Азиатския Хендикап – опделение и видове

Какво представлява Азиатския Хендикап?

Казано накратко, Азиатски Хендикап е известен начин за залагане на дадено събитие от футболен мач, като възможностите за избор са намалени от 3 на 2. На много места може да срещнете, че при Азиатският Хендикап равенството е елиминирано като възможен резултат, но това не е точно така. Нямате опцията да залагате точно и само на равен резултат, но равенството може да означава печалба или загуба, в зависимост от хендикапа, на който сте заложили. Така, че равенството участва наравно с другите възможни резултати от дадено събитие.

Азиатски хендикап

Поради много причини Азиатският Хендикап е считан за най-добрият и най-доходоносният начин за залагане на футболни срещи.


Защо Азиатския Хендикап е толкова предпочитан

Очевидно е по-лесно да решиш между 2 отколкото 3 възможни опции за залог;

По-добро заплащане. При залози на фиксирани коефициенти (1Х2) стандартното заплащане на коефициентите е 92-93%. При Азиатският Хендикап процентите са около 97-98%. Това е огромна разлика, която ви позволява да залагате на по-добри коефициенти, които биха ви донесли по-големи печалби от фиксираните коефициенти в дългосрочен план.

Азиатският Хендикап означава гъвкаво и балансирано залагане. При фиксираните коефициенти често сте обвързани да заложите на големият фаворит с нисък коефициент или пък да си пробвате късмета на висок коефициент със залог за аутсайдера.

В Азиатският Хендикап можете да заложите за всеки отбор, във всеки мач, на доста прилични коефициенти и да имате приблизително 50% шанс за печеливш залог, което ви улеснява при управлението на много пари и ви носи много добри печалби.


Как работи?

“Хендикап” (същото като “спред” в Американските спортове) означава фиктивна преднина дадена на един от отборите (по принцип на аутсайдерите в мача). Това означава, че единият отбор виртуално води резултата с 0.25 гола, 0.5 гола, 0.75 гола, 1 гол, 1.5 гола и така нататък. Тези стойности представляват линии. Вие избирате дали фаворитът да победи този хендикап или аутсайдерът в мача да го задържи.

Хендикапът може да бъде също така и 0 гола, когато и двата отбора са преценени малко или много за равностойни. Последният хендикап се нарича level ball. Азиатският Хендикап се установява като се добави хендикапа към истинския резултат на мача.

Например, ако Наполи получи 0.5 гола преднина пред Милан и мачът завършва наравно, залогът в полза на Наполи печели, понеже сте дали преднина на Наполи с половин гол (Наполи +0.5). В случая залозите за Милан печелят тогава и само когато те спечелят мача независимо с какъв резултат, понеже разбирате че дори 1 гол е повече от половин. Ако имаме хендикап -1.5, това означава, че фаворитът трябва да спечели срещата с минимум 2 гола разлика, или с други думи аутсайдерът има гол и половина преднина, която фаворитът трябва да преодолее, за да спечели мача. За хендикап 0, 1 и 2 гола, най-добрият резултат би бил виртуалното равенство, при който случай, всички залози по този хендикап се връщат.

Например залагаме на мача Ювентус срещу Аталанта. Залагаме на хендикап, който дава предимство на Аталанта с 1 гол (Ювентус -1). Ако мачът завърши 1-0 в полза на Ювентус, то тогава залозите се установяват като невалидни, т.е. сумата която сте заложили на този залог се връща във вашата сметка.

Факт е, че линиите на Азиатският Хендикап покриват точно същите неща като други опции за залагане. Например 0 голове хендикап е същото като Draw No Bet или пък хендикап +0.5 за аутсайдера е същото като двоен шанс за равен или победа на същите. Разликата е, че Азиатският Хендикап предлага по-високи коефициенти, както споменахме вече, като едно от основните му предимства.

Трябва да отбележим, че е много важно да внимавате когато залагате “на живо” (in-play betting), понеже залозите на Азиатският Хендикап обикновено важат за оставащото време от срещата а НЕ за целите 90 минути. Ако имате съмнения проверете правилата на букмейкъра, където искате да заложите.


Сплит (четвърт гол) хендикап

След като се запознахме с основите на Азиатският Хендикап, нека разгледаме и малко по-сложните и объркващи “сплит” хендикапи. Терминът идва от английски и буквално преведен означава разделен, разцепен (научете повече за термините при залозите в различните букмейкъри). Ние обаче ще го наричаме “сплит” хендикап, понеже така е най-правилно. Когато се впуснете в залозите на Азиатския Хендикап освен вече познатите хендикапи като +1.5, 0 или -2, ще срещнете и хендикапи от вида на -0.25 или +1.75. На пръв поглед изглеждат объркващи и странни, но когато схванете тяхната идея, няма да имате проблем с разбирането им.

