Термини при залозите в различните букмейкъри

Когато започвате дадено начинание, независимо какво е то, Вие няма как да стартирате в него без да се запознаете със съответната терминология. В следващите редове сме поместили най-често срещаните и използвани термини, които са подходящи изцяло за начинаещите играчи и тези, които тепърва предстои да залагат в интернет. Опитните играчи знаят, че първите стъпки от наръчника на всеки залагащ включват именно запознаване с понятията. Някои от термините се срещат за спортове като футбол, докато други са присъщи за тенис, волейбол или пък даден вид хазартна игра.

термини при залаганията

Към всеки термин сме добавили и обяснения чрез примери, за да може по-лесно да добиете реална представа за него. Освен това, Вие може да откриете и предимства и недостатъци, като по този начин ще добиете познания, които ще са ви изцяло достатъчни като за начало.


И така, ето кои са най-често използваните термини в сферата на залозите онлайн:


Акумулатор – Акумулаторът е вид залог, който съчетава в себе си минимум 4 срещи, които са играни на комбинация.


Двоен залог – представлява залог на 2 събития, като за да спечелите е нужно да ги познаете и двете. Две събития от по 1.50 коефициент например, правят коефициент 2.25, който при залог на сингъл мач с такъв коефициент е с по-малък шанс да се случи.

 • Предимства:
 • по-изгоден залог отколкото сингъл
 • можете да залагате на фаворитите в мача и да правите добра печалба
 • само 2 избора са нужни да се познаят правилно, за да спечелите
 • Недостатъци:
 • нужно е да познаете и двете събития за да спечелите. Ако едната прогноза се окаже грешна – губите вашият залог

Кеш Аут – тази опция ви дава възможност да “затворите” залога преди да е настъпил краят на събитието, на което сте заложили. По този начин можете да си гарантирате определена печалба или да се отървете от по-големи загуби навреме. Можете и да използвате частично затваряне, при което избирате каква част от вашият залог преди началото да остане заложен и каква част да изтеглите с определена печалба.

Пример:

Залагате на мача Тотнъм срещу Кристъл Палас. Заложили сте преди мача за победа на Тотнъм. Сумата, която сте заложили е 100 лв. при примерен коефициент 2. Да кажем, че Тотнъм повежда в резултата в 70 минута на мача. Така вашият залог изглежда печеливш, но има още 20 минути до края на срещата. Максималната ви печалба е 50 х 2 = 100 лв. Ако използвате Кеш Аут, след гола на Тотнъм, букмейкърът ще ви предложи някаква сума, с която ще сте на печалба, но няма да е максималната. Ако се съмнявате,че Тотнъм може да удържи резултата в своя полза, можете да използвате Кеш Аут и да приберете например 70 лв., което е 20 лв. чиста печалба. С всяка изминала минута при този резултат в мача, Кеш Аутът ще се приближава до максималната печалба. Другият вариант е да затворите частично.

Например, след гола решавате да оставите заложени само 20 лв., тогава затваряте 30 лв. х 2 коефициент, което прави 60 лв. или 10 лв. чиста печалба. Ако Тотнъм спечели мача вие печелите и останалата сума, която оставихте в залога 20 х 2 = 40 лв.

 • Предимства:
 • можете да подсигурите вашата печалба, като затворите залога
 • можете да се спасите от голяма загуба, ако нещата не тръгнат добре във вашият залог, като Кеш Аут-нете на загуба, но така няма да загубите всичко заложено
 • Недостатъци:
 • има вероятност да се подлъжете и да затворите вашият залог по-рано от необходимото и така да пропуснете по-голяма печалба
 • не на всички събития се предлага опцията Кеш Аут, така че внимавайте

Равен (Равномерен) залог – това е залог, който се прави точно на коефициент 2.00 и е много популярен при играчите, които залагат на сингъл мачове, понеже чрез този коефициент те удвояват залога си, ако познаят разбира се.

