Първи стъпки в залозите на бокс

Боксът е един от най-обичаните спортове в световен мащаб, в чийто основи стои юмручният бой. Може би не много от вас знаят, че според историческите справки той е съществувал още 3000 г. пр. Хр., а от 688 г. пр. н. е. влиза в списъка на олимпийските дисциплини в Древна Гърция. Този спорт е предпочитан и от редица фенове на спортните прогнози. Ако за вас той е сравнително непознат, ще бъде добре да прочетете нашето ръководство по темата.

залози на бокс

Важни правила в бокса

Със сигурност повечето от вас са попадали на боксов сблъсък по телевизията. Няма как да не сте следили поне веднъж игрите на родни легенди като Константин Семерджиев, Явор Маринчев, Александър Пацов, Кубрат и Тервел Пулеви. Знаете ли обаче какви са правилата на играта? Информирани ли сте, че боксът вече попада във фокуса и на по-новите букмейкъри като Сезам и дори при тях може да откриете страхотни опции за игра? Чувствате ли се достатъчно уверени, за да поставите залога си на боксов двубой? Ако отговорът е „не“, ние ще ви помогнем.


Правила на играта

Регламентът на боксовите срещи зависи от няколко фактора. От значение е в рамките на коя федерация се провежда сблъсъкът, дали става въпрос за професионални играчи или за аматьори, както и в коя категория са спортистите. Даден мач може да се състои от три, девет или 12 рунда. Претендентите се изправят един срещу друг, за да премерят сили, като си разменят удари, съответстващи на общия боксов правилник. Някои по интересни моменти от него са:

 • Забранени са ударите под кръста, задържането, скубането, ритането, блъскането, хапането и плюенето.
 • Състезателите нямат право да нанасят удари с глава, рамо или лакът.
 • Ударите се осъществяват само с ръкавица, свита в юмрук. Забранени са плесниците и ударите с отворена длан.
 • Не са разрешени удари в гърба и тила на опонента.
 • Забранено е да задържиш противника и да го удряш едновременно.
 • Ако един от опонентите падне на земята, на противника не е разрешено да му нанася удари, докато е повален.

Има няколко начина за постигане на победа. Първият и най-разпространен е с предимство в броя точки, които се печелят чрез нанесените по време на мача удари. Вторият и доста по-зрелищен начин да се вземе боксов мач е като се нокаутира противника. Друг вариант за победа е след съдийска дисквалификация на единия от претендентите. Има и случаи, в които реферът отсъжда технически нокаут. Това става, когато и двамата състезатели са все още на крака, но съдията е счел, че на единия от тях е нанесен сериозен и застрашаващ живота удар. В редки случаи сблъсъкът може да бъде прекъснат и от един от двата треньорски щаба поради опасение от тежки контузии за някой от играчите.


Точкова система и оценяване

В боксовите мачове обикновено взимат участие трима съдии. Те следят за спазването на правилата и за представянето на състезателите. В края на всеки рунд играчите се оценяват с максимум 10 точки. Ако единият от двамата е имал отчетлив превес, без да нарушава регламента, той получава пълния набор от точки, а опонентът му автоматично взима 9 т. В края на мача реферският екип пресмята всички отсъдени точки и боксьорът, получил по-голям брой, печели. В хода на играта спортистите могат да губят точки, ако фаулират опонента си, не спазват съдийските отсъждания или получат нокдаун от противника.


По-важни термини

Ако сте решили да залагате на бокс, няма да е зле да се запознаете и с по-важните термини от играта.

 • Ъперкът – удар, нанесен от близко разстояние в брадичката на противника. Използва се и за атаки по слънчевия сплит на опонента.
 • Нокдаун – ефективен удар, след който противникът се изправя в продължение на максимум 10 секунди.
 • Нокаут – удар срещу опонента, след който той не може да стане в рамките на 10 секунди.
 • Прав удар или cross е мощен удар, който се нанася по мислена права линия към лицето на противника.
 • Техническо равенство е случай, при който реферите прекратяват двубоя преди края на пети рунд, защото на един от играчите е нанесена тежка контузия чрез удар, противоречащ на правилника.

Боксови пазари

Вече отбелязахме, че боксът е сред предпочитаните спортове за залагания. Ето защо не е чудно, че букмейкърите се стараят да предложат атрактивни опции за залог в тази сфера. Ако разгледате повече сайтове, ще забележите, че някои от тях предлагат специфични възможности. Съветваме ви да разгледате всички и да откриете любимото си място за игра. Все пак ви предлагаме справка за основните боксови пазари, които ще откриете при повечето букмейкъри:

 • Краен победител
 • Точен метод на победа
 • Залози по рунд или група рундове
 • Общ брой рундове
 • Ще се изиграят ли всички рундове

Някои компании предлагат и по-специфични теми за прогноза, но за тях ще трябва да се запознаете подробно и отговорно с биографията и способностите на противниците. Хубавото е, че в повечето сайтове ще откриете основните пет пазара, така че ще имате достатъчно възможности да изпробвате знанията и късмета си.

Друга любопитна възможност е да залагате на живо на боксови сблъсъци. Това ще ви даде шанс да се потопите изцяло в динамиката на играта, а много често ще ви предложи изгодни и изненадващи коефициенти. Live прогнози ще откриете при редица букмейкъри, особено когато става въпрос за зрелищен и чакан сблъсък от света на професионалния бокс.


Ценни съвети преди да заложите

боксов мач

Преди да поставите своята прогноза, би било добре да обърнете внимание на няколко важни неща. На първо място ви съветваме да се запознаете подробно с правилата на играта. Ако попрището е ново за вас, отделете нужното време, за да проучите регламента. Друга чудесна идея е да се възползвате от силата на интернет. В онлайн пространството без особени усилия ще намерите архив от легендарни боксови сблъсъци. Те ще ви помогнат да добиете реална представа от принципите и техниките на игра.

Следващата стъпка е да подберете любим букмейкър, при който да играете. Разгледайте опциите за прогноза, които сайтовете предлагат и решете според интересите си. Не забравяйте да вземете под внимание и коефициентите при различните компании.

Съществен момент от подготовката на залога ви е да изберете конкретен двубой. След това прегледайте внимателно досегашното представяне и характеристиките на двамата боксьори. Прекрасен начин за това ще откриете в статистическия раздел на повечето букмейкъри. Тези данни ще са ви от полза, за да прецените правилно ситуацията. Добра идея е и да прегледате новините около личния живот на боксьорите. Всъщност, това е от голямо значение при всеки индивидуален спорт, защото психическото състояние на съперниците има важна роля за развитието на срещите.

Последният ни съвет е за онези от вас, които тепърва прохождат в боксовите залози. Според нас е по-добре на първо време да съсредоточите предположенията си около основните пазари, а най-добре би било да играете единствено за краен резултат от мача. Това ще ви позволи да натрупате опит и усет за боксовите срещи. След това ще може да разгърнете потенциала си и да реализирате успехи на повече пазари, както и залагайки на живо.


Финални думи

Ако сте стигнали дотук, вече сте запознати с основните принципи на бокса. Преди всичко този спорт е достоен за уважение, защото има сериозна история и е красив за гледане. Всеки може да намери нещо за себе си. Любителите на грубата игра, например, ще открият зрелищни мачове в тежка категория. Ако пък предпочитате пъргавите и динамични двубои, може да се ориентирате към сблъсъците между по-леки съперници. При всички положения играта ще ви донесе удоволствие, а ако прецените правилно прогнозата си, може да реализирате и чудесни печалби.

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.