BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
BETMARKET ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Залози на конни надбягвания

Относно конните надбягвания

Историята казва, че древните гърци се състезавали с коне още през 700 г. пр. новата ера. Конните надбягвания били приведени във формата, в който ги познава сега през 17 век, когато английският крал Джеймс I организирал конни състезания, наречени по онова време “Спортът на кралете”. От тогава до наши дни, конните надбягвания са един от гледаните (в последствие залаганите ) спортове, като са най-популярни във Великобритания, Ирландия и САЩ. Отборът, за който залагате се състои от кон и неговият ездач, наречен жокей.

залози на конни надбягвания 

Конните надбягвания са разделени на два типа:

 1. Гладко бягане
 2. Бягане с препятствия

При гладкото бягане (англ. flat racing) конете бягат в права линия или на заоблена писта, като този, който пресече първи финалната линия печели. Вторият вид надбягвания се наричат National Hunt или буквално преведено Национален Лов. Те са по сложни състезания и са разделени на две основни категории: над плет (англ. hurdles) и над преграда (англ. steeplechases). Има и трета категория National Hunt, която е гладко състезание с препятствия (англ. bumpers), като е предимно за млади коне и не е много популярно.

Каква е разликата?

Разликата межу двете основни надбягвания е, че при това с прегради, конете трябва да скачат доста по-високо, отколкото при състезанията със скачане над плет. При състезанията с прегради често се включват и скокове над вода или отворени изкопи, за да бъде то по-опасно и вълнуващо. И при двата типа състезания – гладко бягане и National Hunt, състезанията се разделят според годините на коня и неговият опит, както и по дистанцията, която трябва да тичат.

Съществуват различни фактори, по които се класифицират състезанията, които показват престижа, паричните награди и качеството на конете, включени в състезанието.

При гладките състезания разделението е на Групи, като най-високият клас е Група 1, следват Група 2, Група 3 и така нататък, като всяко следващо е с по-малка важност.

При National Hunt състезанията, класификацията е на Степени, като Степен 1 е най-висок, следван от Степен 2, Степен 3 и така нататък, като накрая са гладките състезания с препятствия.

Има и състезания с хендикап, което означава, че конете носят различни тежести спрямо собствените си способности. При този тип състезания идеята е, всички коне да имат равен шанс за победа, но колкото по-добър е един кон, толкова повече тежест трябва да носи.


Термини при залози на конни надбягвания

 • Победител – залагате за определен кон да спечели състезанието
 • Място – залагате за определен кон да завърши на определено място
 • Екзакта – залог, при който избирате кой ще завърши на 1-во и 2-ро място в състезанието
 • Трифекта – залог, при който избирате кой ще завърши на 1-во, 2-ро и 3-то място в състезанието
 • Суперфекта – залог, при който избирате кой ще завърши на 1-во, 2-ро, 3-то и 4-то място в състезанието
 • Двоен залог – залог, при който избирате победителите на две от състезанията за деня, Обикновено се избират две последователни състезания. Трябва и двата избора да са успешни, за да спечелите
 • Each way залог – един от най-известните залози на конни надбягвания, при който реално имаме 2 залога – един за победител в състезанието и един за място. Залогът за място се различава в зависимост от типа на състезанието и броят на конете в него. Залогът за място най-често изплаща ¼ от главния коефициент.
Пример:

Правите Each way залог за кон с коефициент 4/1 и сума от 20 лв. – 10 лв. отиват за победа на избрания кон и 10 лв. за частта с мястото. Ако избраният от вас кон спечели, печелите общо 70 лв. – 10 лв х 4 = 40 лв. за победата плюс 10 лв. първоначален залог, общо 50 лв. Също така печелите и от другата половина на залога за място. При него печелите ¼ от коефициента, т.е. ¼ от 4/1, което прави 1/1, което пък означава, че печелите 10 лв. + 10 лв. първоначален залог или общо 20 лв. Чистата ви печалба в случая се равнява на 50 лв. Ако конят, за който сте заложили да спечели завърши втори или трети, печелите само частта със залога за място.

Тук може да прочетете още за термините при залозите.


На какво да обръщаме внимание преди да заложим

Ако беше лесно всеки от нас да предполага точният изход (Прочетете повече за точните резултати) на конните състезания, най-вероятно много от букмейкърите щяха да са фалирали. Има доста фактори, на които трябва да обърнете внимание, преди да направите своя избор за победител в състезанието. Най-важните от тях са следните:

 • Формата на коня
 • Произхода на коня и неговото родословие
 • В какво настроение е треньорския щаб и жокея
 • Дали настилката на конкретното състезание се нрави на коня
 • Дали текущите условия на времето са подходящи за коня
 • Каква тежест му е дадена на хендикап
 • Дали и как се движат коефициентите за победа на коня

Обикновено букмейкърите ви предлагат история и статистика от минали състезания, където можете да направите своята справка за доста от факторите, които ви интересуват преди да заложите на своя фаворит.

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.