития, но да познавате и трите вида коефициенти и да ги разбирате ви прави един по-достоен играч.

Все пак, ако изпитвате трудности с някой от видовете коефициенти, можете да потърсите онлайн конвертор, чрез който да видите как би изглеждал примерно Американски коефициент като десетичен или дробен.


Как да изчислите печалбите си с различните видове коефициенти?

Коефициентите за залаганията биват различни видове, в зависимост от това, в коя част на света живеете, предпочитанията за използването им варират. (За стратегиите при спортните залагания може да прочетете нашата статия.) Двата основни вида коефициенти са Десетичен и Американски, но каква е разликата между тях и как да изчислите печалбите си, когато използвате различни видове коефициенти. Прочетете следния текст, за да разберете.

Преди да се заровим в примери върху това, как да изчислим възвращаемостта представена в различните видове коефициенти, е важно да се отбележи, че независимо от това, кои коефициенти споменаваме да се използват, потенциалната печалба е същата, просто начина на представянето и е различен.

 

Десетичен коефициент:

Десетичните коефициенти преимуществено са използвани в континентална Европа, Австралия и Канада. Формата на този коефициент е проста цифрова презентация на очакваната печалба от залога, която включва и сумата на залога. Потенциалната възвращаемост от десетичните коефициенти е много лесна за изчисление, като просто умножавате сумата, която искате да заложите по десетичния коефициент, който се предлага – просто запомнете, че възвращаемостта включва и вашия залог.

Ето и пример за десетичен коефициент 1X2 футболен залог:

десетични коефициенти пресмятане

Използвайки горния пример за десетичен коефициент, ако заложите 100лв. на Виляреал потенциалната възвращаемост би била 188.50лв.

Коефициент Х залог = 1.865 X 100лв. = 188.50лв.
Като това включва вашите 100лв., които сте дали за залога, потенциално чистата ви печалба е 88.50лв.
Ако заложите пък 100лв. на Севиля потенциалната възвращаемост ще бъде 485лв.
4.720 x 100лв. = 485лв. (385лв. печалба, плюс вашите 100лв. за направата на залог)

 

Изчисляване на печалби с Американски коефициент:

Американският коефициент съвсем не изненадващо е предпочитаният вид коефициент в Америка. Коефициентите могат да започват с положителен или отрицателен знак, като -110, или +120. Отрицателната цифра обозначава, какво трябва да заложите, за да изкарате 100лв. печалба ( или еквивалент на избраната от вас валута) , а положителната цифра обозначава, колко печалба може да изкарате ако заложите 100лв.
печалба от американски коефициентиАко заложите 110лв. на отбора с Американски коефициент от -110 и те спечелят, вие ще изкарате 100лв. печалба (плюс вашите 110лв., които сте дали за залог). Ако заложите 100лв. на отбора с коефициент +120, и те спечелят, това ще ви донесе 120лв. печалба (плюс вашите 100лв., които сте дали за залог).
Когато използвате коефициент Американски тип, базовия победител в мача, на пазара за залози е известен като парична линия.

Изчисляване на коефициент – Позитивна парична линия:Коефициенти x (залог/100)

Изчисляване на коефициент – Отрицателна парична линия: (100/коефициенти) x залог)


Пример за Парична линия:

парична линия

Вие не трябва да залагате пари, които са еквивалентни на цифрата на паричната линия. Може да заложите повече, или по-малко, с възвращаемостта от избрания от вас залог. Използвайки горния пример, можете да заложите 10.80лв. на Надал при коефициент на отрицателна парична линия -108 и потенциалната ви печалба ще бъде 10лв., тоест (100/Коефициент на Негативна парична линия)* залог, който е (100/108)* 10.80.

Използвайки същия пример за положителни коефициенти, може да заложите 50лв. на Роже Федерер при коефициент на положителна парична линия +102 и потенциалната ви печалба да е 51лв., тоест Коефициента на положителна парична линия * ( залога/100), който е 102 * (50/100).

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.