Съвети за залози на тенис от Efirbet

В тази статия ще се запознаем със залозите, които можем да правим на тенис, на какво да обръщаме внимание и как да сме успешни в нашите залози. Преди всичко това, обаче нека да разкажем малко за играта тенис.

съвети за залагащите на тенис

Въведение в спорта тенис

В тениса има две асоциации – мъжка асоциация (АТП) и женска асоциация (УТА). Тенис мачовете се играят на сингъл, т.е. мъж срещу мъж или жена срещу жена и на двойки. По принцип двойките при повечето турнири са от един пол, но на турнирите от Големия Шлем има и мачове на смесени двойки, където мъж и жена са от един отбор.

Тениса има собствен календар на турнирите, като те започват през месец Януари и приключват някъде в края на месец Ноември. Така е всяка година. Всяка седмица има нов турнир или турнири. Има различни серии турнири, като АТП 250, АТП 500, АТП 1000, УТА 125, Купа Дейвис и разбира се турнирите от Големия Шлем. Те са 4 на брой – Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на Съединените Щати. Това са най-големите турнири, иначе има и други Чалънджър серии, където играят по-неизвестни и слаби тенисисти или такива, които не са били поканени на по-големите турнири.

Тенис мачовете се играят в 3 сета, като са нужни 2 спечелени за победа. В турнирите от Големия Шлем и Купа Дейвис се играе до 3 спечелени сета от общо 5.

Жените винаги играят до 2 спечелени от 3 сета, независимо от какъв ранг е турнирът.

Всеки сет се играе до спечелването на 6 гейма, като ако резултатът е 5-5 в геймовете се играе до 7 гейма, понеже за да спечели сета, даден тенисист трябва да води с поне 2 гейма.

Само ако геймовете са 6-6 се играе Тайбрек, който определя кой ще спечели 7 гейм и сета.

След краткото въведение за основите на тениса, нека поговорим малко за структурата на един турнир и какво трябва да знаете за него, когато искате да залагате. Всеки турнир си има така наречения Дроу (Draw) – това е таблицата с играчите, чието проследяване показва кой с кого играе и с кого може да се падне да играе в по-следваща фаза на турнира. Дроуовете са отделно за сингъл мъже и за двойки мъже, също както за сингъл жени и двойки жени.

Второто нещо, което ви интересува е Order of play или с други думи дневната програма на турнира. Тя показва винаги в местно за турнира време, часът на започване на даден мач, на кой корт ще се играе (ако са повече от един). Така може да проследите, кой след кой мач следва. Програмата излиза винаги в предходния ден, за който е направена тя.

Дроуовете и програмите за всеки един турнир можете да намерите на официалните интернет страници на двете тенис асоциации.

Вече сте готови да обърнете и внимание на залозите, които ви предлагат букмейкърските сайтове.


Видове залози за тенис

Залози за победител в мача
Това е най-простичкият залог, при който просто избирате тенис мач и решавате за кой да заложите. Преди да заложите, обаче се поинтересувайте най-вече в каква форма са двамата тенисисти и каква е статистиката от мачовете помежду им. Ако турнирът е в по-напреднала фаза вижте как е завършил предишният мач, колко време е продължил той, понеже умората доста често указва влияние върху тенисистите.

Залози за победител в гейм
Във всеки гейм победителят може да е само един. Обикновено по-голям шанс да спечели гейма има тенисистът, който бие сервис. Но това важи до голяма степен при мъжете. При женските мачове, напълно не е сигурно, че тази която сервира ще спечели, понеже тенисистките, които бият силни сервиси са доста малко на брой.

В гейма може да се направи така нареченият пробив. Това е когато тенисистът, който сервира в гейма го загуби. Това означава, че другият тенисист пробива в гейма. Пробивите са много характерни при женските мачове и при мачове между изявени фаворити с по-слаби от тях.

Залози за победител в точка
Имате възможността да залагате дори за победител в разиграването. Тази възможност е активна винаги за следващата точка в мача, а не за тази, която в момента се разиграва. По принцип тенисистът, който сервира е фаворитът да спечели разиграването, но разбира се зависи и от двойката тенисисти, които играят помежду си.

Залози за Сет – Общо гейма
Максималния брой гейма, които могат да се изиграят в даден сет са 13. Ако мислите, че мачът е оспорван и нито един от тенисистите няма да допусне пробив, т.е. ще спечели всеки гейм, в който сервира, тогава резултатът явно ще е 6-6 гейма. Тогава се играе Тайбрек, което автоматично значи 13 гейма общо в дадения сет. Когато попаднете на такъв мач, спокойно може да залагате на Над определен брой гейма. Ако пък виждате единият тенисист да “мачка” своя съперник, залагате на Под определен брой гейма.

Залози за Сет – Резултат
Тук трябва да пресметнете, на колко пробива е способен вашият фаворит и дали е добър в сервисите си. След като направите тази сметка, имате възможност да заложите на точен резултат гейма в даден сет.

Залози за Общо гейма в мач
Ако мислите, че мачът ще е оспорван и ще има много изиграни гейма, докато се определи победителят, тогава имате възможност да залагате Над определен брой гейма в мач. Ако пък сте сметнали, че фаворитът ви ще спечели с по-малко гейма, залагате на Под определен брой гейма в мач.

Залози за Гейм – Резултат
Имате възможност да заложите на колко ще бъде спечелен даденият гейм. Обикновено тенисистите със силни сервиси печелят геймовете си на 0 или на 15, така че можете да им имате доверие.


Следете формата на тенисистите

За да сте успешни в залозите на тенис, трябва да следите формата на играчите. Добра практика е да си изберете по няколко тенисисти от двете асоциации, да следите мачовете им, резултатите им и по този начин да прогнозирате успешно техните следващи игри.


Ако търсите изненада…

Ако търсите изненада и печалба на по-висок коефициент обърнете внимание на женските мачове. Първо там много често се получават пробиви, а второ много често тенисистка води с 5-2 гейма, например, и след като е на крачка от това да спечели сета, допуска спад в играта си и губи сет с 5-7 например. Естествено, за да направите такова предположение трябва да гледате мача на живо.

Разбира се, тенисът е велика игра, където са се родили едни от най-големите спортисти и залозите направени на тенис винаги са изпълнени с много тръпка и емоции. Следвайте правилата за залагане на тенис и печелете пари. Успех!

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.