Efirbet

Ваня Джаферович пред Efirbet: България е много зад Хърватия, дано и тук нещата се подобрят

Видяно 114 пъти
Ваня Джаферович

Ваня Джаферович е бивш хърватски защитник на Локомотив (София) и Берое. След края на кариерата си остана в нашата родина и признава, че вече може да се нарече и българин. Бившият бранител, който е и телевизионна звезда, даде интервю пред Efirbet.com, в което говори за изминалата футболна година и разликите между Хърватия и България.


От толкова години си в България, че вече можем да те наречем наш сънародник. Как ти се стори изминалата година в българския футбол?

– Като цяло футболът през изминалата година не беше футбол, най-вече заради пандемията. Футбол без публика не е истински футбол. Така не можеш да направиш и реална преценка колко са добри отборите, които са спечелили нещо и са участвали на големи форуми. Същото е и с българските отбори. За мен беше странна година, а и гледах доста по-малко мачове в сравнение с други години. Имаше хубави мачове, хубави отбори. Аз се радвам, че Ливърпул спечели титлата най-накрая, но не успя да го направи пред препълнен стадион.

Българският футбол за жалост пропада, гледам националния отбор и отборите. Имаше някои мачове, които бяха добри – например ЦСКА срещу Рома и Базел в Европа. Но като цяло не са добре нещата. Нашият футбол, вече го наричам така, пада все по-надолу и не виждам какво може да го спаси.

 

Ще дойде нов президент на БФС, нов треньор на националния отбор.

– Това е хубаво. Със сигурност трябва да има промяна. Всъщност отдавна трябваше да има промени в БФС, но не мисля, че новият президент ще успее в кратки срокове да промени много неща. Нека видим как се развиват други страни, които не са толкова с традиции. И още ще се движат напред. Имаме да работим много с младите футболисти и школите, които са на много слабо ниво. Това е целият проблем. От друга страна има хубави бази вече и не можем да се оплачем от това. Но когато не си работил 20 години правилно, не може да очакваш за една година да се случат нещата и да се постигнат големи успехи. За това трябва време и много работа.

 

Предполагам, че правиш паралел между футбола в България и Хърватска?

– Да, разбира се. Двете нямат нищо общо. Още като бях футболист в Хърватска се работеше много професионално и правилно. След войната, говоря за 96-97 година, започна да се работи усилено. Пратиха се много млади треньори в чужбина, след това излезе генерацията 98-а година, когато станаха трети в света на световното във Франция. Всички те са момчета, които са тренирали и израснали по време на войната. Всички те излязоха да играят в чужбина, но са били постоянни и са показали, че са качествени.

Това е разликата между двете страни – още тогава, при разрушена и разделена страна, се е работило правилно. Можем да погледнем Сърбия, Босна, дори Северна Македония. Всички те се развиха и постигат успехи. България имаше много добри футболисти и школа, имаше играчи на световно ниво. А в момента няма нищо и скоро няма да има. Дано да греша. Аз съм реалист към песимист, но се надявам хора с повече оптимизъм да покажат, че има новите Стоичков, Бербатов…

Хърватия не сме Бразилия, Германия или Испания, но имаме футболисти във всички най-добри отбори в Европа. Футболистите показват винаги най-добро от себе си, ето станахме и втори в света. А в същото време България не се е класирала от 20 години на голямо първенство. Пазарът е на едно от последните места в Европа. Дори да има качествени играчи, никой не може да ги забележи, а големите отбори смятат, че в България футболистите не са толкова добри, колкото в Хърватия.

 

Следиш ли любимия си Берое и как се движи в първенството?

– Следя, разбира се, и се радвам, че се движи толкова добре. Херо е един от най-добрите треньори в България и е подходящия за клуба. Виждаме вече, че работата му дава резултати и се надявам тази година да се завърнем в европейските турнири. Наясно съм, че много трудно ще станем шампиони, но защо не скоро и това да се случи. Град Стара Загора заслужава това. Харесва ми и това, че Берое играе атакуващ футбол и хората се радват на това.

 

Другият твой любим у нас отбор Локомотив (София) прекара няколко тежки години, но сега се е запътил обратно към Първа лига. Не беше нормално отбор с такива традиции да не е сред най-добрите.

– Да, така е. Аз признавам, че съм играл повече в Берое, но Локо ми е на сърцето. Има по-малко фенове, но има големи традиции и трябва да бъде сред най-добрите отбори в България. Много ще се радвам да ги видя отново в елита. Левски и ЦСКА имат повече фенове, но „железничарите“ също заслужават много повече от сегашното си положение.

 

Мислиш ли за завръщане във футбола под някаква форма и търсил ли те е някой по тази тема?

– Не. Към този момент не мисля за такава крачка, но никога не трябва да се казва никога. Не виждам с какво бих могъл да помогна на футбола в България. От друга страна футболът ми е най-голямата любов след жена ми и семейството ми, и защо пък да не се включа. Бих се радвал, ако мога да помогна и да съм полезен.

 

Ако играят България и Хърватия кого ще подкрепиш?

– Хърватия, но няма да съжалявам и България да спечели. Определено каквото и да стане, ще съм доволен.

 

Какво си пожелаваш за българския футбол за 2021 година?

– Най-после да се променят нещата в БФС и лека-полека да се тръгне нагоре. Няма как да стане наведнъж, но нека през тази година започне издигането.

Експерт Efirbet

Публикувано на 06 януари 2021
Публикувай мнение

Все още няма мнения. Бъдете първият добавил!