Ключовият момент тук е следният – да вземем числото 0.25. То е средната стойност на числата 0 и 0.5. Също както 0.75 е средното между 0.5 и 1. 1.25 е средната стойност на 1 и 1.5. Повечето букмейкъри ви помагат като ви предоставят хендикапа като 0, 0.5 – този вид хендикап може да срещнете и като 0.25. Хендикап 1, 1.5 пък ще означава 1.25. Просто начинът на представяне на “сплит” хендикапа може да бъде чрез точната четвъртина или чрез двете числа, чиято средна стойност изразява четвъртината.

Пример:
Ако заложите 10 лв. на хендикап -0.75 (-0.5, -1) гола, реално вие залагате 5 лв. на хендикап -0.5 гола и 5 лв. на хендикап -1 гол. В този случай, ако вашият тим спечели с 2-1, половината ви залог е печеливш на коефициента, който съответства на хендикап -0.5, а другата половина от залога ви се възвръща, понеже при хендикап -1, в случая крайният хендикап резултат е равен.

Ще ви предложа още един пример с конкретни тимове и коефициенти за да ви стане още по-ясно.

Да предположим, че сте избрали да залагате на мача Шалке 04 срещу Вердер Бремен. Правите залог от 50 лв. на Шалке +0.25 (0, +0.5), при коефициент 1.80. Ако Шалке спечели мача, с какъвто и да е резултат, вие печелите 90 лв. (50 х 1.80). Ако срещата завърши наравно, вие печелите половината залог, т. е. 45 лв. понеже реално вие имате заложени 25 лв. на хендикап 0 и 25 лв. на хендикап +0.5 за Шалке. Другата половина залог от 25 лв. се възвръща в сметка ви, което прави обща сума от 70лв. Ако мачът завърши 1-1, първият хендикап 0 за Шалке не ви върши работа понеже виртуалният резултат пак е равен, при което половината ви залог се връща във вашата сметка. Другият хендикап +0.5 гола за Шалке ви дава виртуална победа на Шалке, която би изглеждала така: Шалке 1.5 – 1 Вердер. Тоест Шалке печели виртуално с половин гол и по този начин вие печелите половината залог.

Ако пък решите да заложите 50 лв. на Вердер с хендикап -0.25 (0, -0.5) гола и резултатът завърши наравно, залогът на -0.5 гола е загубен, при което единствено получавате обратно половината ви заложена сума, в случая 25 лв. понеже залогът на другия хендикап 0 не променя виртуалният резултат по някакъв начин и не ви върши работа.


Азиатски гол линии

Азиатските гол линии представляват залагане на общия брой голове отбелязани в срещата. Те са доста подобни на класическите залози на Под/Над голове, но при азиатските гол линии може да намерите различни линии като 1.75 гола, 2.25 гола и така нататък. Идеята е същата, както при “сплит” хендикапите.

Нека отново ви онагледя ситуацията чрез пример:
Ако заложим на линия под 2.75 гола и срещата завърши 2-1, вие получавате единствено половината от заложената сума обратно. Защо? Азиатската линия под 2.75 гола реално представлява две линии – едната е 3 гола, а другата 2.5 гола. При резултат 2-1 имаме общо 3 отбелязани гола, при което линията под 2.5 гола автоматично отпада (3 е повече от 2.5). Другата линия – 3 гола обаче ви връща половината от заложената сума, понеже в мача има точно отбелязани 3 гола.

И още един пример:
Да вземем срещата Тотнъм срещу Ман Юнайтед. Залагате 20 лв. на азиатска линия над 2.25 гола, което ще рече че имате реално два залога: 10 лв. на линия над 2 и 10 лв. на линия над 2.5 гола в мача. Ако предположим, че мачът завърши 1-1, тогава залогът на линия над 2 гола, възвръща половината от заложената сума, защото има точно 2 отбелязани гола в мача. Другата линия над 2.5 гола е загубена понеже има само 2 гола в мача.

Предимството, както виждате е, че все пак губите само 10 лв., а останалите 10 лв. са обратно във вашата сметка. Ако предположим, че мачът бе завършил 1-2 в полза на Ман Юнайтед примерно, тогава имаме общо 3 гола в мача и по този начин линията на 2.25 гола в мача е спечелена при съответният коефициент.

Запомнете, че при залози на живо Азиатските гол линии се отнасят за всичките 90 минути на мача, за разлика от Азиатският Хендикап, който се отнася до оставащото време в срещата, както споменахме в началото.


Мнение за използването на Азиатскиа Хендикап

Азиатският Хендикап ви дава наистина много възможности. Освен хендикап за отбор или гол линии, имате възможности да залагате примерно азиатски линии на корнери. Азиатският Хендикап е много удобен, понеже ви пази до някаква степен и самият залог може да се окаже не напълно загубен. Именно поради тази причина Азиатският Хендикап е много предпочитан начин на залог, който в определен момент със сигурност ще спаси някаква част от вашите средства. Анализирайте, помислете и се подсигурете със залог на Азиатски Хендикап.

Атанас Танев
Атанас е основател на проекта Ефирбет и е човекът, който стои зад всичко в сайта - ревюта, прогнози, бонуси, дизайн и т.н. Вълнува се от онлайн маркетинг, афилиейти, предприемачество и спорт.