 • Предимства:
 • удвоява залога ви
 • идеален е за залози на сингъл
 • 51% на успешни равномерни залози ще ви държат на печалба
 • Недостатъци:
 • тук няма сигурни залози
 • не можете да залагате на изявени фаворити

Price Rush – означава, че коефициентът, на който сте заложили е бил повишен от вашият букмейкър. Големите букмейкъри имат така наречената Спортна Борса, където ако има по-висок коефициент, от този на който сте заложили, букмейкърите автоматично го заменят. Чрез Price Rush вие получавате само по-висок коефициент, няма да получите по-нисък. Предлага се само за сингъл залози. Можете да се възползвате от него само на определени пазари за футбол, конни надбягвания, баскетбол, тенис.

 • Предимства:
 • получавате по-висок коефициент от този, на който сте заложили и респективно печалбата ви би била по-висока
 • Недостатъци:
 • при залози на живо се предлага само на определени спортове
 • в някои страни букмейкърите не предлагат тази възможност

Европейски хендикап – чрез този залог давате виртуално предимство на един от двата отбора в мача. Имате три възможности за залог – победа на домакина, победа на госта или равен. За разлика от Азиатския хендикап, тук няма опция да се връща залогът ви. Европейския хендикап е доказан начин да печелите чрез големи победи на фаворитите или да печелите чрез даване на виртуално предимство за аутсайдерите.

Пример:

Реал Мадрид е фаворит да спечели срещу Севиля у дома. Залагате за Реал Мадрид да спечели мача на Европейски хендикап -1 гол. Ако Реал спечели мача с 2 или повече гола вашият залог е печеливш и прибирате печалбата. Ако Реал спечели само с 1 гол разлика, крайният хендикап резултат ще е равен, понеже сте заложили -1 гол за Реал. При това положение губите вашият залог. Ако Севиля спечели мача, също губите.

 • Предимства:
 • можете да правите много добри печалби като залагате за фаворитите в мача, като им отнемате виртуалното предимство в мача и очаквате те да спечелят с разлика
 • коефициентите с хендикап са много по-високи отколкото без хендикап
 • Европейския хендикап е на разположение почти на всички пазари
 • Недостатъци:
 • победи с по 1 гол разлика в много случаи няма да ви донесат печалби
 • възможно е да се подлъжете от високите коефициенти и да заложите без да сте проверили своя залог

Бонус – това е сума, която букмейкърът ви предоставя като бонус. Когато се регистрирате при даден букмейкър, той ви дава определен бонус, като бонус депозит, т.е. ако вие след регистрацията си направите депозит от 100 лв., ще получите още 100 лв. като бонус. Друга практика е букмейкърът да ви дава бонус залог за определени мачове.

Например, ако вие направите залог от 20 лв. преди определения мач, получавате безплатен залог от 20 лв. на същия мач, който трябва да заложите на събитие на живо. Естествено бонусът при първи депозит не е винаги, каквато е вашата сума. Букмейкърите имат ограничения, като например може максималния бонус да е 300 лв., тогава дори да депозирате 1000 лв. ще получите 300 лв. бонус. Трябва да запомните, че не може да изтеглите веднага този бонус. Обикновено, трябва да го превъртите, т.е. да го заложите, няколко пъти.


Live Stream – представлява видео услуга, предоставяна от повечето букмейкъри, при която имате възможност да наблюдавате събития на живо. Много е удобно да гледате мачове на живо, когато залагате на събития на живо, понеже ще си направите ясна представа как примерно играят двата отбора. Видео на живо се предлага предимно за футбол, тенис, хокей, баскетбол, конни надбягвания, дартс, крикет, като може да срещнете и други спортове.


Betslip – това е мястото, където се показват избраните от вас залози. С други думи това е вашият фиш.


Stop Loss – в света за спортните залози, Stop Loss е цената, на която губещ залог е по-добре да бъде затворен. Когато коефициентите се движат срещу вашият залог, може да се използва функцията Stop Loss, с която да прекратите залога. Вие може да нагласите функцията Stop Loss да затвори залогът ви, когато даден коефициент достигне въведено от вас ниво, т.е. вие самите определята границата, при която да се активира Stop Loss.


In-play betting (залози на живо) – представлява възможност да залагаме по време на дадено събитие. Обикновено основните възможности за залог преди мача са активни и след неговото начало, но коефициентите започват да се променят с течение на мача и в зависимост от развитието му. Залозите на живо са много добра възможност да печелите, докато гледате даден мач в реално време.

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.