Стратегия за залози на тенис – основните правила и заблуди при анализа на статистиката

Залозите на тенис в букмейкърите изискват специален подход. За разлика от футбола и баскетбола, където е важна отборната игра, тенисистите представят сами себе си и само от тях зависи изхода на мача. Затова „правилата на играта“ тук са други.

Но не всичко е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Най – важното – да се проучи внимателно статистиката преди срещата.

стратегия за залози на тенис мачове

За да бъде правилна тенис прогнозата Ви, не забравяйте някои правила и ги следвайте:


При залозите на тенис – най-важна е статистиката

В рамките на индивидуалния подход при залаганията на тенис, трябва да се вземат предвид следния набор от параметри:

 1. Позицията в официалното класиране
  Впрочем, дори и разликата в класирането не винаги еднозначно определя победителя в мача. Например, при мъжете, освен общоприетите лидери, могат да се подчертаят още и няколко десетки престижни спортисти, които могат сериозно да опънат нервите на своите опоненти. При жените обаче в първата десетка, сериозната разлика в позициите много често дава солидна разлика в играта.
 2. Физическата форма на тенисистите
  За това трябва да гледате последните мачове, тъй като именно това ще спомогне за определянето на оптималното физическо състояние. Много от тенисистите играят на серии – серията от победи може да донесе поредица от премеждия и обратното. Това много добре се забелязва, като наближи края на тенис сезона, когато вече уморените фаворити се срещнат със съперници от по-нисък класа, но в по-добра формата. Така, че ориентирането само по името на съперника често означава да направите грешен избор;
 3. Игровата мотивация
  Спортистите играят тенис почти през цялата година, но основните цели за всеки от тях са турнирите от Големия Шлем. Ето там може би всички играят без подаръци и с пълна сила на първо място заради престижа на турнира и достоверния награден фонд. Тенис турнирите от серията Мастърс – също е добра мотивация; но в по-малките турнири често не бива да се очаква пълна отдаденост;
 4. Каква е настилката на въпросния корт
  Този фактор оказва пряко влияние върху игровия процес. Най-бързите кортове – тревното покритие, имащо по-силен отскок, дава предимство на онези спортисти, които предпочитат силните далечни удари и мощното подаване. В противоположност на тревата може да се разгледа земята – в този случай предимство ще имат тези, които предпочитат да се движат бързо по корта. Ние добавяме тук и личните предпочитания на отделните спортисти и ще получим доста важен фактор, който трябва да се вземе в предвид;
 5. Статистика на личните срещи
  Всички тенисисти имат неудобни за тях съперници – играта с тях е трудна и често неуспешните серии продължават от мач на мач. Впрочем, излишно е да подценявате този фактор, тъй като всяка серия има вероятност да бъде прекъсната – може би това е мач, в който смятате да заложите.

Основните заблуди и пропуски при анализирането на тенис срещите

Много от тези, които правят спортни залози се интересуват от такива спортни събития, като тениса. Този вид спорт е събрал в себе си голям брой зрелищни и увлекателни компоненти – реакцията на спортистите, силата на удара, прецизността, високата скорост – това, което привлича вниманието на феновете. Някои конфронтации предизвикват страстите и буря от емоции, а ако правите залози на тенис, то задължително трябва да се вземат в предвид редица тънкости и нюанси, тъй като в противен случай финансовите загуби не могат да бъдат избегнати. Нека разгледаме най-типичните грешки, свързани с тениса.

 • Заблуда 1: Тенисистът еднакво добре играе през целия сезон.
  Ако предпочитате да заложите на ефективността на един или няколко тенисиста, то имайте предвид, че в тениса изявите се провеждат в съответствие с определено разписание – график на турнирите, който се определя от тенис асоциацията. А графикът на тези състезания е доста плътен – така, че тук се определя силата на спортиста – той трябва да се научи как да разпределя собствената си сила, вървейки по личния маршрут. Но е съвсем очевидно, че еднаквата стабилност при тази игра през цялата година не се получава. При това на различните спортни състезания, спортистите се подготвят по различен начин;
  Ясно е, че е доста трудно да се предскаже настроението на състезателя и отношението му към отделен турнир и тук на помощ идват данните от предишни години. След, като прегледате статистическите данни за конкретен състезател, то след това по тях можете да разберете, как точно ще бъде построен графика за пътуването, къде тенисистът ще се изяви в пълна степен, както и това какъв е предходния турнир и т.н. За това просто трябва да посетите специалните статистически сайтове, в които присъства цялата необходима ви информация.
 • Заблуда 2: Тенисистът не се интересува на каква настилка ще играе.
  Всъщност, играта на някои спортисти сериозно се различава в зависимост от покритието. Сред най-популярните са така наречените „хард“ (твърда повърхност), „земя“ – покритието от глина има различни разновидности (някои покрития с по-предсказуеми отскоци на топката), „тревна“ (до колко покритието усложнява отскока на топката). Всъщност, преустройството от едно покритие към друго е доста трудно и тенисистите различно се чувстват на различните покрития. Така, че предварително има смисъл да разберете колко добър е спортистът на едно или друго покритие и колко лош е съперникът му – така, че и тук без статистика не може да се мине.
 • Заблуда 3: Тенисистите идват на турнира само за победата.
  Далеч не винаги състезателя пристига на водещи турнири единствено за да спечели. В действителност, както вече беше казано, ефективността не е еднакво добра на всеки турнир, но поради особената система за начисляване на точки в заключителната ранглиста, тенисистът трябва да участва във водещите турнири от големия шлем, а също и в турнирите от серията „Мастърс“.
  Освен това, тези тенисисти, които влязат в класацията на основната схема, трябва да отидат да излязат поне на първите етапи, в противен случай може да се очаква приспадане на точки. Обикновено, ако за даден играч турнира е задължителен, то той винаги ще игра с пълна сила, особено с оглед на факта, че печалбите ще са доста солидни, дори и за изход във втори кръг, да не говорим за победа. Но ако за играча преди задължителния турнир се извършва подбор, тенисистът може и там да не даде всичко от себе си, тъй като той обръща повече внимание на големите състезания.Още един момент – това е необходимостта от аклиматизация – тъй като турнирите се провеждат на различни континенти, а почивката между тях е относително малка, на играча му е трудно да се приспособи към новите условия.

Като обобщение ще кажем, че залозите на тенис – доста трудно се правят и задължително се вземат предвид посочените по-горе фактори, ако искате да играете и да печелите пари!

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.